някой може ли да сподели състоянието на пътеката от Петрохан до Тодорини кукли към скорошна пролетна дата? Че съм я минавал само зимно, а както вече не дават да се минава покрай хижа Петрохан, значи само от чешмата нагоре ще може? А някой ми каза, че било доста мочурливо?
Вто Май 19, 2020 9:55 pm
loudidd
Re: Въпрос около Петрохан
loudidd написа:
Привет,
някой може ли да сподели състоянието на пътеката от Петрохан до Тодорини кукли към скорошна пролетна дата? Че съм я минавал само зимно, а както вече не дават да се минава покрай хижа Петрохан, значи само от чешмата нагоре ще може? А някой ми каза, че било доста мочурливо?
Да си отговоря на въпроса, защото минах пътеката - от чешмата нагоре до хижата има места, където е доста мочурливо, но се минаваше с внимание. На връщане се върнахме по асфалта към хижата, като я заобиколихме отдолу и се включихме в пътя.
Над хижата и по билото няма проблеми с мочурливи места...
Вто Май 26, 2020 8:23 am
boris_borisov
boris_borisov написа:
Благодаря и на двама ви, май добих представа, макар и да не ми харесват съвсем нещата Според плана тая отсечка ще трябва да я минавам вечерта, със съвсем малък запас останали сили и се очертава да е немалък проблем Ще гледам да отделя един ден време за предварително разузнаване, така би било най-добре. Аз я гледах на картата, че е почти без денивелация тая пътека и реших, че е добра идея, ама...
Днес ми се отвори шанс да проверя Долната кордунска пътека. Всичко, което каза Стефан, си е баш така (не че много съм се съмнявал, де) Май не е кой знае колко примамлива алтернатива, освен ако времето отгоре не позволява минаване оттам. На мен ми отне 3 часа и 45 минути от Кашана до х.Паскал, но ако прибавим и последващо качване на Косица, сметката отива към 5 часа, което е почти същото, както само по билото. На картата уж не се виждат сериозни денивелации, но в действителност има доста слизания и качвания, не продължителни, но изморителни. Тия дерета много мъчат. Чак накрая, след Конски кладенец, успях да покарам повечко, ама там е много спускане в "грешната" посока
На път съм да променя плана. То и без това от х.Лескова до х.Паскал не ми е по силите за един ден...
Съб Май 30, 2020 11:31 pm
vladofff
boris_borisov написа:
...Долната кордунска пътека. ...
И аз ходих там в средата на май. Кръгче от Кашана - първо отгоре, после връщане по въпросната пътека - за да има база за съпоставка. Извод - НЕ Е никаква алтернатива, много време, и както денивелация, така и "нивелация", се губят без никакъв смисъл, а горе си е ОК. През 1994 пак от там ни водеха, но тогава така и не разбрах защо бе необходимо това заобикаляне.
Пон Юни 01, 2020 10:02 am
ray
Ами съгласен съм и с двама ви. Борето се е справил много бързо, респект. И тва с коеуло ли?
пс: сега забелязах, че с коеуло... Още по-голям респект касателно Борето.
Пон Юни 01, 2020 10:40 am
boris_borisov
ray написа:
Ами съгласен съм и с двама ви. Борето се е справил много бързо, респект. И тва с коеуло ли?
пс: сега забелязах, че с коеуло... Още по-голям респект касателно Борето.
Е, то с колело по терен, по който не може да се кара, скоростта си е колкото на пешеходеца От Кашана до х.Свищи плаз по табелите го даваха 2 ч. и 30 мин., аз го взех за 2 ч. и 15 мин., като карането беше много малко, най-вече преди хижата. После от х.Свищи плаз до х.Паскал по табелите е 1 час и 45 мин., на мен ми отне 1 час и 15 минути, като след Конски кладенец всичкото се кара и даже е приятно. Наточен пешеходец без да спира, но и без да тича, би се справил за около 3 часа. Упражнението по тая пътека има смисъл само при лошо време на билото или твърдо намерение да се спи на х.Свищи плаз или х.Паскал.
Последната промяна е направена от boris_borisov на Сря Юни 03, 2020 11:43 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юни 01, 2020 12:20 pm
ray
Боре, за нормалните хора коуелото по този и други такива маршрути е само и единствено голям, неудобен товар, сиреч пречка. Която бави или чието компенсиране изисква повече усилия, което се отразява в дългосрочен пан. Естествено, за такива като тебе може да е забава и предизвикателство. Респектиран съм от тези твои времена. А това упражнение има и смисъл, ако искаш да научиш нещо повече за района – както е и станало в твоя и на Влади случай. Впрочем това е много характерно за средния сегмент на стара, а и не само – минеш отгоре няколко пъти и ти се струва че всичко ти е ясно. А след няколко десетки минавания оттук и оттам разбираш че нищо не ти е ясно и че едва ли някога ще ти се изясни.
Остава да кажеш че и от паскал нагоре ще дадеш едно и също време със и без коуело... Или, викаш, зависи колко студена е бирата ...
Пон Юни 01, 2020 12:47 pm
vladofff
За някои от пътеките и общо за условията в района на Триглав
Отдавна/10 години/ не бях ходил в Района на х.Русалка и Соколна.
Наблюденията ми са следните:
В петък къде 22 часа по тъмно тръгнахме от ВЕЦ-а нагоре. До водоема над напорната тръба всичко си е ОК. Малко по-нагоре някогашната поляна, където са пасели овцете от, цитиран "паметния надпис" на чешмата, "ОФЦИФЕРМАТА", е почти изчезнала, и на нейно място се мъдрят буквално непроходими гори от шипков храсталак. Преминаването през тях по тъмно е истинско изпитание на волята и духа - за разлика от клека, шипките имат навика и да бодат... Накрая имаше и среднощно нападение от 5-6 оФчарски псета, всъщност май не може да се каже точно псета, ами истински кучета - едни огромни и с рязяни уши, не ги знам каракачанки ли бяха, кангалки ли или нещо такова... Е, ако демострираш, че не те е страх, минаваш само с облайване. Но границата е много тънка и вече се бях приготвил да раздавам правосъдие с щековия господ, нали за много псета съм нещо като "Човекът с червената фанела" от книгите на Джек Лондон.
На следващия ден - изкачване по някога синята пътека към вр.Паунът - ходи се напосоки, нищо не е останало нито от пътека, нито от маркировка, само отделни фрагменти тук и там, ако се движи човек по жипиес…
под паунът завих на изток и през дерето между Пиргос и Зли връх слязох до един характерен лавинен улей със западно изложение от което се излиза на самия Зли връх. От там по нормалната пътека.
"Лятната пътека" подсичаща от запад Танас тепе в началото никаква я няма, не личи, ходи се напосоки. След това обаче, от едно място нататък става СВРЪХМАРКИРАНА, има боя буквално през 2-3 метра, навсякъде където се сетите...
По отношение на жалоните, както е известно, слагаха нови, а има и безумни парапети, на още по-непотребни за парапетизиране места. Явно да се оправдаят някакви пари "по проект". Както стана дума преди време, жалоните на южно от Росоватец са "отляти" директно върху … чимовете с трева... и сега някои са натъркаляни по земята... Около и след Танас тепе, нещата са още по-зле - за пръв път в нашите планини може да видите колци, които не са върху билния ръб, а … отдолу и отстрани..., Отделно, много колци са изливани "под наклон", земята е ерозирала и в момента основите висят като скелети в нищото....
Общо взето подминахме Соколна и вечерта, след прехода в полето, си бяхме на колата, а в полунощ - в София.
Х.Русалка, въпреки недоимъка, при който работят Димо и жена му, ми направи много добро впечатление, чисто и доста поддържано. Соколна обаче, е истинска мизерия. Въпреки отличното място на което е построена, вътре е, как да го кажа, "сериозно неподдържана", Уж не изглежда мръсно, но някак мазните петна по вратите и други места създават усещането, че не се чисти, а само се премита...
Е, това си е мое мнение, при лоши условия все е подслон, но все пак като място за посрещане на гости, ми се струва, че трябва малко повече отношение...
Re: За някои от пътеките и общо за условията в района на Три
vladofff написа:
Х.Русалка, въпреки недоимъка, при който работят Димо и жена му, ми направи много добро впечатление, чисто и доста поддържано.
Имаш ли спомен, дали са разкарали котарака? Имам сметки за уреждане с него, от миналото лято, даже имах разрешение от хижарката да го трепя.
Иначе на тази хижа винаги съм се чувствал добре, което хич не може да се каже за Соколна...
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юни 22, 2020 2:43 pm
vladofff
mislesht написа:
котарака?
Там беше и се опитваше пак да оножда котката. Хижарката се похвали, че тъкмо подарила поредните котета и котакът, явно се опитва да запълни така образувалата се празнина...
Пон Юни 22, 2020 3:05 pm
nickkal
vladofff написа:
Х.Русалка, въпреки недоимъка, при който работят Димо и жена му, ми направи много добро впечатление, чисто и доста поддържано.
Напълно съгласен, НО джангъра до 5 сутринта...не благодаря. х.Триглав ми напави по-добро впечатление.
Пон Юни 22, 2020 3:28 pm
vladofff
nickkal написа:
Напълно съгласен, НО джангъра до 5 сутринта...не благодаря. х.Триглав ми напави по-добро впечатление.
Да, присъствал съм и на пиянски джангъри преди 10 години, определено не ги правеше Димо, който имаше задача сутринта да пере оповръщани одеала и чаршафи...
Аз също не понасям пиянските изпълнения, но сега просто беше тихо, може би защото беше петък вечер...
Ей за ради такива работи тръгвам по нощите, ходя цял ден и се прибирам среднощ … у дома. Сега /почти/ сбъднах още една мечта стара мечта - качвам се от ниското, минавам целия Триглав, прекосявам вечерта обратно полето и вечерта се прибирам. Няма пияници, почти няма и жива душа, там където съм ходил.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети