По Лъкатишка Рила от село Говедарци
Село Говедарци е едно от малкото села с три църкви. Около него има и пет манастирчета - малки църквици, построени от местни хора. Преди няколко години край селото е построена нова църквица - свети Иван Рилски. Миналата година се опитах да я открия, но не го намерих. Тази година обаче успях. Лъкатишка Рила се оказа много красива, с великолепни гледки към Рила. Снимките по-долу са правени с телефон, просто за да илюстрират маршрута.
Тръгнах от центъра на село Говедарци. Предишните дни бе валяло и от чешмите течеше леко мътна вода. В центъра има много добро магазинче. Взех си няколко бутилки минерална вода и поех надолу към Лакатица. По поречието на реката върви асфалтиран път. Дупките са доста, но минаването с кола не е проблем. Гледките по пътя са прекрасни. Има и стада от овце и крави. Кучета не видях.
След около шест километра по шосето се завива вляво, минава се през едно мостче, преджапва се реката и се поема по стръмен път нагоре вляво. Край пътя нагоре имаше коне. Там се засякохме с местен пастир, 73 годишен дядо си търсеше конете. От него разбрах, че съм на правилния път и заедно стигнахме до черквицата.
След църквицата продължава ясно очертан билен път. Не е вного равен, но става за колело. Край пътя се разкриват невероятни гледки. Едно от кучетата на овчаря, когото срещнах, реши да тръгне с мене. Вървя с мен чак до Говедарци. Овчарят е от там, та дано после се е прибрало вкъщи. Побилото се стига до следващата църквица - свети Мина. Малко преди него пътя е доста издълбан от тежки машини, използвани при дърбодобива.
Църквица Свети Мина:
После продължих към следващата църквичка - Свети Илия. По пътя успях даже да се позаблудя малко, въпреки че познавам пътя. Полакомих се от една по-равна добре очертана пътека, по която ме насочи GPS-а. Да ама после пътеката по която ме водеше GPS-а стана незабележима и аз се върнах обратно. Може да е срамно, но е сигурно. За никъде не бързах, а не ми се вървеше из храсталаци. В този участък настигнах местен младеж тръгнал на разходка с колелото си. Бе седнал да си почине на пейка, изградена на хълмче с добра панорама. Поразговорихме и продължих към Свети Илия.
Параклисче Свети Илия. Тази година подът на параклисчето е послано с теракотни плочки. Каменния кръст в параклиса е довлечен неизвество откъде до църквата Света Троица в края на селото при едно наводнение през петдесетте години на миналия век.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети