Алина, мен от няколко години искат да ме сменят с робот. За сега обаче уж съм на работа. Дори когато уж бяхме затворени, аз реално не се спирах. Всички уж бяха зад барикадите, а аз бръмчах по служебни задачи из цяла северна България.
Тенденцията като цяло е всичко да се цифровизира и човешкият фактор да се сведе до минимум. Има професии, които тотално ще изчезнат. Като банковите служители примерно. Давам за пример ПроКредит банк. В Плевен клона беше от около 15 човека. Сега имат 3-ма служители и роботи. Даже охрана нямат. Сменена е с паник бутон. И все по-интересно ще става ...
Този хич не може да бъде коректив за раумни хора! Световната икономика има запаси и така функционира при такава ситуация. После някой плаща сметката...
По принцип световната икономика може да функционира и с още по-малко хора(това е пресмятано), но след сериозно и продължително преструктуриране, вероятно десетилетия или повече. Това даже е правилният път, поне според мен.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Лелеее, това е ... не знам как да го опиша, беден ми е речника!
И за био оръжията, и за всичко останало.
А има ли доказателства, че капитан Петко Войвода е бил руски шпионин?
@ Svetlix
Да ти кажа, ING ми е любимата банка, която е предимно онлайн - имат много малко офиси и служители, но услугите им и отношението са перфектни. За съжаление ги няма в България - за обикновените граждани. Гугълнах ги преди няколко години и ми излязоха и тук, в София, писах им и ми отговориха, че работят само с корпоративни клиенти за България.
ING в Испания плащам :
0 - при отваряне и закриване на сметка
0 - за дебитна карта
0 - за месечна такса
0 - при плащане с дебитна карта
0 - при трансфер на суми до 50 000 евро в рамките на ЕС (не че ги имам де)
0 - при теглене на пари от техен АТМ - пари на гише не можеш да внасяш или теглиш - всичко става през техните автомати - включително вкарване - слагаш ги в плик и машинката ги гълта. Досега никога не са ме "излъгали".
0 - при плащане онлайн.
0 - за автоматични плащания - вода, ток, телефон, социални ...
Не се сещам за нищо друго на прима виста.
За сметка на това в България се плаща за всичко.
Така ми липсва Експресбанк! Откакто ДСК я глътнаха ми стъжниха живота!
Миналата седмица една много неприятна служителка едва не ме наби като и зададох културно въпрос за комисионните, и ми каза, че дори и да изтегля 5 лв, ще платя комисионна 4 лв, а за по-големи суми и повече.
Абсурд! Вероятно, защото българите са най-богатата нация и затова ги цакат навсякъде.
Пон Юли 27, 2020 9:52 pm
dido
Alina написа:
...
Абсурд! Вероятно, защото българите са най-богатата нация и затова ги цакат навсякъде.
Червените другари станаха банкери - чували били, че така от раз се ставало капиталист.
Ние българите имаме лошия късмет с тях да изпитваме взаимна антипатия - ние щото ни цакаха 50 години, те - щото им дръпнахме килимчето под краката 89-а...
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 28, 2020 12:57 am
ray
dido написа:
.... те - щото им дръпнахме килимчето под краката 89-а...
Ама ти сериозно ли?
Вто Юли 28, 2020 1:49 am
аngel
Alina написа:
@ Svetlix
Да ти кажа, ING ми е любимата банка, която е предимно онлайн - имат много малко офиси и служители, но услугите им и отношението са перфектни. За съжаление ги няма в България - за обикновените граждани. Гугълнах ги преди няколко години и ми излязоха и тук, в София, писах им и ми отговориха, че работят само с корпоративни клиенти за България.
ING в Испания плащам :
0 - при отваряне и закриване на сметка
0 - за дебитна карта
0 - за месечна такса
0 - при плащане с дебитна карта
0 - при трансфер на суми до 50 000 евро в рамките на ЕС (не че ги имам де)
0 - при теглене на пари от техен АТМ - пари на гише не можеш да внасяш или теглиш - всичко става през техните автомати - включително вкарване - слагаш ги в плик и машинката ги гълта. Досега никога не са ме "излъгали".
0 - при плащане онлайн.
0 - за автоматични плащания - вода, ток, телефон, социални ...
Не се сещам за нищо друго на прима виста.
За сметка на това в България се плаща за всичко.
Така ми липсва Експресбанк! Откакто ДСК я глътнаха ми стъжниха живота!
Миналата седмица една много неприятна служителка едва не ме наби като и зададох културно въпрос за комисионните, и ми каза, че дори и да изтегля 5 лв, ще платя комисионна 4 лв, а за по-големи суми и повече.
Колко пари се плащат за обслужване в банка в каквато и да е държава зависи от това колко и какви са клиентите. Испания е относително голям пазар, много клиенти с по 100-тина хиляди евра сметки, милиони сигурно оперират с по над 1 милион еврака лични пари . Много кредити, хорица взимали по половин милион евро, сега плащат като попове. Големи парични потоци, накратко
Някой си мисли, че като е в държава с по-бедно население цените ще са по-ниски. Напротив . Банката в България има същите разходи като в Испания, а клиентите й тук са прошляци с по 5-10 000 лв влогове, рядко някой има над 50 000 евра. Даже и 50 000 са нищо за банка. Кредитите също - до 100 000 евра, нищо за една банка. пример - Уникредит вече отказва да се занимава с депозити и влогове на физически лица.
Е как тази банка да си изкара средствата, нужни й за наеми, заплати, обслужване, охрана, инкасо и др....с такси , разбира се. Пазара ни е такъв. В Грузия и Украйна е още по - скъпо от тук, въпреки че населението е в пъти по - бедно.
Арапина търговец го е казал - не искам сам да продавам на улицата, искамо ще 100 такива като мен да има на тази улица. Големият пазар с много клиенти сваля цените. Ако приемем еврото, нещата може да се променят, тогава реално банките в България ще са филиали .
Бай дъ уей, единствената банка с такса от 30 стотинки за операция е Уникредит. В Пощенска банка пък няма такси за теглене и внасяне на каза. При капитализама няма любими/нелюбими банки . Таксите са един вид ограничение, хорицата с малки сметки да не ги пипат много, за да може банката да оперира с тях дълго време. Требе малко да се потърси в интернет и да се ориентира финансово човек
Хубаво, Ангеле. А да те запитам: ти тия неша ги самонаучи ли или ти ги внушиха в антиуниверситета УНСС? Запитвам те само защото досега смятах, че в унсс-то поне нещо и оттук-оттам базисно, поне нещо от историята на капитализъма, (щото е ясно, че що е капитализъм и най-вече на икономическо мислене не могат никого да научат, щото сами хабер си нямат от това) успяваха да кажат на "хорицата" попаднали в него.
Вто Юли 28, 2020 8:40 am
аngel
Рей, пич, моя университет е пазара, тъй като съм в реалната икономика. Преди да се оплакваме от нещо, примерно в в работата си , анализирам го бързо и се опитвам да разбера първо причините за това нещо . Общата неспособност на българина да разбере "капитализъма" се корени в това, че той иска да живее хем в удобната дрямка на социализъма и всичко да му е "безплатно", хем да яде банани и да има конвертируеми левове в джеба. Двете неща не вървят заедно. В България може и да има половин милион такива уредили се на синекурни места, но някой трябва да им изкара с труд бананите и доларите. И то труд, който е конвертируем и в жестока конкуренция със световните производители , а не безсмислено бълване на дим от Кремиковци например.
Рей, няма грешка в написаното от Ангел. Така е наистина. Като се добави и фактът, че повечето и най-големите банки с чуждестранни собственици - имаме сегашния резултат. Ето ти няколко примера:
ОББ - част от KBC груп Белгия
ДСК - част от OTP Унгария
Уникредит Булбанк - част от Unicredit груп Италия
Пощенска банка - Юробанк Гърция
Райфайзен, Прокредит, Алианц, Търговска банка Д, Токуда, Асет банк, Тексим банк …
Много е трудно да обясниш на немеца, белгиеца или унгареца, че Българите са бедни и тук парите са със съвсем различна стойност от това, което са в Германия, Белгия или където и да е било в ЕС. А още по-трудно е да обясниш, че пенсионерите ни взимат по 200 лв пенсия и няма как да се оправят с разни онлайн банкирания, банкомати и прочие.
Това, което ще добавя към написаното от Ангел е, че таксите са инструмент за управление на клиентите. Ето няколко примера:
1. Има банки, които умишлено увеличиха таксите на касовите преводи. Идеята е банките са оперират по-малко с пари в брой, а повече с виртуални пари. парите в брой изискват инкасо (което е скъпо), обработката им отнема повече време, иска си техника и човешки ресурс.
2. Масово банките сложиха такси за теглене и внасяне на пари в клоновете на банките. Идеята е да се спести от човешки ресурс и да се ограничи ползването на хартиени пари. Да се плаща с дебитни и кредитни карти. Там където вече няма как без хартиени пари - клиентите да ги теглят от банкоматите.
3. Увеличаване таксите на всички видове преводи, които се нареждат от клоновете. Така принуждават клиентите да ползват онлайн банкиране пак с цел по-малко хора в офисите, спестяване от човешки ресурс, техника, даже и от наеми, като се наемат по-малки помещения.
4...………..
Много са нещата, просто ме мързи да пиша. Всички банки в момента се целят в цифровизация на услугите. Един ден просто банките ще са виртуални, с малки офиси и в тях ще има само машини подобни на банкоматите. Даже и охрана няма да имат. И това не са нещата, които са ме научили в университета в СА "Д. А. Ценов" Свищов, а реалността.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юли 28, 2020 9:36 am
аngel
Svetlix го е показал в подборности, и явно е в кухнята. Аз го дадох малко с по-уличен език. Общо взето, банките ни тласкат към интернет банкиране и целта им е въобще да не ходим физически в тях.
В България, голям стопиращ фактор на развитието на банките в тази посока беше КТБ, която за умните хора беше ясно, че е пирамида. Но другите банки се съобразяваха с нея и даваха някакви подобни лихви. Свалянето на общите лихвени проценти в Европа напоследък съвсем накара лихвите да изчезнат. В България трябва да свикнем, че банката е място където парите могат да седят, а не носят печалба.
Само Svetlix, не съм съгласен с това, че един пенсионер като взима 200 лв / те са по-скоро 300-400 вече/ му е попречило да работи с пинове, пароли, интернет и др. за да си направи интернет-банкиране и да не плаща такси. Даже и да няма собствен компютър, може да ползува някъде в роднини. Просто една от целите социализъма / постигната успешно / е , че болшинството възрастни хора над 65 г. в БГ имат финансова грамотност на 3 - годишно дете.
Ангеле и Светльо, супер сте, ще ви отговоря по-късно, че трябва спешно да отговоря на потребностите на пазара . Сега е моментът да добавите квото още знаете по темата щото ще бъда безпощаден .
Мислешт, все ще се намери някой да се опита да развали заформилия се приятен лаф, надявах се това да не си ти, макар че го допусках . Брей кви хора...
Само Svetlix, не съм съгласен с това, че един пенсионер като взима 200 лв / те са по-скоро 300-400 вече/ му е попречило да работи с пинове, пароли, интернет и др. за да си направи интернет-банкиране и да не плаща такси. Даже и да няма собствен компютър, може да ползува някъде в роднини. Просто една от целите социализъма / постигната успешно / е , че болшинството възрастни хора над 65 г. в БГ имат финансова грамотност на 3 - годишно дете.
Тук не споря, защото има всякакви примери. Познавам пенсионери, които ме смайват със знанията и уменията си с телефоните. Е има и обратния полюс. Но като цяло мнението на средностатистическия пенсионер за банкоматите може да се види на всяко 7-мо число пред клоновете на по-големите банки. А също и пред пощенските станции.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети