Новодошъл съм във форума, за това се извинявам, ако случайно наруша някое от правилата.
Имам нужда от помощ при избор на планинска обувка, защото никога не съм си купувал такава и нямам абсолютно никаква престава за марки, характеристики и т.н.
Това с което мога да бъда полезен е да опиша максимално точно как и кога мисля да я използвам и в какви условия.
1. Ще се използва основно лятото, като повечето преходи ще бъдат тип да се разходя до Витоша. Ще има и 1-2 прехода за лятото, които са някакви по-дълги, примерно по 4ч в посока, тип Кончето, Мусала. Ще се ползва за къмпинг. Зимата евентуално може да се използва за 1 преход, който да не е сериозен, но повече от това не мисля. Това ме навежда на мисълта за 3-сезонна обувка.
2. От към цена-качество се стремя към баланс. Не искам евтин боклук, но и не искам нещо скъпо (под скъпо имам предвид 250~лв+), защото аз не съм планинар и парите няма да бъдат обосновани.
3. Не съм роб на марките, важното е качеството.
4. Държа обувката да бъде удобна, но и да е стабилна с цел превенция на евентуална контузия.
5. Да не бъде много тежка. Обобщено, нека прехода ме измори, а не обувката.
Мислех, че мога да дам повече обяснения, но не се сещам за друго. Ако има нещо, което пропускам може да питате и ще отговоря.
Надявам се да получа помощ, че се оказа не толкова лесна задача да си купи планински обувки човек. Освен ако не си взема от Декатлон за 100~лв някакви...
Пон Апр 27, 2020 7:24 pm
Aegagrus
Честно - много го мислиш. Аз съм си купил обувки от Декатлон за тази цел преди 4 или 5 години и досега са си пълноценни след чести преходи в планината. Този модел вече го няма в мрежата, но е нещо такова:
Стават за всеки сезон (зимата с два чифта чорапи са си перфектни).
Пон Апр 27, 2020 8:09 pm
vaskoo
Добре дошъл във форума!
Разгледай мненията в първата важна тема в този раздел. В нея има доста мнения за Саломон, който ми звучи като за твоята употреба, излиза често и на добри цени.
Лека и сравнително здрава обувка, с добро сцепление на подметката. Ангел ги описва по-добре от самия производител
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пон Апр 27, 2020 8:57 pm
disbelief
Здравей,
Познавам човек с Planika Jalovec, който не спира да обикаля планините с тях вече 5 години и да ги благославя. Според мен е страхотен избор.
Вто Апр 28, 2020 6:58 pm
disbelief
disbelief написа:
Здравей,
Познавам човек с Planika Jalovec, който не спира да обикаля планините с тях вече 5 години и да ги благославя. Според мен е страхотен избор.
Грешка - Brana e моделът
Вто Апр 28, 2020 6:59 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Един приятел ползва кечуа за 115 лв от Декатлон вече втора година. Миналата година направи доста преходи дори и през студените месеци и обувките не се предават. През тази година преходите продължават и аз лично съм впечатлен, че за такава цена получаваш толкова здрава обувка. Пък и не съм го чул да се оплаква, че са неудобни.
Иначе соломон имат добри модели обувки, аз съм имал и потвърждавам. Но те искат да ги носиш на дълги преходи
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Вто Апр 28, 2020 9:22 pm
striking
Четох темата за обувките и там препоръчват тези, които са модел от миналата година. В момента ги има на 228лв.
Аз лично купих за себе си от този модел, но в друга разцветка. От същия магазин за 170 лв. За съпругата ми взех от ниския модел, защото тя не може да ходи с висока обувка. Това извънредно положение обаче нещо ни пречи да ги пробваме на по-сериозен преход.
Понеже съм бая тежък, 110+ и имам проблеми с колената гледам да купувам обувки с мека подметка, декатлонските са перфектни, обаче мембраната им е прост найлон и спарват сериозно, иначе са идеални за цената си.
С саламона направих грешка преди време с един чифт Куест 4д, тогава се зарекох че повече от 150 кинта за свинемон никога, преди месец обаче ми изпадна много ефтино Х ултра високия модел, същата история, като куеста, в сравнение с скарпа например са като правени в час по трудово. Та за саломон моето мнение е ако изпаднат под 200 кинта бива иначе абсурд.
Но тука можем да разтягаме локуми два месеца, отиваш в магазина и пробваш.
Вто Апр 28, 2020 11:05 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Но аз не бих си взел такива. Много обичам да ходя, а сигурно и маркетинга ми влияе, но аз вероятно ще се върнл на соломон космик 4д или нещо такова. Сега нося бестард брейторн лайт и в сравнение със соломона са по дървени и за разлика от тях се наложи да се ремонтират. Но пък оттогава не са мръднали, само подметката се изтърква все повече.
_________________ И нека се знае:
1) Щастлив съм, че живея в България, а не някъде другаде.
2) Балкана е единствен и неповторим и добре, че е така та да ги има Рила, Пирин ...
Но аз не бих си взел такива. Много обичам да ходя, а сигурно и маркетинга ми влияе, но аз вероятно ще се върнл на соломон космик 4д или нещо такова. Сега нося бестард брейторн лайт и в сравнение със соломона са по дървени и за разлика от тях се наложи да се ремонтират. Но пък оттогава не са мръднали, само подметката се изтърква все повече.
Да, и аз като бях млад си мислех - колкото по-твърда обувка и подметка , толкова по-добре ..... ама сега дата и не ги износих, седят си. След определена възраст , най-важно е омекотяването и адсорбцията на подметката, а и на самата обувка. За летен модел, пролетен и есенен, най-много до лек сняг, убеждавам се вече 2 години, че SALOMON • X ULTRA 3 MID GTX е трепач :
И седмица да ги носиш, не се усещат от краката. Предимство е, че много силно могат да се натегнат връзките и обувката става много плътна, без празно място и милиметър. За труден терен помага. На равно се отпускат връзките. Качеството на матриалите е изкл. добро, шевовете не пускат вече две години.
Не знам Любенов защо е разочарован. 4 куест е малко по-твърд, и както е изнесен нагоре, малко на кокили е модела.
Да, и аз като бях млад си мислех - колкото по-твърда обувка и подметка , толкова по-добре ..... ама сега дата и не ги износих, седят си. След определена възраст , най-важно е омекотяването и адсорбцията на подметката, а и на самата обувка. За летен модел, пролетен и есенен, най-много до лек сняг, убеждавам се вече 2 години, че SALOMON • X ULTRA 3 MID GTX е трепач :
И седмица да ги носиш, не се усещат от краката. Предимство е, че много силно могат да се натегнат връзките и обувката става много плътна, без празно място и милиметър. За труден терен помага. На равно се отпускат връзките. Качеството на матриалите е изкл. добро, шевовете не пускат вече две години.
Не знам Любенов защо е разочарован. 4 куест е малко по-твърд, и както е изнесен нагоре, малко на кокили е модела.
От месец търкам X ultra trek.
След разочарованието от куеста купих тия щото исках по мека подметка а саломоните с това са известни, а и изпаднаха без пара.
Ми точно толкова дървени са колкото двата модела скарпа които имам, разликата в материалите е очеизвадна, обаче в полза на италианците, при свинемона кожата е нещо като мек пластмасонайлон. Шевове, изработка, детайл, просто няма място за сравнение. Доста от моделите на саломон са или по скъпи или на една цена италианските марки и за мене няма сила която да ме принуди да дам 300 лева за саломон вместо за скарпа правена у комшиите.
Модела който си снимал като концепция е точно това което искам за лятото, при цена от около 280 лева обаче няма начин, от чепиците които търкам Мийе са с перфектната подметка за мене, имат едно високо моделче даже без мембрана което мисля да докопам.
Да не съм голословен, ето от къде са ми наблюденията.
Пет Май 01, 2020 4:27 pm
vaskoo
И друг път сме коментирали, че си иска най-вече мерене и носене ... Саломона не е моята обувка, на Ангел му пасва идеално, синкавата Скарпа на Любенов ми лепва на крака, на него му е дърво.
Скарпа, Чирука, Алпина и Гармонт ми пасват на ходилото, другите просто не са моите обувки, което не ги прави по-лоши от изброените.
Мерене и ходене, да си търкаме обувките.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Май 01, 2020 4:46 pm
striking
Днес пробвах Саломона и впечатленията ми са следните. Доста лека обувка. По-грозна е от на снимките . Пробвах я с дебел зимен чорап и с тънък/среден дълъг. Със зимния я усещах доста по добре по крака ми, все едно беше повече "част от него" без да се налагам да я стягам много силно. С по-тънкия чорап (който предполагам, ще нося лятото) я усещах отново добре, но една идея по свободна. При определени движения петата ми леко се отлепяше от дъното на обувката. След това натегнах връзките стабилно и тогава вече я усещах по-добре и общо взето като със зимния чорап, с разликата, че разбира се беше се усещаше доста стегната, но не бих казал чак некомфортно. Размера беше мой, имах достатъчно място за пръстите отпред. Пробвах половин размер надолу, но я усещах твърде стегната.
Като цяло ми допадната. Но мисля да пробвам и http://planika.bg/BG/bovec-lite-2/, защото изглеждат добре, а и нали получих силно мнение за тях също от мой приятел. Това, което си мисля обаче е, че са кожени и сигурно ще спарват повече. Другото е, че кожата предполагам ще я направя на гъз доста по-лесно и бързо. Вие какво мислите?
Също искам да питам за Саломона, ако ходя из драките и чукарите с него, за дърва и т.н., може ли да се скъса обувката от горе, т.е. синтетичната част, която е като мрежа. Защото кожата май е по-издържлива на такъв вид тормоз, как мислите?
Благодаря, на включилите се.
Пет Май 01, 2020 5:22 pm
vaskoo
Разпарял съм доста нов Саломон на сух клон от хвойна, според мен не е обувка за драки, дърва и прочие, а за описаните в първия пост разходки.
Старите ми обувки отиват за работни, не го мисли толкова. Никой не си намира парите в чували из гората, но няма универсална обувка.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3Следваща
Страница 1 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети