Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1420 Местожителство: София
Карболовата печурка се бърка на вид, но на мирис и вкус не. Евентуално причинява дискомфорт.
Една да има при другите и мирише все едно си забравил пластмасовата лъжица в манджата и се е стопила.
Повечето гъби трудно се бъркат - челядинка, масловка, манатарка, печурките, сърнела, рижика, пачи крак, смръчкула.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Юни 30, 2020 12:15 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3355 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Сигурни гъби
Сотиров написа:
Да повторя: тестването със залче е заблуда. Не дай Боже, Стефане, но ако вместо печурка си хапнал парченце бяла мухоморка, ще усетиш резултата не на другия ден, а след два дни, когато вече ще си свършил. За щастие има гъби, които са сигурни и са съвсем достатъчни за любители гъбари. Например масловката. Е, доста обикновена гъба, но в приятна компания е чудесна! Печурката, ако отдолу е розова до кафява, не може да се сбърка. Пачият крак се разпознава веднага. Коралките за туршия са очевидни. Челядинките за супа не създават проблеми. Ето гъби за супа, готвено и ракия. Какво повече? Не е необходимо човек, който не познава добре гъбите, да се пробва със съмнителни сърнели, които могат да се окажат бели мухоморки, или с изключително вкусната бисерна гъба, която може да се сбърка с петнистата мухоморка (фатално отровна!). Най-добре е кошницата с гъби да бъде прегледана от опитен гъбар. Това е най-полезният урок.
Ей така като тебе говорят опитните гъбари, които най-често се отравят.
Аз не разчитам САМО на „тестването със залче“, а го прилагам като ОЩЕ ЕДИН тест, от който няма загуба.
По този начин може да се хване навреме карболовата печурка например.
А за бялата и зелената мухоморка пише, че латентният период е не 2 дена, а от 6 до 24 часа (средно 12-16):
„Клиника Началото на симптомите се проявява в четири етапа:
Първи етап е латентен период от 6 до 24 /средно 12-16/ часа след консумацията на отровните гъби – т. е. налице е дълъг латентен/скрит/ период, в който токсините активно унищожават паренхимните органи /бъбреците и черния дроб/ на отровения, но той не изпитва никакъв дискомфорт. На практика това е една от причините за сериозността и необратимостта на уврежданията.
Втори етап е период от около 24-48 часа – гастро-интестинален стадий. Започва с повръщане и коремни болки. Появява се диария, която най-често за кратко време довежда до тежка дехидратация /обезводняване/ и шок.
Трети етап е за период от 24 часа – време на привидно възстановяване.
Четвърти етап е рецидив, по време на който се развиват с пълна сила чернодробна и в последствие бъбречна недостатъчност. Известен е като хепатален стадий – черният дроб се увеличава, става болезнен при палпация, появява се жълтеница и кафеникаво оцветяване на урината поради наличието на жлъчни пигменти. Често се откриват данни за бъбречно увреждане /олигурия с протеинурия/. ЕКГ също показва промени /т.е има данни за засягане на сърдечния мускул/.
При неблагоприятно развитие проявите на остра чернодробна недостатъчност се задълбочават /кръвоизливи следствие хеморагична диатеза, помрачаване на съзнанието, делир, гърчове и кома/.
При преживелите отравянето следва продължителен възстановителен стадий. Най-често след това отравяне се развива хронично токсично увреждане на черния дроб /хроничен хепатит, фиброза, цироза/.“
____________________
Rish Horror delenda est!
Освен това смятам, че Ужасът на Риш трябва да бъде отстранен!
____________________________________________________________
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Юни 30, 2020 2:14 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1969
Re: Сигурни гъби
dido написа:
Сотиров написа:
Печурката, ако отдолу е розова до кафява, не може да се сбърка.
Да, след обилни дъждове в Балкана растат такива гигански печурки на групи по 10-20 парчета , някои петорно по-големи от снимката . Търсех ги с бинокъл.
Да повторя: тестването със залче е заблуда. Не дай Боже, Стефане, но ако вместо печурка си хапнал парченце бяла мухоморка, ще усетиш резултата не на другия ден, а след два дни, когато вече ще си свършил. За щастие има гъби, които са сигурни и са съвсем достатъчни за любители гъбари. Например масловката. Е, доста обикновена гъба, но в приятна компания е чудесна! Печурката, ако отдолу е розова до кафява, не може да се сбърка. Пачият крак се разпознава веднага. Коралките за туршия са очевидни. Челядинките за супа не създават проблеми. Ето гъби за супа, готвено и ракия. Какво повече? Не е необходимо човек, който не познава добре гъбите, да се пробва със съмнителни сърнели, които могат да се окажат бели мухоморки, или с изключително вкусната бисерна гъба, която може да се сбърка с петнистата мухоморка (фатално отровна!). Най-добре е кошницата с гъби да бъде прегледана от опитен гъбар. Това е най-полезният урок.
На практика сигурни гъби няма. Един би разпознал една сигурно, но друга не, друг - обратно. Стават грешки. Викаш си - този е дебил, аз никога не бих объркал тази гъба. Да, ама той я объркал... Набило ми се е в главата, че от най-отровните нашенски мухоморки трябва да ядеш средно 50 грама за да се гътнеш, не става само с близане, душене или пипане с ръка. Нерядко хора се тровят и с вълчи зъб.
Карболка съм мирисал, ами гадна е, не знам кой ще тръгне да яде такава. Анасонова гъба, макар че се яде също не бих ял. Не обичам анасон! Ще я подуша от далече като комар - гол задник.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Вто Юни 30, 2020 10:40 am
gwgw
Регистриран на: 08 Фев 2019 Мнения: 294
Аз единствените гъби, които съм брал са челядинки, като дете. По поляните имаше много и доколкото имам спомени, нямаше какво толкова да им се гледа - да са им изпъкнали гуглите и да не са бели. Имаше и доста бели гъби силно напомнящи печурки (и вероятно печурки), които обаче не беряхме и изрично ми забраняваха да ги пипам и по възможност да не бера челядинки около тях. Ставаше чудна супа от челядинките. Наскоро в същият магазин дето бяха булките гъби, имаше челядинки и си взех и си направих една супа, получи се добре, мислех да правя втора супа с подобрения в рецептата и то се оказа че нямат вече челядинки, имаха въпросната булка гъба. А докато се начудя да взема ли от нея, как се приготвя и каква е вероятността погрешка да се окаже някоя от тея гъби мухоморка, та взех че ги изтървах, ехх.
Вто Юни 30, 2020 11:23 am
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1969
Една снимка с еднодневият ми нормален улов от времената, когато бях непоправим гъбар и ходех с 2 кофи по 30 литра, докато не ги напълнех не се връщах. Това бялото са гигантски печурки, отзад 1-2 сърнели, манатарки и само 1 булка.
Отказах се преди много време да ходя целенасочено за гъби, защото ми стана нещо като болест, а и се завираш с най-дивите сокаци, няма гледки и въздух. Не съм продал нито една гъба през годините, народа около мен се отяде.
Сега само като срещна гъбки ги резвам, повече от половин кило не стигам.
Една добра рецепта за булка, манатарки, печурки :
От времената, когато на границата бях организатор на РГ и МГ/ Ведрин ги знае тия съкращения / , която беше дислоцирана на каруца с 2 коня В каруцата имаше винаги, не знам откъде бях докопал, един огромен меден тиган и постоянно маслото в кухнята го конфискувах. Аз осигурявах гъбите , всеки който даваше наряди на пропусквателния пунтк вадеше бутилка - две уиски и фини английски цигари 555 или Бенсон /сега само като помириша как смърдят това дето пушат , е пълна отврат / / докопвахме и имахме запаси от тия стоки постоянно, бяхме на митница Връшка чука все пак / , едни момчета от селата осигуряваха огромни количестна суджуци/ изяждал съм по 9 подкови наведнъж / . Та се покривахме в горите на местноста и цял ден си карахме царски гуляи.
Рецептата, много проста:
Гъбите се нарязват само едрите , малките остават цели. Слага се 100 гр. вода и 100-150 гр масло в тигана / на 1 кило гъба/ загрява се маслото , но не силно , и се изсипват гъбите. Веднага се захлупват и се задушават на среден огън. Трябва да се следи маслото да не се пресече и стане мазнина, а да е мътно. Стане ли на олио значи нищо не е станало. След 15-20 минути маслото и сокът от гъбите / те също пускат / се изливат в отделен съд, тогава гъбите се оставят 5-8 минути да се запекат леко на по-силен огън .
Сосът , попил аромата на гъбите / жълтата паница , е уникален да се топи ляб в него. Маслото е на ситни капчици в него.
Масло на мандра Жълтуша ще стане идеално за целта
Регистриран на: 21 Апр 2007 Мнения: 1420 Местожителство: София
И сърнелата хубава, и печурката.
От нас само сърнели, дето още не можем да ги изядем от миналата неделя, че и две чанти раздадох от тях, трички изостанаха на един шкаф:
Вчера ме изненадаха едни печурки на един много каменист варовиков чукар, захванали се за рехава туфа трева.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Нед Окт 25, 2020 11:27 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1969
Витошки прелести:
И тъй наречените гвоздейки , или челядинки. Много хубава гъбка. Стават най-добре , като само се задушават под капак 15 мин. в масло и половин чаша вода . Свалят се от огъня, преди маслото да стане на мазнина . Така аромата им не се губи :
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Их, миличките! И все пак опитай с класиката: челядинките - на супа с копър. Малките се въргалят като полусферички в устата, колкото езичето да ги обиколи. Приказка!
Их, миличките! И все пак опитай с класиката: челядинките - на супа с копър. Малките се въргалят като полусферички в устата, колкото езичето да ги обиколи. Приказка!
Гъбите вървят с мащерка, и то без да съм любител на мащерката. Смятай. И със сметана тоже.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пет Юни 04, 2021 3:02 pm
Сотиров
Регистриран на: 28 Юли 2008 Мнения: 3360 Местожителство: София
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети