Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Водопад "Скакля" - водопад "Боров камък"
26.12.09г.
Маршрута ми за деня бе: Враца - водопад "Скакля" - Войводин дол - проход "Вратцата" - с.Згориград - водопад "Боров камък" - с.Згориград - Враца.
За трета поредна година минавам да нагледам водопадите по това време на годината. Предишните два пъти бяха за по два дни, но сега поради липса на време - за един ден. Не е кой знае какво, но има около 1270 метра изкачване и още толкова слизане... редувайки се.
Имаше малко вода на Скакля,
и много на Боров камък.
А миналата година изглеждаха така:
водопад "Скакля" водопад "Боров камък"
Направи ми впечатление, че на някои места предпазните парапети и някои стълби са се счупили. Обикновено от Природен парк "Врачански балкан" поправят счупеното, даже правят и допълнителни укрепвания по трасето.
Едно дърво е тръгнало да пада /до него минава пътеката/.
Ако Ви интересува нещо повече, може да получите информация в този форум!
Вто Мар 02, 2010 4:22 pm
Valio
Водопад "Шопката" и древно селище "Градище&qu
20.03.10г.
Подробно описание на изминалия маршрут:
с. Паволче – водопад „Шопката” – 1.35 часа;
водопад „Шопката” – местност Таушаница – 0.50 часа;
по пътя на Ботевата чета от местност Таушаница до местност Избата – 1.10 часа;
местност Избата – Войводин дол – пролом „Вратцата” - наследствена пътека Вратица - 2.50 часа;
по пътеката – 0.20 часа;
наследствена пътека Вратица - Враца – 0.35 часа.
За първи път чух за за водопад „Шопката” и го видях по телевизията преди няколко години. Мисля, че бе това видео.
водопада сега...
Не знам дали сбърках, но в началото пътеката се раздели, аз хванах по едната, която ме заведе по едни сипеи, а после и те изчезнаха...
Дали по другата е било по-добре, сега мога само да гадая, но след време мога да проверя.
След водопада започнах да заобикалям скалите за да изляза над водопада. Не точно над водопада, но на тази надморска височина.
Оказа се, че там има доста сняг. Не след дълго попаднах на пътеката, по която Ботевата чета е преминала през 1876г.
Аз съм го правил този поход от Козлодуй до Околчица по пътя на Ботевата чета преди доста години...
Почти 2.30 часа си газих в снега...
Като слязох на пролома "Вратцата", видях голямо оживление. Което е съвсем естествено при хубаво време.
Много хора "пълзяха" по скалите нагоре.
Моята цел бе наследствена пътека Вратица, открита на 10.07.09г., за която наскоро научих.
Маршрута преминава през археологическия обект “Градище”, който е от IV в.пр.н.е.
Последната промяна е направена от Valio на Сря Окт 02, 2013 9:57 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Мар 23, 2010 3:53 pm
dobrudjan4e
Определено трябва да се разходим натам като цъфнат дръвчетата .
_________________ Който пие бира не умира!
Сря Мар 24, 2010 9:50 am
Niksi
Като цъфнат теменугите.../или налъмите/
Тази наследствена пътека са я пуснали значи.
Миналата пролет с управата на парка й правихме оглед и ревизия.
Ходили ли нагоре към баните /издълбаните в скалите/над пътеката. Там се била къпала войската /като паднел дъжд/...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Сря Мар 24, 2010 2:27 pm
zhivik
С едни приятели мислим да ходим в района в събота - най-вероятно ще тръгнем от Лютиброд нагоре, вече ще видим къде ще слезем (зависи и колко бързо вървим). Как мислите, ще има ли още доста сняг? Все пак доста пекна тези дни, но знае ли човек. Просто не ми се иска да мъкна зимни обувки, а за съжаление в неделя трябва да помагам на един приятел да води хора в Плана (от Пасарел до Железница), така че трисезонните ще са ми нужни, уви.
_________________ Насилието е последното средство на некомпетентния.
Грозна работа е завистта, ама как да се въздържи човек като мен, който трябва да пропътува поне 50-100 км. в едната посока за да види няма и 1/10 от това, което живеещите във врачанска околия виждате от прозорците на къщите си. Наканих се и аз най-накрая да отида и ето какво се получи - http://evgeniyonkov.blogspot.com/2010/04/blog-post_14.html. Пропуснал съм няколко снимки, но скоро ще ги кача заедно с историята от следващите три дена.
Красиви снимки на красиви места си направил.Не съжалявай,че живееш далече от планините,
когато човек има вътрешна естетическа нагласа и мотивация за общуване с природата нищо
не може да го спре, още по-малко някакви си разстояния.Повече от половината човеци,които живеят
в близост до планините не могат да различат елата от бора.Поздрави!
Чет Апр 15, 2010 9:34 am
izvetrql
Очин дол - Остра могила - Бегличка могила и покрай Очиндолска река пак в селото
гр. Враца - х. Пършевица - х. Околчица - гр. Враца
Отново изминах три маршрута във Врачански балкан за един ден, а именно:
гр. Враца - с. Згориград - водопад Боров камък - х. Пършевица /маршрут №5/;
хижа Пършевица - хижа Околчица /маршрут №13/ и
хижа Околчица - с. Паволче /маршрут №8/.
31.10.10г.:
село Згориград и част от Стрешерския дял на Врачански балкан
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Следваща
Страница 3 от 7
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети