Благодаря ти, Кенте. Ще я прочета с удоволствие – все още пиенето не ми го водят за работа и не съм длъжен да го практикувам кат чиновник от 9 до 18ч, та свободно време колкото искаш... Всичко хубаво!
Последната промяна е направена от ray на Пет Май 29, 2020 9:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
«Не можеш да събудиш човек, който се прави, че спи»
Нощес имах едно доста интересно преживяване, което ми се случва за пръв път по осъзнат начин и затова бих си позволил да го споделя.
Лягам. Заспивам. Сънувам. В сънувания сън ... отново заспивам. Започвам да сънувам на друго, по-дълбоко, ниво. След известно време "се събуждам" и връщам към сюжета на първоначалния сън от по-горно ниво. В съня си запомням, че съм сънувал друг по-дълбок сън, както и неговото съдържание. Скоро след това "съвсем се събуждам", неочаквано бодър, след само около 3 часа рекурсивно сънуване. Или поне така си мисля и до този момент.
Всъщност, замислих се малко повече от обичайното над случилото се. Една интересна подробност, която трябва да имаме предвид, е, че човек обикновено осъзнава, че е сънувал едва при пробуждането си. Получава се така, че по-дълбоките нива на сънуване сякаш се намират в нещо като стек, който бива обработван на принципа "последен влязъл, пръв излязъл" или LIFO. Освен всичко друго, това би могло да бъде и едно своебразно напомняне за значението и смисъла на "първите седем години".
Зададох си и някои въпроси:
Ограничен ли е броят слоеве на рекурсивно (вложено) сънуване у човеците?
Съществува ли сигурен начин да се уверим, че след като сме напълнили стека със сънувания, сетне сме го изпразнили напълно, т.е. евентуално наистина съвсем сме се събудили и, може би, сме се завърнали "в реалността"?
Как се справяме с очевидната липса на вградена функция за надеждно определяне на текущото съдържание и размер на стека сънища в живия мозък?
Какво би станало ако случайно прескочим (или "забравим") някой елемент от стека (нещо като memory leak) и вследствие на това той стане недостижим, включително за осъзнаване, поправяне и/или дори унищожаване?
Как обработваме последиците от появата на неочаквано или дори нежелано съдържание в определени клетки от паметта или мрежи от неврони в мозъка?
Съществува ли въобще някакъв еквивалент на рестартирането на системата (reboot) в контекста на човешкия организъм?
Вероятно има доста писано по подобни въпроси както из научната, така и в художествената литература. В търсене на някакви отговори, попаднах на тези две статии във Wikipedia като отправни точки:
Мернах там, между другото, че философът-математик, логик, историк, писател, социолог, политически деятел, и Нобелов лауреат Бъртранд Ръсел бил твърдял, че е преживял "около сто" нереални събуждания последователно при излизането си от състояние на пълна упойка. (Russell, B. (1948). Human Knowledge: Its Scope and Limits. London: Allen and Unwin)
Е, при мен, обаче, сякаш нямаше замесени упойки или пък халюциногени от рода на 5G, отслабващото планетарно магнитно поле, твърде плоската Земя, ваксините със или без вградени чипове, аурата или портфейла на Бил Гейтс, химическите самолетни линии, материалното благополучие, консуматорската свободия, чуждопоклонничеството, клавиатурното месианство или показната религиозност. Кой знае, може пък и да се самозалъгвам или дори преструвам...
Или по нашенски: за да успееш в науката, трябва да се съмняваш; за да успееш в живота, трябва да бъдеш сигурен. Избор донейде подобен на онзи между червеното и синьото хапче, какъвто всъщност май винаги и във всичко би могло да има, макар и понякога някои да се вайкат заради предполагаемото му отсъствие при определени обстоятелства, може би включително и защото се чувстват неуверени в своя избор...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Май 29, 2020 8:12 pm
gwgw
Аз като човек, който има някакъв умерен опит с (тогава) легални, както и нелегални, синтетични и естествени халюциногени, на младини, отговорно заявявам че не съм преживявал никога такова събитие. Но имаше един холивудски хит мисля, чиято фабула се въртеше около този проблем. Убягва ми заглавието сега, но главният герой го играеше Леонардо ди Каприо. Филмът всъщност не беше никак лош.
А иначе най-потресаващите ми преживявания свързани с халюциногени дори не са свързани с някакви...визуални халюцинации ако трябва да съм честен, а с вероятно доста по-скучни неща. Не помня някога да е имало разни розови понита, реалности в реалността, преосмисляне на живота и прочее неща които хората като цяло свързват с халюциногени.
Но имаше един холивудски хит мисля, чиято фабула се въртеше около този проблем. Убягва ми заглавието сега, но главният герой го играеше Леонардо ди Каприо. Филмът всъщност не беше никак лош.
Пет Май 29, 2020 9:43 pm
gwgw
Да, същият филм е. Излезе ми от главата. Беше добър, трябва да го гледам пак аз.
Пет Май 29, 2020 9:45 pm
Alina
vedrin написа:
Съществува ли сигурен начин да се уверим, че след като сме напълнили стека със сънувания, сетне сме го изпразнили напълно, т.е. евентуално наистина съвсем сме се събудили и, може би, сме се завърнали "в реалността"?
Как се справяме с очевидната липса на вградена функция за надеждно определяне на текущото съдържание и размер на стека сънища в живия мозък?
Какво би станало ако случайно прескочим (или "забравим") някой елемент от стека (нещо като memory leak) и вследствие на това той стане недостижим, включително за осъзнаване, поправяне и/или дори унищожаване?
Как обработваме последиците от появата на неочаквано или дори нежелано съдържание в определени клетки от паметта или мрежи от неврони в мозъка?
Съществува ли въобще някакъв еквивалент на рестартирането на системата (reboot) в контекста на човешкия организъм?
--
Избор донейде подобен на онзи между червеното и синьото хапче, какъвто всъщност май винаги и във всичко би могло да има, макар и понякога някои да се вайкат заради предполагаемото му отсъствие при определени обстоятелства, може би включително и защото се чувстват неуверени в своя избор...
Много готино.
Като човек, който сънува всяка нощ, и на мен ми се е случвало да сънувам сън в съня, макар и много рядко.
Помня последния път - беше много ясен най-дълбокото ниво сън и си мислех - "Това е важно, трябва да го запомня". Това го помня, но същинския сън - не!
Има ли начин човек да спре да сънува? Така ми се иска поне веднъж да се наспя като хората без да сънувам нищо!
-------------
А вярвате ли, че сънищата понякога "показват" бъдещето?
Аз - да!
Не винаги, но има сънища и сънища.
И обикновено усещам кога е от "различните".
Пет Май 29, 2020 11:05 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
vedrin написа:
... Една интересна подробност, която трябва да имаме предвид, е, че човек обикновено осъзнава, че е сънувал едва при пробуждането си. ...
Така е, но по-интересно е, когато осъзнаеш в съня си, че сънуваш и не се събудиш. Тогава имаш свобода да правиш каквото искаш в съня си, тъй като разбираш, че това не е реалност и след събуждането няма да се е случило наистина. Например можеш да моделираш сгради, пътища, да караш скъпи коли и самолети, да се срещнеш с определени хора, с които да правите разни неща...
vedrin написа:
...
...
Ограничен ли е броят слоеве на рекурсивно (вложено) сънуване у човеците? - Не виждам причина да е ограничен. Няма логика да е ограничен. Освен, разбира се, от капацитета на човешкия мозък и продължителността на съня.
Съществува ли сигурен начин да се уверим, че след като сме напълнили стека със сънувания, сетне сме го изпразнили напълно, т.е. евентуално наистина съвсем сме се събудили и, може би, сме се завърнали "в реалността"? - Не мисля, че съществува сигурен начин. Съществуват начини да докажем противното - че още сънуваме и не сме се завърнали в реалността, но не се сещам за начин да докажем, че не сънуваме.
(Аз например ако искам да проверя дали сънувам, започвам да се опитвам да летя. Ако успея да се отделя от земята и да полетя - значи със сигурност сънувам. Но ако не успея да полетя - това не означава, че със сигурност съм буден.)
Как се справяме с очевидната липса на вградена функция за надеждно определяне на текущото съдържание и размер на стека сънища в живия мозък? - Никак не се справяме!
Какво би станало ако случайно прескочим (или "забравим") някой елемент от стека (нещо като memory leak) и вследствие на това той стане недостижим, включително за осъзнаване, поправяне и/или дори унищожаване? - Нищо не би станало. От сън спомен няма!
Как обработваме последиците от появата на неочаквано или дори нежелано съдържание в определени клетки от паметта или мрежи от неврони в мозъка? - И аз това се чудя. Как е възможно да оставаме нормални при целия този стрес в днешно време. Някои теории предполагат, че сънищата ни помагат да не полудеем и да останем нормални.
Съществува ли въобще някакъв еквивалент на рестартирането на системата (reboot) в контекста на човешкия организъм? - Съществува - звънът на алармата, която гадно те събужда сутрин!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Май 30, 2020 12:04 am
gwgw
Все пак най-странното преживяване от халюциногени което съм имал, беше преди сигурно петнадесетина години, с един хубав екстракт от растението Salvia Divinorum, познато просто като "салвия", но не чая салвия. Тогава това си беше все още съвсем легално и се поръчваше от интернет магазини. Сега първо самото растение е доста странно (не се размножава полово, а само вегетативно и повечето салвия на земята на практика споделя едно и също ДНК). Второ, психоактивното му въздействие е доста....радикално и странно. По принцип тези неща си имат някакъв плавен период в които започват да се усещат постепенно ефектите, но с това нещо няма изобщо такива работи, ефектът е мигновен. При мен специално ме върна в най-ранното детство, бяхме няколко човека в стаята и на момента всичките изчезнаха и бях само аз. И гледам всичко наоколо все едно го виждам за пръв път. Гледам тривиални неща като например един контакт на стената и не знам за какво служи това и си градя разни странни теории. Гледам неща точно все едно ги виждам за пръв път и са вълнуващи и изглеждат интересно защото липсва този момент че съм ги виждал толкова много пъти че са станали тривиални и не ги забелязвам. Много странно усещане като цяло. Това съответно приключи почти толкова рязко, колкото и започна. Реално няколко минути трае цялата забава, но субективното усещане беше като за доста повече време. Доста странна работа. Още по-странна че след това помня всичко съвсем ясно както си беше. След това не съм го повтарял този експеримент.
Съб Май 30, 2020 3:04 am
Mariana1000
vedrin написа:
Е, при мен, обаче, сякаш нямаше замесени упойки или пък халюциногени от рода на 5G, отслабващото планетарно магнитно поле, твърде плоската Земя, ваксините със или без вградени чипове, аурата или портфейла на Бил Гейтс, химическите самолетни линии, материалното благополучие, консуматорската свободия, чуждопоклонничеството, клавиатурното месианство или показната религиозност. Кой знае, може пък и да се самозалъгвам или дори преструвам...
То и при мен няма замесени тези и други неща, но често сънувам, че сънувам. Даже имах един повтарящ се сън, в който сънувах, че в небето са се появили гигантски планети. После се събуждам в съня си и се оказва, че планетите са били само сън. А после се събуждам наистина. Интересното е, че действието на този сън се развиваше в моето село и го сънувах до момента, в който живеех там. Явно само там има тази дупка в пространството и могат да се появяват гигантски планети в небето.
Alina написа:
Има ли начин човек да спре да сънува? Така ми се иска поне веднъж да се наспя като хората без да сънувам нищо!
Да, има. Ако се измориш до "каталясване", ще спиш наистина "като труп", без сънища. Ще ти се струва, че между затварянето на очите и отварянето им е минала само секунда. Само дето няма гаранция, че после няма да сънуваш това, което те е изморило толкова, че си спала без сънища.
Alina написа:
А вярвате ли, че сънищата понякога "показват" бъдещето?
Категорично не! Вярвам, че правим подсъзнателно прогнози, на базата на видяна, прочетена или чута информация и когато "видим" тези прогнози насън, си мислим, че нещо или някой са ни показали бъдещето. А всъщност това го е направил нашият мозък.
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Да, същият филм е. Излезе ми от главата. Беше добър, трябва да го гледам пак аз.
И на мен ми хареса, много благодаря за идеята.
Пон Юни 01, 2020 3:31 am
vladofff
vedrin написа:
рекурсивно сънуване
Недефинирането на рекурсивно дъно води до стек овърфлоуд…. Не знам какви са реакциите на мозъчния компютър при достигане на такова състояние... И дали след това, както в дот нета, се включва гарбидж колектора?
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юни 01, 2020 11:06 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
По темата:
В петък (29 май 2020 г.) отивам да ми правят технически преглед на колата в СБА Овча купел.
Слизам от колата и си слагам маската. Имаше 2-ма служителя, които направиха прегледа. Единият - който беше вътре на компютрите и обработваше документите - беше с маска. А другият - който беше до мене при колата и извършваше физически техническия преглед - пипаше всичко без ръкавици и беше без маска, че дори запали цигара и издишваше дима в посока към мене.
В този ред на мисли - докога ще важи ограничението за задължително пазаруване в магазините с маски?
Относно алармата - първият ми телефон Нокия 1001 (ако не се лъжа) имаше много гадна аларма. Веднъж нощувахме на палатки и спални чували в Деветашката пещера (преди да я заградят и да искат входна такса). Един от групата каза, че трудно се будел, аз го „успокоих“, че алармата ми ще има грижата да го събуди. На сутринта по време на „алармирането“ приятелят ми каза - „Спри я тая аларма! Наистина е много дразнеща!“.
Мерси за филма „Омагьосан ден“, бих го изгледал отново, един от любимите ми филми навремето, заедно с филма „12:01“ (ха, двата филма били една и съща година - 1993).
Като сте тръгнали да познавате филми - преди доста време гледах един филм (мисля, че беше по роман на адаша Стивън Кинг), в който героите се лутаха в нощта в някаква провинция и не можеха да намерят път, по който да се приберат вкъщи. Постепенно стигнаха до заключението, че са попаднали в сън. Но не какъв да е сън, а в съня на куче! (Мисля, че беше кучето на единия от героите.)
Пон Юни 01, 2020 1:19 pm
stefan_iliev38
А някой спомня ли си за африканската чума по свинете? Дали догодина няма да си спомняме за КОВИД-19 по същия начин?
„Dimitar Manolov
Понеделник, 1 юни 2020 г. в 14:53 ч.
Много смислена и добре изпълнена идея на нашите приятели от МОСВ, но предлагам следващия път да разположат и по едно голямо корито за 2ма 3ма, че преди върха хем да сме си чисти и да ни е 'ладно, хем да си се дезинфекцираме целите както си е реда от главата до петите. Ще има мн кандидати и кандидатки за всеобщо екологично жакузи — в/във Северен Джендем.“
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети