Имаме намерение да пообиколим района около Рибни езера за няколко дни в края на месеца. Групата е със скромни възможности по отношение дължината на прехода за деня. Но района е много красив и предлага доста възможности за къси кръгови маршрути. Въпросите ми са:
1. Какво е състоянието на каменистия път след Кирилова поляна в посока Тиха Рила. Възможен ли е за обикновен автомобил?
2. Има ли забрана за минаване по него с автомобили, т.е. попада ли в забранените зони?
3. Има ли проблем да нощува автомобил в района на Тиха Рила - от гледна точка на парка имам предвид?
Предварително благодаря за отговорите!
Пътят от Кирилова поляна за Тиха Рила не е препоръчителен за нормална кола, особено пък ако е ниска. Става за джип или висока кола, по принцип може да минеш и с нормална такава, но има много стърчащи камъни, които може да закачат колата отдолу и да направят беля.
Пътят не е забранен, няма бариера. Оставяли сме колите многократно на Тиха Рила и до сега не е имало проблем.
Чет Авг 23, 2018 5:50 pm
Митак
Имайте предвид, че на Тиха Рила комарите са вълча порода.
Пет Авг 24, 2018 9:49 am
аngel
миналата седмица, колата 3 дни нощува до сградата на горско ли е , кантон ли е , не знам. Имаше 15 коли оставени там, както отпред, така и 100 м. нагоре има още едно място. Наблизо до реката даже имаше каравани.
Пътят не е съвсем зле, но е чакъл и е поизровен , на места е притеснителен за картера на автомобила - ако е ниско разположен, да не се удари в стърчащ камък. Те са заоблени, но масивни камъняци и няма как да се избегнат. Най-горе имаше стигнали и ниски коли - БМВ старички, фиати. Аз със средно високо старо обикновено МПС , никъде нямах проблем и не закачих нищо.
Октомври, миналата година ходих там за последно. И аз не знаех дали пътя до Тиха Рила става за кола или не. Бях чел противоричиви сведения. Тогава оставих колата в края на асфалтовия път на Кирилова поляна.
По спомен, с изключение на първите няколко стотин метра, където имаше участици с по-високи и остри камъни, пътят е "ок" за нормална кола. Разбира се доколкото може да се нарече път. На Тиха Рила, имаше паркирани голф, опел корса и още няколко ниски коли.
Пет Авг 24, 2018 10:19 am
ДИАНА
Здравей, Петьо!
Този 12 км. - път след Кирилова поляна, редовно си го ползват местните джедаи, но колите им не са лъскави и не си ги пазят.
Трябва да се има предвид, че е тесен, някъде е със стръмни склонове към Манастирска река и не е лесно да се разминат две коли.
На места е мокър и от скалите постоянно се стича вода. Заради бавното каране, тези километри ти се виждат двойно.
Вървяла съм го пеш на слизане, но когато е за изкачване, по-добре е да се спестят силите за високото.
Преди мнооого години беше поддържан, хубав път и си го пътувахме с едно ниско "Волво-144".
Където е сега кантонът на Тиха Рила, това беше последният обект от Каскадата - "Манастирска река",
на който работи татко и се пенсионира. Останалото от кипата може да се види и сега край реката до кантона.
За разлика от другаде, на този обект нямаше масивни сгради, а само тип-бунгало, които след приключване на работата
мисля, че пренесоха на хижа "Рибни езера".
Този район на Рила е много красив, богат на езера и не е натоварен с туристи.
Кантонът в Тиха Рила е на "Язовири и каскади" и не се обитава постоянно. Край него в почивни дни става импровизиран паркинг.
Наши познати оставиха колата си там без проблем и обикаляха няколко дни, но това преди 3-4 години.
Желая ви прекрасно време и после да ни разкажеш!
Да видим, кой ли от двамата любимци ще се радва този път на Рила?
Поздрави на Нина!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пет Авг 24, 2018 10:35 am
ilievvli
Миналата седмица ходихме натам с колата. Опел астра, като полицейските, само че комби. Нямаше никакъв проблем, стига да се кара бавно и внимателно. Пътят на места е тесен и ако има насрещни коли разминаването е трудно. Все пак тогава срещнах само 2 коли и успяхме да се разминем нормално. На Тиха Рила имаше и други коли, едната беше ситроен с3. Колата спа там една нощ и нямаше проблем. На поляната към реката имаше и няколко палатки. Вода на кантона има в изобилие - има чешма. Стори ми се, че в кантона има постоянно пребиваващи, но не съм проверявал дали е точно така.
P.S. Комарите наистина са като врабчета
Пет Авг 24, 2018 9:37 pm
tortomanin
До Кирилова поляна пътят е с хубав асфалт, след това пътят е доста каменист и с обикновена,нормално висока кола се стига до кантон Тиха Рила. На места разминаването е доста трудно. Приготви се за движение на 1-ва и сравнително рядко на 2-ра скорост. Паркирането пред кантона не е проблем. Място бол.
Много благодаря на всички за отзивчивостта. Обнадежден съм. Като се върна ще дам последна информация и снимки.
Пет Авг 31, 2018 2:24 pm
excalibur
staria написа:
Много благодаря на всички за отзивчивостта. Обнадежден съм. Като се върна ще дам последна информация и снимки.
Скоро го минавах 3-4 пъти и мога да кажа, че е по-добър от преди години, когато с кола съм го минавал...Трошляк но вече не се подават камъни като преди години...
Последна информация за пътя. Отсечката от Кирилова пояна до кантона на Тиха Рила излезе 8,6 км. Напълно проходим за всякакъв автомобил. Аз с буса съм висок, но практически минаха за 3 дни повече от 10-ина леки коли с различна височина. Малко по-високи камъни има в първите 1-1,5 км, но не са остри. Кара се бавно и внимателно. Малко по-трудно е с разминаването, но става. Мисля, че пътят е в доста по-добро състояние, отпреди години. Явно на доста места е насипван.
Иначе изкарахме три чудесни дни в любимата планина. Няма много хора (повечето чужденци). Тихо и спокойно. Идеално да се отпуснеш. Времето се променяше непрекъснато. От Мермерски преслап ни върна обратно, а мислехме да стигнем до Канарата. Но сме доволни. Гледките изчезваха и се откриваха бързо. Направо усещаш как се формират облаци, как за секунди мъглата покрива всичко и след това пак толкова бързо се разпръсква. Хубаво беше! И се надяваме скоро пак да дойдем. Малко снимки.
Пон Сеп 10, 2018 2:11 pm
t.hristov
Днес две неща силно ме впечатлиха във форума
Филма за рекорда на Божидар Антонов по Ком-Емине и чудесните снимки на Бай Петко над Рибни езера.
Пожелавам му от все сърце, отново да бъде в любимата Рила!
Жив и Здрав Бъди Бай Петко!
Пон Сеп 10, 2018 8:18 pm
newage
къмпингуване на Тиха Рила
Здравейте!
Мислим да отидем на палатки тази година на Тиха Рила с идеята да вземем велосипедите и да обикаляме с тях, а колата да оставим някъде по пътя за кантон Тиха Рила заедно с палатките. Въпросите ми са:
1. Къде най-близо има питейна вода?
2. Има ли подходящи места край реката, където можем да се установим на лагер с палатките?
3. В коя част на годината НЯМА комари?
4. Пътя подходящ ли е за велосипеди?
Нед Май 10, 2020 2:19 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: къмпингуване на Тиха Рила
newage написа:
Здравейте!
Мислим да отидем на палатки тази година на Тиха Рила с идеята да вземем велосипедите и да обикаляме с тях, а колата да оставим някъде по пътя за кантон Тиха Рила заедно с палатките. Въпросите ми са:
1. Къде най-близо има питейна вода?
2. Има ли подходящи места край реката, където можем да се установим на лагер с палатките?
3. В коя част на годината НЯМА комари?
4. Пътя подходящ ли е за велосипеди?
1. Питейна вода - в смисъл чешми - има на Кирилова поляна и на кантон „Тиха Рила“. Иначе има и поточета, които стават за пиене.
2. На Кирилова поляна и до кантон „Тиха Рила“ са най-подходящите места за бивакуване. Трябва да имате предвид, че там е територия на природен парк „Рилски манастир“ и резерват „Риломанастирска гора“, така че бивакуването не е разрешено навсякъде. А сега покрай КОВИД19 има допълнителни ограничителни мерки!
3. Носете си препарат против комари.
4. Пътят е подходящ за велосипеди (както и за коли), но пътеките - не знам. Според мен по пътеките е по-добре пеша, не с колело.
5. Ако имате повече въпроси - задавайте ги! Успех!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети