Ристо Туристо написа:
Мхм - на чужд гръб и 100 разновидности са малко...
Предлагам да отпадне "Олекотена версия за директен ъплоуд в приемника" и да бъде заменено с почти същия файл с ново име "Олекотена версия за Oruxmaps" оптимизиран за резолюциите на смартфоните.
Слабите смартфони най-добре работят с Олекотена версия за директен ъплоуд в приемника. Разходът на енергия на батерията е доста важен.
Сря Яну 08, 2020 1:34 pm
dido
Това няма да се случи, ето защо:
Картата има 2 основни версии за апарати на Garmin - такива на български и с латински букви. Всяка една от тях има олекотена версия с орязани хоризонтали през 25 м и лиспващ първи слой на полигоните (сгради и прочее). Тези олекотени версии са подходящи за по-стари Garmin-ски апарати, примерно първите Etrex-и или 60-ки.
Това, че можете да ползвате тези версии в Oruxmaps е неочаквано удобство за собствениците на смартфони. Все пак горните четири версии са преднзначени за Garmin-ски апарати и нищо повече - т.е. няма да има никакви промени на въпросните четири версии на картата, защото това ще наруши тяхната функционалност ако ги ползвате в Garmin-ска машинка.
Обсъжданата тук mapsforge-версия на BGMountains съдържа пълния комплект данни и е предназначена специално за смартфони, макар да може да се ползва и под Windows (по-долу ще напиша как). Тя би могла да бъде олекотена, но не знам дали има смисъл. При мен (Galaxy S6) върви без забележки, особено като се изключат 3D-сенките, а Galaxy S6 е доста стара машина.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Яну 08, 2020 3:03 pm
juspar
Искам като ходя в планината да си запиша трак, как става и ако може да си направя предварително и после да го следвам, става дума за OruxMaps. Картата гали окото, само да напишете имената на езерата. Благодаря.
Нед Яну 12, 2020 9:04 pm
dido
Любомир Илиев написа:
Махнах файловете от папка DEM и картата се визуализира без маркировката на пътеките. Затова върнах файловете.
Местенето на картата в 2D-режим е по-мудно от картата за директен ъплоуд в приемника във формат IMG. Тестовете направих на тригодишен Самсунг с Андроид 7.1.2 Важно предимство на картата от тази тема е по-големите букви.
Чудя се коя от двете карти в 2D-режим ще работи с по-малък разход на батерия?
Възможно ли е да се направи IMG-файл LT (олекотен) за директен ъплоуд в приемника за устройства с по-висока резолючия, т.е. за смартфони? Мисля, че този вариант ще бъде с най-много изтегляния, т.е. най-предпочитан. Гарминските уреди имат доста по-малка резолюция на екранчето и затова при тях картата се визуализира без претрупване.
Поправям се - няма такъв проблем, проверих при Ристе и при мен. Би ли показал какво се вижда при теб?
_________________ Бутам след осмата бира
Нед Яну 12, 2020 9:20 pm
Любомир Илиев
Вече преинсталирах oruxmaps-а и сложих олекотената версия за директен ъплоуд в приемника от 29.12.2019
Преди като махна съдържанието на папка DEM и направя Refresh tiles, изчезваше цветната маркировка на пътеките.
Предлагам да махнеш съдържанието на папка DEM и да направиш Refresh tiles. После да се разходиш по картата в другия край на България.
УАУ!
Доживях да видя картата в mapsforge вариант. Браво на Дидо и целия екип на картата за това им постижение.
Включвам се активно с тестване и редактиране ако ми е по силите да докараме адекватна тема за визуализация на картата както е в kade.si. Искам да попитам с кой вариант на mapsforge е компилирана картата. Доколкото помня има значение като се правят темите описанието на обектите малко се различаваше май в различните версии. По принцип аз основно ползвам Локус Мапс за който си имам лиценз и по ми допада като цяло от Орукса. Ще е интересно да се портне и темата за него. Тези дни може да тествам картата как се вижда и в 2-те програми. Преди време съм си играл с 3D то на Орукса и не съм много впечатлен от рендирането като цяло. За обща представа и визуализация става. Но за човек който разбира и чете карти и да го няма все тая. Даже ако я има само опцията за Hillshade е предостатъчно за получаването на обемна представа за картата. Подобно както Ведрин направи онлайн версията на руските топокарти. Например и на моя Гармин приемник никога не съм го ползвал. Най-доброто като нещо което по било свършило много добра работа и съм попадал е това: https://www.youtube.com/watch?v=P56Zt-Qe60U
Ползва ОСМ за основа но изглежда страхотно и е супер лека и бърза откъм ресурси. Орукса е по тежък в това отношение.
Относно офлайн рутирането масово може да се ползва BRouter но проблема е че там данните за рутирането се компилират от автора на програмата за целия свят от osm файловете през определен период от време. Проблема е че сорса на БГМаунтинс не е свободно достъпен. Единия вариант е ако се съгласи немеца да компилира пробен файл или да предостави неговия компилатор на авторите на БГМаунтинс. На първо четене това е за което мога да се сетя.
Открих нова надежда днес за рутирането на картата по mapsforge. За сега видях че тези дни автора на Локусмап е пуснал експериментален плъгин за офлайн рутиране с помощта на рутинг сървиза graphhopper на който обикновено се използва онлайн варианта му за рутирането. Ето тук е плъгина за Локусмап https://forum.locusmap.eu/index.php?topic=4036.255
Има и готов скрипт за компилиране на необходимия рутиращ файл. Ако някой се включи от авторите на БГМаунтинс с пробна версия съм готов да тествам.
П.С.
Нещо не видях в Оруксмапс да има възможност за онлайн рутиране директно като посочиш някоя точка от картата и да те рутира. Знам че имаше някаква възможност за офлайн рутиране с помощта на Brouter но никога не съм я ползвал.
Пет Яну 24, 2020 12:25 pm
dido
Преди време платих за един тул, Cartograph, който успешно ползва BGMountains в mapsforge вариант под Windows. Цената му за вариант под Win7 беше 10 евро - https://www.cartograph.eu/
Ето скрийншот:
Програмата дава базова функционалност, подобна на Мапсорс.
Най накрая ми остана време тук да си поиграя да тествам тази версия на BGMountains. Сложих я в Оруксмапс и много добре се е получило.
Реших да пробвам и в LocusMaps която знам че не е на особен почит незнайно защо в България и не е приоритет на авторите на картата за съвместимост затова ще помоля за малко повече технически данни с коя типа версия карта на mapsforge. Знам че се подразделят на версия 3,4,5 и видях че темата е базирана на OpenAndromaps. По принцип картата се разчита от Локуса но просто темата не е съвместима с него. А тъй като автора на OpenAndromaps поддържа варианти и за двете програми предполагам няма да е проблем да се портне темата и за нея. Основно не знам каква е разликата в темите за Локус и Оруксмапс, но тя зависи от версията на mapsforge картата.
Знам че има малко несъвместимости между по стари версии за mapsforge и по новите теми. Locusmaps има ограничения свързани с типа на версията на mapsforge и съответната тема правена за нея.
Нед Апр 12, 2020 1:14 pm
dido
icpart написа:
Най накрая ми остана време тук да си поиграя да тествам тази версия на BGMountains. Сложих я в Оруксмапс и много добре се е получило.
Реших да пробвам и в LocusMaps която знам че не е на особен почит незнайно защо в България и не е приоритет на авторите на картата за съвместимост затова ще помоля за малко повече технически данни с коя типа версия карта на mapsforge. Знам че се подразделят на версия 3,4,5 и видях че темата е базирана на OpenAndromaps. По принцип картата се разчита от Локуса но просто темата не е съвместима с него. А тъй като автора на OpenAndromaps поддържа варианти и за двете програми предполагам няма да е проблем да се портне темата и за нея. Основно не знам каква е разликата в темите за Локус и Оруксмапс, но тя зависи от версията на mapsforge картата.
Знам че има малко несъвместимости между по стари версии за mapsforge и по новите теми. Locusmaps има ограничения свързани с типа на версията на mapsforge и съответната тема правена за нея.
Интересно наистина. Малко като поразгледах нещата Локусмапса разпознава картата като версия 3, но темата правена за BGMountains е базирана за по новите версии от 4-ри нагоре но реално тя не се разпознава от Локуса. За Оруксмапса явно няма толкова значение с коя версия на Mapsforge e компилирана картата и коя тема ползва. За Локусмапс проучих че за по-старите версии V3 е имало известна несъвместимост за темите специално за нея и не са се поддържали всички стандартни тагове на темата и затова автора на OpenAndromaps е направил по специална версия за Локус. В по-новите версии на картите за mapsforge несъвместимостта май вече е отстранена. Така че решението е или да се портне темата на BGMountains във формата за Локус или да се компилира в по-новия формат на mapsforge V4 нагоре. Според мен в този си формат това е бъдещето на BGMountains за Андроид, ако се поддържа активно този проект. Оказа се че има и голяма възможност също така да се подкара и рутирането с помощта на BRouter. Автора е предоставил вече туловете за собствено компилиране на рутиращите файлове. Повече инфо тук: https://github.com/abrensch/brouter/blob/master/misc/readmes/mapcreation.md
Благодаря на всички, които са положили труд за реализирането на този проект!
Винаги съм бил против навигациите в планината, но през изминалият уикенд за сефте ми се наложи да ползвам и определено без GPS нямаше да се оправя. Просто в планините без пътеки и маркировки си трябва.
Светликс, чакаме да раскажеш. Не се измъквай само с благодарности.
Пет Юни 19, 2020 2:01 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3472 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
ray написа:
Светликс, чакаме да раскажеш. Не се измъквай само с благодарности.
Спокойно, утре Svetlix ще разкаже...
на Арабаконак.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Юни 19, 2020 2:23 pm
dido
icpart написа:
Интересно наистина. Малко като поразгледах нещата Локусмапса разпознава картата като версия 3, но темата правена за BGMountains е базирана за по новите версии от 4-ри нагоре но реално тя не се разпознава от Локуса. За Оруксмапса явно няма толкова значение с коя версия на Mapsforge e компилирана картата и коя тема ползва. За Локусмапс проучих че за по-старите версии V3 е имало известна несъвместимост за темите специално за нея и не са се поддържали всички стандартни тагове на темата и затова автора на OpenAndromaps е направил по специална версия за Локус. В по-новите версии на картите за mapsforge несъвместимостта май вече е отстранена. Така че решението е или да се портне темата на BGMountains във формата за Локус или да се компилира в по-новия формат на mapsforge V4 нагоре. Според мен в този си формат това е бъдещето на BGMountains за Андроид, ако се поддържа активно този проект. Оказа се че има и голяма възможност също така да се подкара и рутирането с помощта на BRouter. Автора е предоставил вече туловете за собствено компилиране на рутиращите файлове. Повече инфо тук: https://github.com/abrensch/brouter/blob/master/misc/readmes/mapcreation.md
Версията на компилираната карта не се задава директно, а зависи от това дали се ползват или не определени ключове. V4, например, се компилира ако се ползва ключ "preferred-languages"; v5 - ключ "tag-values". За съжаление не помня каква комбинация от ключове ползвах за картата, която може да се свали от сайта.
След като приключа с юнската версия, ще подкарам закачката с mapsforge-варианта и ще огледам горните детайли.
От няколко години съм доволен употребител на картата от BGMountains в Гармин формат през Orux. От няколко дни търся начин да я подкарам и под iOS, но за съжаление не успях да намеря някакво приложение, което да изобразява гармински карти на i-устройства. Писах съобщения и на сайта BGMountains, дали има някакъв вариант - карта или апликация, но още не съм получил отговор. От прочетеното в темата, разбирам, че главните "заподозрени" пишат тук .
MapsForge варианта на картата е едно възможно решение и ми олекна, като разбрах за него от темата. Успях заредя главния файл в cartograph 2 приложението - което според различни източници се доближава най-близо до възможностите на Orux. За съжаление голяма част от детайлите липсват, като маркировки, елевации и др., за да ги заредя обаче трябва да купя Pro версията.
Ще продължа да проучвам и тествам, но ще съм благодарен, ако някой сподели опит или препоръча някакъв начин.
Изглежда планинарите не ползват iPhone
P.S. картата е страхотна и доста точна, помагала ми е в много случаи, специални благодарности на всички, които стоят зад проекта. Любопитен съм да подкарам описаната в тази статия подобрена визия на картата (винаги ми е било странно защо на orux картата изглежда различно от online версията).
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети