Автор |
Съобщение |
raskoll
|
|
въпрос на снимка |
|
здравейте! това на симката долу нали е връх Мальовица? Гледано от връх Мусала на запад, при първите лъчи на изгряващото слънце. на 99.99% съм сигурен, че е Мальовица, но за да съм 100, реших да питам тук. мерси
|
|
|
Вто Окт 13, 2020 8:45 pm |
|
|
kraychev
|
Re: въпрос на снимка |
|
|
|
здравейте! това на симката долу нали е връх Мальовица? Гледано от връх Мусала на запад, при първите лъчи на изгряващото слънце. на 99.99% съм сигурен, че е Мальовица, но за да съм 100, реших да питам тук. мерси
|
И от мен 99% за Мальовица
|
|
|
Вто Окт 13, 2020 10:11 pm |
|
|
raskoll
|
|
|
|
понеже е снимано на 200мм, това променя пейзажа и ме бъркаха два връха на височина на Мальовица, от дясната страна, изглеждат все едно са точно до Мальовица, а това се оказаха Голям и Малък Калин, ама са на 7 км по въздух... не акто на снимката... вече сравних с куп други снимки и съм сигурен
|
|
|
Вто Окт 13, 2020 10:33 pm |
|
|
Dimov
|
|
|
|
|
|
Като потвърждения, отхвърлящи промилите на съмнението, бих посочил:
- има една характерна кота 2708м. точно по средата между връхната точка на Мальовица и Елени връх
- самият Елени връх има една добре отчетлива югоизточна стена, която се чернее ясно.
Не знам дали този линк към моя снимка във фейсбук ще се отвори:
https://www.facebook.com/photo?fbid=10156839220793680&set=a.10151054334653680
Последната промяна е направена от Dimov на Вто Окт 13, 2020 11:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Вто Окт 13, 2020 10:36 pm |
|
|
raskoll
|
|
|
Вто Окт 13, 2020 10:50 pm |
|
|
aliosha77
|
|
|
|
|
здравейте! това на симката долу нали е връх Мальовица? |
Ако вашата доза сигурност е 99,99%, моята е точно 100% - това е Мальовица
|
|
|
Чет Окт 15, 2020 10:25 am |
|
|
raskoll
|
|
|
|
тогава още един въпрос как се казва първото езеро на запад от Страшното ? На някои карти е отбелязано като Камилски езера, но според друг източник Камилските се казват и Маломальовишките езера - и са само два броя, като от тях рекичката се влива в река Мальовица, а тогава какви са тези между Камислките/Маломальовишките и Страшното?
|
|
|
Пет Окт 16, 2020 6:13 pm |
|
|
LorDDemoniC
|
|
|
Там едното беше Мраморното ако не се лъжа ... ма на дърта карта са Камилските ...
_________________ Самоковец ... това е едно същество средно аритметично от човек, дърво и животно ... |
|
|
Пет Окт 16, 2020 9:25 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5844 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
тогава още един въпрос как се казва първото езеро на запад от Страшното ? На някои карти е отбелязано като Камилски езера, но според друг източник Камилските се казват и Маломальовишките езера - и са само два броя, като от тях рекичката се влива в река Мальовица, а тогава какви са тези между Камислките/Маломальовишките и Страшното? |
Камилата е млад топоним.
Двете езера, които дават началото на р. Мала Мальовица би могло да бъдат наричани Маломальовишки, а останалите източно от тях -- Горно Прекоречки. Към последните спада и Страшното, разбира се.
Впрочем, в топографската карта от 30-те, единственото езеро с име в този район е Страшното:
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Последната промяна е направена от vedrin на Съб Окт 17, 2020 2:04 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пет Окт 16, 2020 10:10 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
В книгата „Рила - алпийски маршрути“ на Българската федерация по алпинизъм, издадена през 197(9) г., са дадени следните имена:
Езерото от снимката (първото на запад от Страшното езеро) е Минералното езеро.
Езерата в северното подножие на връх Камилата, от които започва река Малка Мальовица, са Маломальовишки езера.
Езерата източно от тях, от които започват началните притоци на Горна Прека река, са Прекорешки езера.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Пет Окт 16, 2020 10:30 pm |
|
|
dobrifin
|
|
|
И от мен една вметка относно това езеро, което е част от групата на Прекоречките езера. Много хора го наричат Минералното, така ми е познато и на мен, но наскоро попаднах на материал, в който бе описано като Тихото езеро.
|
|
|
Съб Окт 17, 2020 11:37 am |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5844 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Между другото, Прекоречки са езерата северно от вр. Шишковица. Затова би било по-добре за езерната група със Страшното езеро да не бъде пропускано прилагателното "горно". Впрочем, ето и списъка на тези езера, даден в "Трудове на Института по хидрология и метеорология", том XVI, "Езерата в България", София, 1964 г. (стр. 65):
В същия източник за т.нар. Минерално езеро четем следното (стр. 95):
«Общата минерализация на водата е много малка -- едва 28.7 mg/l. От всички високопланински езера в Рила, ез. Минерално има най-малка минерализация. Ако се съди по името на езерото, би трябвало да се предполага, че то има значителна минерализация, докато в същност действителното положение е точно обратното.»
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Съб Окт 17, 2020 2:36 pm |
|
|
raskoll
|
|
|
|
интересна информация! благодаря ви сигурно най-логично е да е "едното от Горно-прекоречките езера", щом дава начало на река Горна Прека.
|
|
|
Съб Окт 17, 2020 3:06 pm |
|
|
|