Автор |
Съобщение |
kaloyanv
|
|
Запалка с пиезо кристал |
|
Здравейте, имам едно питане. Защо тези запалки не могат да палят на голяма надморска височина. Търся някакво научно обяснение и нещо ми убягва ..
|
|
|
Сря Авг 19, 2020 9:40 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5874 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Възможно е искрата да е с неподходящи характеристики за запалването на по-бедна на кислород горивна смес.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Сря Авг 19, 2020 10:55 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
Васко Гурев ми е казвал, че не става, май и с обикновена запалка пак не ставало всеки път, затова си носели кибрит.
|
|
|
Чет Авг 20, 2020 9:22 am |
|
 |
mitaka_g
|
|
|
|
При голяма надморска височина, имаме по-ниско атмосферно налягане. Налягането в резервоара на запалката е по-високо от атмосферното. При натискането на бутона за запалване, газовата смес от резервоара на запалката, започва да изтича в атмосферата с голяма скорост поради по-високото налягане в резервоара на запалката.
При пиезо запалките, пиезо-запалителят е много близо до дюзата. При изключително бързото изтичане на газа от дюзата пиезо-запалителя не успява да запали изключително богатата смес.
Евентуално решение е намаляване потока на газовата смес посредством регулатора. Другото решение допълващо първото е изпробването на различни запалки, поради разликите в дюзите и намирането на най-подходящата.
На голяма височина, кибрита е най-сигурното запалително средство!
|
|
|
Чет Авг 20, 2020 10:49 am |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Много ценна информация благодаря ви. Следващата седмица ще ги тествам, и ще взема различни видове. При някои пиезо дори от 2500 започват проблеми.
|
|
|
Чет Авг 20, 2020 2:54 pm |
|
 |
rumen radev
|
|
|
|
 |
 |
Васко Гурев ми е казвал, че не става, май и с обикновена запалка пак не ставало всеки път, затова си носели кибрит. |
Най-просто бикче с камъче работи поне до 6900. Кибрит за резерва (на сухо).
|
|
|
Чет Авг 20, 2020 7:36 pm |
|
 |
NuclearWinter
|
|
|
 |
 |
...При изключително бързото изтичане на газа от дюзата пиезо-запалителя не успява да запали изключително богатата смес... |
При понижено атмосферно налягане спрямо морското, съответно и по-ниски нива на кислород (О2), трудно може да се говори за богата смес. По скоро сместа е бедна. Нека не забравяме, че кислородът е единственият окислител (изключвам флуоро-водородната реакция), без който не може да протече химически процес на горене (окислително-редукционен процес с отделяне на топлина и светлина).
Ако има колега, който се занимава с активно CFD-кодове или поне RELAP-5, ще е интересно да моделира при каква надморска височина (респективно атмосферно налягане) изтичанетo става критично и защо струята газ не се възпламенява от искрите. Ъъъ, някой да е запознат с какво налягане е газта в запалката?
_________________ Който го е страх от гората да не ходи при мечките!
ДА! На АЕЦ Белене. |
|
|
Чет Авг 20, 2020 9:05 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Може да е богата заради падането на точката на кипене на бутана.
На морско ниво е около -1 градуса, над 2500 надморска вероятно пада под -10.
Това значи, че на високо ще се изпарява значително по-лесно, отколкото на ниско при една и съща околна температура над точката му на кипене. Ако температурата е по-ниска от въпросната -10, шансовете да запали не са големи.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Чет Авг 20, 2020 9:55 pm |
 |
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Ами купих чисто нова запалка и я пробвах на 3500 метра, пали без проблем. Обаче не беше студено сигурно около 0, че дори според мен 5-6 градуса. Така и не я пробвах над 4000 метра, понеже въобще изключих.
Явно винаги съм пробвал с по-скапани запалки, или просто е било по-студена температурата на въздуха, или по-голяма влажност или се е намокрила.
|
|
|
Съб Авг 29, 2020 9:12 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
Може да е богата заради падането на точката на кипене на бутана.
На морско ниво е около -1 градуса, над 2500 надморска вероятно пада под -10.
Това значи, че на високо ще се изпарява значително по-лесно, отколкото на ниско при една и съща околна температура над точката му на кипене. Ако температурата е по-ниска от въпросната -10, шансовете да запали не са големи. |
Може ли да поясниш какво имаш предвид, че нещо не ми се връзва за начина на запалване - с клечка кибрит дали пак няма да става? Значи обикновено, в стандартни бутилки на населението се предлага ПРОПАН-БУТАН. Нависоко обаче - само БУТАН, явно защото бутанът има малко по-добри "мореходни" качества нависоко спрямо стандартния газ с две съставки /пропан-бутан/. Иначе, за изпарението на студено е ясно, ясно е и какво се прави: височинните примуси са с дълъг маркуч между горелката и бутилката. Бутилката при теб, в чувала, на топло, а горелката далеч да не подпали същия.
|
|
|
Пон Авг 31, 2020 9:42 am |
|
 |
баир_будала
|
|
Re: Запалка с пиезо кристал |
|
 |
 |
Здравейте, имам едно питане. Защо тези запалки не могат да палят на голяма надморска височина. Търся някакво научно обяснение и нещо ми убягва .. |
колко голяма надморска височина
за да търсиш научно обяснение на нещо ,трябва конкретно описание на обстановката/ситуацията и прочее фактори
_________________ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ |
|
|
Вто Сеп 01, 2020 4:50 pm |
|
 |
Svetlio70
|
|
|
С пиезо вършат чудесна работа тези които са ветроустойчивите поне за нашите планини.Пробвато стотици пъти като за всеки път се брои всяка цигара разбира се
С такива запалки си паля от години.Единствено не палят добре като "умрат" от студ но след минута в ръка всичко си идва на мястото.
Всъщност поради ниското налягане заради надморската височина като не запали увеличавам подаването на газ.
Ето такива са.Продават се на много места на цена 2.5-4лв а моделите са много и метални и от пластмаса.

|
|
|
Вто Сеп 01, 2020 9:32 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
Re: Запалка с пиезо кристал |
|
 |
 |
 |
 |
Здравейте, имам едно питане. Защо тези запалки не могат да палят на голяма надморска височина. Търся някакво научно обяснение и нещо ми убягва .. |
колко голяма надморска височина
за да търсиш научно обяснение на нещо ,трябва конкретно описание на обстановката/ситуацията и прочее фактори |
Прав си, аз не описах добре, понеже ми се стори това по скоро за нещо добре известно и че няма да има нужда от точно описание. Оказа се различно обаче 
|
|
|
Сря Сеп 02, 2020 7:37 am |
|
 |
|