ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
COVID-19
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 53, 54, 55 ... 101, 102, 103  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
COVID-19
Автор Съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Мерките в България изобщо не бяха меки. И няма да има страна в света, която през второто тримесечие да не е със засегната икономика, включително и България. Затворени фирми, неработещи хора, намаляване на паричните потоци от чужбина (не забравяйте кой е най-големия "инвеститор"), свито потребление... и това за цели два месеца. Каквото и да се каже за негативното влияние, то няма да е преувеличено. Обаче няма да бъде усетено еднакво от всички.
А БВП е само един от икономическите показатели и положителният му ръст сам по себе си не означава нищо. Държавата ни и преди пандемията не беше добре, въпреки че изглежда обратното, но то не е чудно, просто корупцията продължава да се разраства. И на мен ми се иска да бъда оптимист, ама не става. Твърде много икономическа мисъл ми е набита в главата за девет години.

И една вметка набързо, във връзка с темата за проследяването, която бегло засегнахме с Васко. С отварянето на заведения и салони за услуги по света, навлиза едно ново правило - да се оставят лични данни при всяко посещение. Засега знам за Германия, на някои места в Швейцария и Мисури, САЩ. Някъде са имена и телефон, другаде вземат и адрес. Не искат документи, така че можеш да дадеш и фалшиви данни, но пък идеята е, ако е имало болен посетител по същото време, да бъдеш предупреден.
Струва ми се, че каквито и мерки да се вземат в дадена страна, тревата от другата страна на границата винаги ще изглежда по-зелена. Това най-общо казано, не толкова за горната мярка.

Вто Май 19, 2020 9:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

Mariana1000 написа:
темата за проследяването

Проследяването решава, но и създава проблеми. В Русия са създали мобилно приложение, което рисковите групи задължително трябва да инсталират. Приложението не създава трак на движение, само следи дали са си в къщи и подава сигнал ако излезат навън. Ако не си инсталират приложението има глоба. Ако излезат навън по време на карантината също има глоба. За да са сигурни, че телефона е в който трябва периодично пращат пуш съобщение, на което трябва да се отговори със снимка от камерата направена в момента.

Звучи уж добре...

Ама глоби са получили и инвалиди, които и да искат не могат да излезнат от вкъщи. Оказва се, че никой не им е помогнал да инсталират мибилното приложение. Сами не са могли да се справят.

Пострадали са и хора със слаб интернет достъп. Снимката не е могла да се изпрати.

Като капак съобщенията за глоби са се оказали недостатъчно защитени и е възможно да се видят онлайн и от трети лица. А в съобщенията за глоби имало лични данни - имена, номера на паспорти и т.н.

Линк няма, защото е чуто по радио Комерсант FM 93.6 MHz. Слушам го по интернет за да си подобря знанията по руски език.
Вто Май 19, 2020 12:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vaskoo

От години разправям, че има ушни марки, едни жълтички такива, за проследяване и удостоверяване на здравния статус Very Happy

А да ни давате за пример Русия и САЩ ... тц, тц, едните пият одеколон и антифриз, другите белина, написа някой и е много по близо до истината отколкото цитираните тук "мерки". Ние па сме прости и жулим вино и ракия, и бира за затегач, но само като няма мастика. От тия държави можем да се поучим как не се прави.
Bleh

Прочетете пак какво е рекъл на Ведрин баща, същото рука и моя дядо, роден през 1932 година.
Яница и тя е права за по-зелената трева от другата страна на границата ... е те ние сме от другата страна Smile

Вто Май 19, 2020 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lz1fw

vaskoo написа:
От години разправям, че има ушни марки, едни жълтички такива, за проследяване и удостоверяване на здравния статус Very Happy

Само с разправяне ще си стоиш все на нивото от преди години.

Примерите имат добри и лоши страни. Опознават се с четене. След анализ се прилагат добрите практики и се избягват лошите. Няма нужда да дупчиш собствените си уши за жълти марки. Достатъчно други говеда има.

Още нюанси по руското приложение:
https://www.kommersant.ru/amp/4348566
Вто Май 19, 2020 2:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Alina

vladofff написа:
Alina,
А положението е тежко и заради още едно обстоятелство - няма го Морфей с двете шепи, в едната червено, а в другата синьо хапче... Просто нямаш дори право на избор.

То и на мен Матрицата(оригиналът) ми е любимият филм, но освен Морфи, Трин и Нио, също така много, ама много, ми е любим и Агент Смит.
Това за хората, които са като рак, който унищожава всичко до което се докосне, ме изкърти!
По онова време, макар и все още много зелена, и аз мислех така.

Иначе - не виждам светлина в тунела, за съжаление. И по-лошо ще става.
Контролът вече е тотален - правят си с нас каквото си искат.

------
Вървя един ден към супера и ми звъни приятел от Германия.
Той: Как си!
Аз: Отивам да се самоубивам.
Той: Чакай, не прави глупости, дай да поговорим.

Аз: - Спокойно бе човек, тъкмо влизам в супера и гледам:
- сектор плодове и зеленчуци = нитрати, пестициди, хербициди и не знам си още кви "циди";
- хляб (гледам съдържанието) = 5 реда Е-та и разни други неща с дълги имена, които не разбирам - едва минах по химия;
- отивам на сектор месо = хормони, трупни брашна, набоцкано и наквасено във вани с химикали всякакви - това го знам със сигурност от чичо ми, който работеше в такива помещения, където правили салами и развалените меса ги слагали във вани с химикали и подправки, подобрители и оцветители, за да се овкусят и да загубят лошия мирис и да добият търговски вид, както и да станат по-тежки, та от години не ядем салами, нито меса в саламура или готови с подправки;
- сектор сирене и кашкавал = палмово масло, брашна и нишестета и още много Е-та, предполагам;
Една позната ми каза преди време, че на мъжа и лелята работела в някаква мандра в Родопите и веднъж отишли да я видят там, докато била на работа.
Станали свидетели на следния разговор по телефона : - "Какво го искаш това сирене - овче или краве?". Та от тогава те сирене и кашкавал от магазин не купуват, само домашно от хора, които познават. Защото мляко в тази мандра не влизало, но пък излизали камиони с тенекии готово "сирене" . Това беше някъде около 2000-та, сега дали е още така - не знам.
- сектор масло и мляко = същата работа;
и така с всичко останало.

Та - те всички - и производители, и вносители, и търговци, и правителство - са убийци, защото ни го да дават и ни принуждават "гражданята", поради липса на друго, да се храним с това.
А ние сме самоубийци, защото сами го избираме, купуваме и консумираме - вкарваме си го в стомасите.

И ги търпим, щото сме овче стадо - и аз в това число, само лая ,но не хапя.
Вто Май 19, 2020 10:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

vaskoo написа:

А да ни давате за пример Русия и САЩ...

Всъщност мерките за проследяване, които аз споменах, се прилагат най-вече в Германия Wink

vaskoo написа:
Ние па сме прости и жулим вино и ракия, и бира за затегач, но само като няма мастика. От тия държави можем да се поучим как не се прави.

Разбрахме вече, че сте истински мъже, носите на пиене и знаете всичко. Може да спрете вече да се биете в гърдите и да викате "Булгар! Булгар!" Wink Laughing Laughing

vaskoo написа:
Прочетете пак какво е рекъл на Ведрин баща, същото рука и моя дядо, роден през 1932 година.

То и аз казвам същото, родена съм 76-та. Просто преди беше по-зле от сегашното зле. Голямо успокоение, няма що! Confused

vaskoo написа:
Яница и тя е права за по-зелената трева от другата страна на границата ... е те ние сме от другата страна Smile

Вярно е това. До вчера блокади, от утре всичко се отваря и юруш на туризма Laughing Честно казано не го очаквах. Ще постигнете набързо стадния имунитет... някой по-нагоре не спомена ли ушни марки?! Cool

Сря Май 20, 2020 8:37 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Mariana1000 написа:
... До вчера блокади, от утре всичко се отваря и юруш на туризма Laughing Честно казано не го очаквах.

Абе май няма да се случи, подочух оттук оттам, че целите на "кампанията" не са постигнати и от септември пак "обмисляли" да започват "мерки". Навсякъде. Плановете този път май били за около 5 години напред извънредни положения...
А т.нар. вирус бил само повод.
Всички добре помним уроците по история, където се започва с причина и повод за поредната война. И дежурния въпрос правите ли, ученици, разлика между причина и повод?
Сря Май 20, 2020 1:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zarezan

Местожителство: Опака

Мнение май до мен не е стиггнала Вашата инвестиция, благодаря Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
Мерките в България изобщо не бяха меки. И няма да има страна в света, която през второто тримесечие да не е със засегната икономика, включително и България. Затворени фирми, неработещи хора, намаляване на паричните потоци от чужбина (не забравяйте кой е най-големия "инвеститор"), свито потребление... и това за цели два месеца. Каквото и да се каже за негативното влияние, то няма да е преувеличено. Обаче няма да бъде усетено еднакво от всички.
А БВП е само един от икономическите показатели и положителният му ръст сам по себе си не означава нищо. Държавата ни и преди пандемията не беше добре, въпреки че изглежда обратното, но то не е чудно, просто корупцията продължава да се разраства. И на мен ми се иска да бъда оптимист, ама не става. Твърде много икономическа мисъл ми е набита в главата за девет години.

И една вметка набързо, във връзка с темата за проследяването, която бегло засегнахме с Васко. С отварянето на заведения и салони за услуги по света, навлиза едно ново правило - да се оставят лични данни при всяко посещение. Засега знам за Германия, на някои места в Швейцария и Мисури, САЩ. Някъде са имена и телефон, другаде вземат и адрес. Не искат документи, така че можеш да дадеш и фалшиви данни, но пък идеята е, ако е имало болен посетител по същото време, да бъдеш предупреден.
Струва ми се, че каквито и мерки да се вземат в дадена страна, тревата от другата страна на границата винаги ще изглежда по-зелена. Това най-общо казано, не толкова за горната мярка.

Сря Май 20, 2020 1:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Mariana1000 написа:
А ако погледнем цифрите - само 406 болни от 7 милиона след отворените църкви, общата лъжичка и великденските пътувания.

Гледането на цифри, на кафе, на карти, на ръка, хвърлянето на боб, както и разни други видове епидемиологично или икономическо гадателство, нямат особено много общо с търсенето, намирането, и доказването на причинно-следствени връзки. Освен това, говоренето за "само" еди-колко си болни би могло да бъде възприето и като израз на несъпричастност към заболелите и техните близки. Нищо чудно, впрочем, че вашият президент се гордее с бройките направени тестове и открити заболели -- "най-многобройни в света"... и ... "много от тях леко болни".

Би било уместно, може би, да си припомним "класиците":

Сря Май 20, 2020 6:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
gwgw

Умен е Тръмп....така стават нещата, ето например - няма тест, няма бременност.
Сря Май 20, 2020 11:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Alina

Мнение България усвои 750 млн. евро от еврофондовете за COVID-19 Отговорете с цитат
Красота!

А положението е тежко и заради още едно обстоятелство - няма го Морфей с двете шепи, в едната червено, а в другата синьо хапче... Просто нямаш дори право на избор.

https://blagoevgrad-news.com/bulgaria-usvoi-750-mln/?fbclid=IwAR3SrghOuPmZHQQWrqMI_8LShglbzyu0o1ZkWqpmmnzsu6-IUs7xaRpeWL4

Последната промяна е направена от Alina на Чет Май 21, 2020 11:36 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Май 21, 2020 10:57 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1fw

Мнение Re: България усвои 750 млн. евро от еврофондовете за COVID-1 Отговорете с цитат
Alina написа:
Красота!

Не знам дали е истина, но за пари, контрол и власт доста хора са готови да вървят през трупове, и окото не им мигва при човешката мизерия, нещастие и глад.

https://blagoevgrad-news.com/bulgaria-usvoi-750-mln/?fbclid=IwAR3SrghOuPmZHQQWrqMI_8LShglbzyu0o1ZkWqpmmnzsu6-IUs7xaRpeWL4

Красота ще е ако се обобщи в таблица.

Всъщност, като се замисли човек, разпределението не е много зле и отговаря на положението в България.
Чет Май 21, 2020 11:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

vedrin написа:
Mariana1000 написа:
А ако погледнем цифрите - само 406 болни от 7 милиона след отворените църкви, общата лъжичка и великденските пътувания.

Гледането на цифри, на кафе, на карти, на ръка, хвърлянето на боб, както и разни други видове епидемиологично или икономическо гадателство, нямат особено много общо с търсенето, намирането, и доказването на причинно-следствени връзки. Освен това, говоренето за "само" еди-колко си болни би могло да бъде възприето и като израз на несъпричастност към заболелите и техните близки. Нищо чудно, впрочем, че вашият президент се гордее с бройките направени тестове и открити заболели -- "най-многобройни в света"... и ... "много от тях леко болни".

Хм, добре казано - все едно описваш доц. Мангъров. Виж какво е изцепил днес: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dots-mangarov-dokazano-280-000-dushi-v-balgariya-sa-imali-kontakt-s-koronavirusa

Чудя се дали разбира какво значи доказателство и дали всъщност доказва, че системно е бягал от часовете по математика?

Чет Май 21, 2020 11:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Alina

Някой вярва ли изобщо, че всички тези пари са отишли по програми за подпомагане, закупуване на лекарства и апаратура!?

Много бих искала да се изброи поименно на кои болници каква съвременна апаратура, точно, е закупена и за колко - защото много дарения имаше, които би трябвало да не влизат в тези сметки. И най-вече - да се сравнят цените на закупуване с реалните на пазара.
Защо Видин и цялата област нямат никаква апаратура, нито предпазни средства, нито нормална болница с нормални съвременни легла, за интензивно отделение с подходяща съвременна апаратура - да не говорим!

Гледах предаване за болницата в Чирпан - трагедия!
От години майките от БГ-Мама, която никой не уважава и оценява, събират пари и оправят детски болници - доброволци, с техни средства и труд.

Гледах и четох и за асеновградската болница - и там трагедия - местен бизнесмен, турчин, дал огромна сума за направата на интензивно отделение.
Дори обикновени хора като певицата Мария Илиева подариха апаратура!

А държавата - къде е тя!?
Защо чака досега да им лъсне безобразната политика в здравеопазването?!

Какви са тези практики - на лекарите да се плаща на парче - операции - така се създават условия за ужасяваща корупция и безволия - човек отива на лекар и поп като последна инстанция!
Визирам тук ненужните операции с цел усвояване на средства от бюджета. Ненужни стентове, рязане на крайници, махане на органи и части от тялото - защото за тях се заплащало повече!

https://www.vesti.bg/bulgaria/operirana-bez-da-e-bolna-zhena-sydi-bolnica-v-ruse-6109885

Да, те трябва да са заплатени достойно, но фиксирани заплати - както и медицинските сестри, санитарите и учителите.
Чет Май 21, 2020 12:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

dido написа:
vedrin написа:
Mariana1000 написа:

Хм, добре казано - все едно описваш доц. Мангъров. Виж какво е изцепил днес: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/dots-mangarov-dokazano-280-000-dushi-v-balgariya-sa-imali-kontakt-s-koronavirusa

Чудя се дали разбира какво значи доказателство и дали всъщност доказва, че системно е бягал от часовете по математика?

Бягал е от много часове май. Дали не е избягал от лудницата? Само преди 2 седмици твърдеше, че са половин милион и повече. Да видим юни месец, като излезе срезовото проучване какво ще каже. Wink Абсолютен куку е този, признал съм го!

Чет Май 21, 2020 1:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 53, 54, 55 ... 101, 102, 103  Следваща
Страница 54 от 103

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.