jordy написа:
Ами не можеш да ми отговориш,защото нямаш аргументи.Освен ,че чичо ти е познавал Душков
и си се правил на бабаит на младини ,тичайки за време ,май с това се изчерпват познанията ти за Пирин.
А от нас "туземците" си на светлинни години разстояние и по манталитет и по ценностна система и по начин на общуване с природата.
Миналата седмица бях в Скопие доста се смях на моменти с глас сега предизвикваш подобни реакции в мен... защо ли
_________________ Що е убав този връх байно
Последната промяна е направена от pinchi на Пон Апр 19, 2010 9:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Апр 19, 2010 9:32 pm
dido
Пинчи, на път си да влезеш в черния списък на ВМРО човек
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Апр 19, 2010 9:45 pm
pinchi
dido написа:
Пинчи, на път си да влезеш в черния списък на ВМРО човек
Нещо против да се опитаме да си подредим дворчето щото ми се чини че югозападната му половинка е доста боклучава и вече отдавна понамирисва !!
Последната промяна е направена от pinchi на Пон Апр 19, 2010 10:03 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Апр 19, 2010 9:49 pm
jordy
Да не би да си бил на гости при мургавите си роднини в Шуто Оризаре
Пише се "реакции",ама при теб доста неща куцат,така,че за един правопис няма да ти държим гарез.
Спирам да комуникирам с теб и без това отделих прекалено много време на прескромната ти особа
Последната промяна е направена от jordy на Пон Апр 19, 2010 10:00 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Апр 19, 2010 9:50 pm
pinchi
jordy написа:
Да не би да си бил на гости при роднините си в Шуто Оризаре
Пише се "реакции",ама при теб доста неща куцат,така,че за един правопис няма да ти държим гарез.
Спирам да комуникирам с теб и без това отделих прекалено много време на прескромната ти особа
Моята рода е в Гази Баба !! Пък и съм рус и синеок !! Благодаря за поправката дано и твоите бракя на запад познаят така добре родния си език !! Амин дай боже !! И какво означава "гарез" нова македонска думка ??
Пон Апр 19, 2010 9:56 pm
Дженгала
Дидо, невероятни снимки си направил! Наистина в този ден - 7 март времето беше перфектно за ходене и откъм снимане. Мисля, че беше най-добрият ден за ходене за изминалата зима / говоря за почивните дни/. Дано другата зима да има повече такива дни - антициклониални, че тази зима нещо много мъгли, много ветрове...
Пон Апр 19, 2010 10:33 pm
dido
Мараба Жоро, наистина бяха два дни с чудесни гледки. Но студ дето го брах събота вечер на Безбог - не съм виждал такова нещо ...
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Апр 19, 2010 11:32 pm
Дженгала
Да, наистина на 6-ти март вечерта бе зверски студ. Тогава ние бяхме на х.Македония и хижаря каза, че е минус 19 градуса навън в събота вечерта.
Къде видя обида ? Просто коментирах и се опитвам да си отговоря на въпросите знаеш ли без да звучи самохвално имам претенцията че съм голям Пиринджия или Пиринист първия ми досег с тази любима моя планина датира в далечната 1973 година доста съм ходил през годините до към 2000 когато трайно се заселих в Рила понякога не съм слизал с дни от планината познавах доста хора от тогавашното Добринище живял съм по цяло лято на х.Г.Делчев чичо ми беше дълги години планиннски спасител(между другото негова е премиерата на Дженгалска игла през 1953 ) и голям приятел на Д.Душков говорил съм с каракачани овчари които имаха тогава стан на мястото на сегашната междинна станция на Безбожкия лифт -местни хора -горски -имаше един човек Милчо Скорданов които познаваше раиона като петте си пръста всичко което сега говоря съм чувал от тях знаеш ли че имах два рекорда за скоростно ходене х.Г Делчев - Папазгьол -1.30ч и моя безспорен рекорд Предела -Даутов връх 1-45ч ...................ех младост
Глупостите за това кой е туземец и в кой край на двора мирише няма да коментирам. Питах те два пъти ще дойдеш ли в Обидим и Кремен, не отговори. Мисля че разбрах защо не искаш – те не са критерий за теб, малко са като население. Разбрах и че за теб Добри Душков е най-правилния източник на информация. Разбрах също, че си живял на х. „Гоце Делчев” и познаваш много хора от Добринище. В крайна сметка мисля че разбрах и какъв ти е проблема.
Като си познавал куп народ от Добринище сетил ли си се някой път да ги питаш примерно как е правилно да се казва: дИсилица или дЕсилица? Кой връх хората от Добринище наричат Селския, как се казва реката която минава през Добринище и т.н.? Мисля си че ако се позовеш на Душков ще допуснеш грешка. Аз не омаловажавам труда му. Надявам се е жив и здрав радвайки се на 90-те си години, НО…
Хората от дадено населено място са коректен източник на информация (не всички разбира се) само за землището на конкретното селище. В случая ти твърдиш, че тия от Обидим и Кремен не са мерило за собствените си землища. Те не могат да бъдат критерий за Спано поле или за Синаница, но за Джангал примерно, точно те са критерия.
Душков пише следното:
„…основната причина, която ме задължи да работя за създаването на такъв речник, бяха многото различни и сходни имена на върхове, местности, езера, реки и пр., различното им именуване от местни жители и планинари, различията в някои пътеводители, карти и скици, географски и художествени описания.”
Да, много е прав, но дали вътре е отсято каква е причината за разликите? Не, това не е направено. Погледни списъка с литературата която е ползвал. Смея да твърдя, че той не се е съобразил с голяма част от нея, т.е. тя фигурира там номинално, че я е ползвал (примерно пътеводителя на проф. Георгиев, книгата на проф. Ж. Радев, сборника на Молерови, описанията на Н. Папазов) – никак не се е съобразил какво са писали тези хора, или е цитирал неправилно (дадох преди време пример с преименуването на в. Джангал, където той цитира Държавен вестник неправилно), или директно е преписал грешна информация без да е проверил защо така се получава (примерите са много). В речника, и двете му издания, има писания в които той самия си противоречи. Мога да дам примери. Виж, не искам да коментирам такива неща. Не желая и няма смисъл. Пак казвам, уважавам труда му, но не мога да го поставя на пиедестал, както правиш ти.
Напълно споделям думите на Дидо, че: „То кръстителите са си оставили ръцете преди 50 години, и май не е зле да се почисти зад тях ...”
За постиженията ти като спортист и тези на роднините ти какво да кажа!? Чичо ти ли измисли името Дженгалска игла, или някой негов колега алпинист? Това че си „ходил” за 1.30 ч. от х. Гоце Делчев до Попово езеро или си изтърчал до Даутов връх за 1.45 ч. е вероятно голямо постижение и върховно удоволствие за теб. За мен тези резултати са напълно безсмислени. Когато съм се качвал на Даутов връх съм разговарял със срещнатите по пътя хора, наслаждавал съм се на тичащи диви животни, ял съм чудесни боровинки на поляната в циркуса североизточно от върха, лежал съм на Даутово езеро и на самия връх с часове. Така разбирам аз кефа от планината.
Господин Пиринджия или Пиринист, както се наричаш. Ти си от поколението което се надпреварваше да гони някакви странни постижения и рекорди – покоряване на разни зъбери, изкачване на Вихрен за 40 минути и т.н. по линия на съревнованието с врага, борбата да подчиним природата, и в името на безстрашните борци за правда и свобода. Преди няколко години срещнах един дето мъкнеше колело към Мусала. С почуда слушах как се жалваше, че днес никой не оценява това. Навремето бил получавал от БТС значки и намаления по хижите за постиженията си в мъкнене на колелото на всевъзможни места. Сега нямал тези привилегии и се жали. Едни пък се качваха с колела на Вихрен. На връщане единия се преби и там си остана. Когато за първи път се качвах на същия връх преди години хижаря ми разправяше, че предния ден някой като теб бил подобрил рекорда за скоростно качване. Не помня цифрата – 40 и няколко минути беше. Може и ти да си бил. И за какво са тия напъни?
Та такива ми ти работи. Между другото се казва Предел, а не ПределА.
Извинения на Никси и Дидо, че темата се отклони в такава посока.
Аргументиран и точен си харесвам този стил на разговор няма да дойда на 24.04. но ще ти изпратя телефона си на л.с. и ще се постарая да си направя една командировка до Неврокоп да се видим и да се уговорим за едно шмиткосване из Пирина!!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3
Страница 3 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети