Както всяка отпуска, така и тази ще се кара във Велинград, но тази година разликата е, че вече имам телефон, който не гушва букета, когато пусна някое приложение. И заради това си търся стабилен и бърз мобилен нет за из планината. Засега се спрях на Телезор, но ми се ще да прочета и други мнения по въпроса за планинския интернет.
Та кажете вие какъв мобилен нет ползвате (на кой оператор, имам предвид), как се държи в планините, често ли изчезва обхватът и т.н.
Знам какво ще кажат някои от вас - "това е планина, за какво ти е интернет?". Истината е, че без интернет не мога. И като се има предвид, че при създаването на цивилизацията Велинград е бил прескочен, то двуседмичният ми престой там не ми се нрави никак, ако нямам какво да правя (тоест, да интернентствам на някоя пейка докато си почивам). А и не виждам нищо лошо в това човек да бие път по пътечките и от време на време да обменя съобщения с приятели.
Сря Юли 06, 2016 5:10 pm
Rincewind
Основният ми доставчик е Мтел - телефон и 10 ГБ нет месечно. Отделно от това имам data card на Виваком за някакви жълти стотинки само за 1.5 ГБ нет и есемеси в случай на нужда, без телефония. Допълват се чудесно, не бих казал, че някой от двата оператора има някакво решаващо предимство. Рядко се случва да се дънят и двата едновременно. Като цяло, обаче, горе повече от 2G мрежа на практика няма, а нетът е бавничък. За Теленор не зная нищо.
2016г на Ком-Емине бях с Глобул/Теленор - много рядко имаше покритие. Дружките ми бяха с другите 2 оператора и покритието им и за телефон, и за интернет беше през повечето време ОК.
2016, 2017 - Пирин, х. Вихрен - Глобул/Теленор - на самата хижа нямаше обхват, качвах се нагоре да мога да се чувам с близките. За интернет не помня.
2018 - Рила - около пещерата на Иван Рилски - Глобул/Теленор - без обхват.
Сега съм с Вива (добро покритие) - ок са. Моята дружка, с която ходим най-често, е с А1 (добро покритие), майка ми, която водя вече с мен, е с Теленор - решихме, че така ще е най-добре за дружината.
Също, носим и флип телефон Самсунг на 8-9г., без екстри - без камера и интернет. Винаги е с нас зареден. Батерията с 1 зареждане издържа около 2 седмици. Бихме го ползвали само ако се наложи в кризисна ситуация и батериите на другите телефони паднат. Майка ми си има и пауър банк.
Както обичам да казвам - покритие трябва не толкова да се чуваме с близките, а за да се обадим за помощ и да можем да пратим координатите си на ПСС, когато сме в нужда. Кade.si е любимото ми средство за навигация, също.
Сря Фев 12, 2020 9:27 am
ray
Я препоръчайте един мобилен оператор за из градовете, а пък и за планините ако става ще е супер ... че всеки който питам се оплаква от неговия...
Чет Май 28, 2020 9:46 pm
lz1fw
Предлагам ти прост алгоритъм за избор.
В малките населени места не всички оператори имат клетки. Питаш комшиите на кой оператор са и дали са доволни от него. Избираш предпочитания от тях.
В големите градове всички оператори имат покритие. За да избереш този с най-силен сигнал при тебе поглеждаш през прозореца. Ако виждаш антени на мобилен оператор си инсталираш приложение Network Cell Info (работи и без SIM карта), разбираш кой е оператора и се завърваш към него. Тук е важно да не обръщаш внимание на антените върху твоя покрив, тях не ги виждаш през прозореца. Помни what you see that you get.
Ако не виждаш антени - най-вероятно всички ще са еднакви за тебе. Избираш по цени и цветове - оранжево, червено, синьо.
Може да изглежда шеговито, но има доста истина в съвета.
ray написа:
Я препоръчайте един мобилен оператор за из градовете, а пък и за планините ако става ще е супер ... че всеки който питам се оплаква от неговия...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети