Пускам темата с идея да се събере списък на стари а и не толкова стари книги на планинарска тематика, особено такива, касаещи българските планини. Оказва се, че има доста такива публикувани, а заглавията просто са забравени.
Ето няколко от мене:
Пирин — пътеводител, Владимир Попов, 1978 г.
Пирин — туристически речник, Добри Душков, 1972 г.
Рила - пътеводител, ВТОРО ПРЕРАБОТЕНО ИЗДАНИЕ, М. ГЛОВНЯ Ж. РАДУЧЕВ И. ШЕХТОВ, 1964 г.
Хижите в България - справочник. Христо Пейчев, Петър Божков, Добри Душков, 1977 г.
Съб Ное 17, 2007 11:56 pm
pizzabilities
"Усещане за планина" - Автор: Любомир Попйорданов. Изд. къща "АС". София. 2001.
"Туристически хижи, заслони и спални в България" - Издател: Panorama.bg - Издадена: 2005
"Пирин - пътеводител" - Автор: Георги Петрушев, Тодор Ковачки - Издател: Тангра ТанНакРа - Издадена: 2007
"Към върховете на Странджа" - Автор: Дико Патронов - Издател: Либра Скорп - Издадена: 2005
"Пирин - пътеводител" - Автор: Георги Петрушев, Тодор Ковачки - Издател: Тангра ТанНакРа - Издадена: 2007
Това е по-скоро преиздание на пътеводителя от 1988 г. на същите автори + Добри Душков. Като изключим повечето цветни картинки и премахнатата информацията за партизаните, почти нищо ново под слънцето. Част от информацията и описанията вътре са безнадежно остарели. Поне да се бяха поразходили тук там нещичко да актуализират в него. Изключая връщането на сцената на Синаница и Мозгоришка порта всичко останало е Войводски връх, Самодивски връх, Главнишки чукар... Да живей партията, да живей
Нед Ное 18, 2007 2:15 pm
pizzabilities
еееее, смилете се... Аз съм от тези, които не си спомнят комунизма .. Нормално е да имам пропуски
Ами освен да ги систематизираме по планини в един списък. Един вид библиографска справка, която да се допълва. Някой мързел ще се израдва да я копне наготово! Може да е нещо от сорта на:
ПИРИН
* Пирин - туристически речник, Добри Душков, 1972 г.
* Пирин - пътеводител, Владимир Попов, 1978 г.
* Пирин - пътеводител, Георги Петрушев и Тодор Ковачки, 2007 г.
РИЛА
* Рила - пътеводител, М. Гловня Ж. Радучев И. Шехтов, второ преработено издание, 1964 г.
СТРАНДЖА
* Към върховете на Странджа, Дико Патронов, 2005 г.
Няма ядове. винаго може се направи една такава тема, която да стой горе и да се допълва. Не знам обаче дали трябва да стои заключена като тези за хижите и подаващите инфо да пускат в отделни теми а модера да си допълва горе.
Трябва да се помисли и може да се направи.
Пон Ное 19, 2007 1:42 pm
estario
Туризъм, алпинизъм и ориентиране
Здравейте,
Намерих на Славейков една доста интересна книжка-Туризъм, алпинизъм и ориентиране от Г. Атанасов от 1981 година и мисля да се опитам да я сканирам, за да не изчезне това безценно знание. Тези дни ще почна. Исках да помоля всеки с интересни книги за планинарството, който иска да ги сподели, да се обърне към мен. С радост ще се заема. Skype-ът ми е belatoris.
Весело.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Нед Мар 29, 2009 12:14 pm
slavei
Хвърлих едно око на книжката. Най-вече картинките и видях грешни неща. И доста неща дето вече не се правят така. Най-добре е според мен да се разходи някой до НСА и да потърси ново издание на учебника. (обаче подозирам, че материла е разделен на няколко учебника)
Нед Мар 29, 2009 8:45 pm
o3one
Ех, няма ли начин някой да сканира тия книги? Определено са антикварни...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети