ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
COVID-19
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 101, 102, 103  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Предишната тема
Следващата тема
COVID-19
Автор Съобщение
stealth

Местожителство: Хасково

Мнение Отговорете с цитат
Mariana1000 написа:
Не знам за другите църкви, но щях да се разочаровам, ако и нашата беше затворила вратите си.

Цитат:
Гръцкото правителството съвместно със Светия синод на Гръцката православна църква решиха заради пандемията от коронавируса службите за Цветница и Великден да преминат при затворени врати, като се излъчват пряко по телевизията, радиото и интернет.

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/gurciya-sudi-sveshtenik-provel-tayno-sluzhba-na-cvetnica

Mariana1000 написа:
При тази история, която има, щеше да е като предателство към паметта на онези, които са дали живота си, ако църковните врати не бяха останали отворени.
Може би защото там където вие виждате ролекси, скъпи коли и вируси, аз виждам история, писменост, култура, училища, революционери и милосърдие. Даже и днес ги има, но човек трябва да ги потърси... с вяра Wink

Културното значение на църквата е неоспоримо. Това не значи, че законите не трябва да важат за религиозните общности.
Също така „история, писменост, култура, училища, революционери и милосърдие“ не са монополна дейност на коя и да е религия. Има ги навсякъде, дори и без вяра.
Вто Апр 14, 2020 8:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Twoo

СЗО вчера казаха че новия корона вирус имал няколко пъти по-голяма смъртност от свинския грип, но същевременно изнесоха разни цифри според които от сезонен грип умират 250 000 - 500 000 души годишно, от свинския грип официално По време на пандемията 2009г 171 000, но се предполага за 500 000... И от този до момента 120 000 жертви. Е само на мен ли не ми излиза математиката това сега с какво е по-различно от другите болести, че целия свят е под карантина.
Вто Апр 14, 2020 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Twoo написа:
с какво е по-различно от другите болести, че целия свят е под карантина.

Основно две неща - заразност - доста по-висока от всичко останало и склонност, след като се загнезди в белия дроб, да прави, май ги наричаха несъвместими с живота усложнения, от причинената пневмония. Сигурно ако се остави да подивее свободно, може би бързо ще надмине резултатите от свинския грип.
Не това ме притеснява обаче. Санитарните мерки са си мерки и не се ли предприемат, лошо. Притеснява ме, че за много властници това е златен шанс да установят диктатури и да правят каквото си искат, използвайки този иначе сериозен сам по себе си повод.
Вто Апр 14, 2020 10:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo

Местожителство: София

СЗО = ЕЖК
Не само на теб не ти излиза сметката. От сегашната силно заразна вирусна атипична пневмония резултата не е окончателен. Грипа също никой не изследва масово освен в няколко държави, след което се приема че по цял свят е грип А, грип Б и т.н.
Понеже данните са далече от необходимите за обявяване на епидемия, генерала наскоро предефинира определението.
Ако се търсеше медицинско решение на проблема, щабът и подобните него по света, щяха да са пълни с медицински лица, а не с политически и военни. Същото дето и Владоф го дума.
Дано да сме от пилците, дето ги броят на есен, демек от хората дето ще останат да се борят с немедицинските последици от цялата щуротия.
Здраве и късмет за всички!

Вто Апр 14, 2020 10:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
vaskoo

Псилютно прав, а това с маските е хубаво да остане като по-масов навик в грипните сезони. Тоталната изолация е за нас дето си стоим вкъщи, болните и контактните си щъкаха дълго време. И за бизнеса де, хората не могат да ходят на работа, само да се разхождат по улиците може. Карантината ни е пародия някаква избирателна. Както се изрази един лекар - слагаме метални решетки за защита от комари.

Границите и сега са отворени, който не е поискал, не е дошъл и не е заминал. Все пак нечий бизнес (летища, самальоти) трябва да се пази незнайно защо. Но повечето безотговорници (заминали на екскурзии през март) и мангали се прибраха. Както и много от гастарбайтерите.
А междуградското пътуване е просто по-бавно, всеки може да си попълни декларация, ама заслужава ли си?
Интересно ми е какво ще се случи със сезонните работници дето трябва да заминат сега, може би няма да посмеят да ги коментират като църквата или просто ще си заминат хората без да бъде отразено.

И да, спазваме си ограниченията макар да не ги одобряваме. Най-малкото примера за детето е важен.

Дано поне отремонтират пътищата в условията на намален трафик.

А нормализирането на положението ... много субективна категория, за мен сега е по-нормално сравнено с преди Smile

Вто Апр 14, 2020 12:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mislesht

Местожителство: Пловдив

vladofff написа:
Twoo написа:
с какво е по-различно от другите болести, че целия свят е под карантина.

Основно две неща - заразност - доста по-висока от всичко останало и склонност, след като се загнезди в белия дроб, да прави, май ги наричаха несъвместими с живота усложнения, от причинената пневмония. Сигурно ако се остави да подивее свободно, може би бързо ще надмине резултатите от свинския грип.
Не това ме притеснява обаче. Санитарните мерки са си мерки и не се ли предприемат, лошо. Притеснява ме, че за много властници това е златен шанс да установят диктатури и да правят каквото си искат, използвайки този иначе сериозен сам по себе си повод.

Характерен е дългия инкубационен период, който е причината за много поразии. Слушах, че докторите напоследък са склонни да не наричат тежкото състояние на белите дробове пневмония, защото било различно нещо. Поне имало такива мераци, да го определят като нещо друго, като терминология. Абе има доста специфика и неизвестности та затова е и притеснението.

vladofff написа:
vaskoo написа:

Планът не е ли да няма "после"?

Искаш да кажеш карантина доживот? От тук, от там се прокрадват такива идеи. По месец два отпускане, после пак, и така с години... Докато хората привикнат и забравят, че някога е имало нещо различно от карантина... Ако тук военното положение не го смъкнат през май, а пак го удължат, явно това е целта. Настоящите мерки освен "ненатоварване" на болничната база имат ли друга цел? С тия темпове на заразяване, по десетина на ден, трябват около 1000 години за да преболедуват търсените за стаден имунитет 70 %. Кой ще стои 1000 години под карантина?

Не, че ги защитавам, но изобщо не е задължително да се достигнат 70-те процента! Виж другите вируси от предишните десетилетия, за тях да не би цялата човешка популация да има стаден имунитет? В една затворена(почти) система(България) в един момент при липса на вируси няма да има и заразени. Примерът е груб, но става ясно за какво иде реч. Иначе от днес смятам да спра да коментирам Мангъра, щото ме е страх да не ме съди, сериозно. Rolling Eyes

Вто Апр 14, 2020 12:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
nickkal

Twoo написа:
СЗО вчера казаха че новия корона вирус имал няколко пъти по-голяма смъртност от свинския грип, но същевременно изнесоха разни цифри според които от сезонен грип умират 250 000 - 500 000 души годишно, от свинския грип официално По време на пандемията 2009г 171 000, но се предполага за 500 000... И от този до момента 120 000 жертви. Е само на мен ли не ми излиза математиката това сега с какво е по-различно от другите болести, че целия свят е под карантина.

Ми, ако не бе карантината???? Това е въпросът!
Вто Апр 14, 2020 1:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

nickkal написа:
Twoo написа:

Ми, ако не бе карантината???? Това е въпросът!

Следиме Лукашенковата губерния.

Вто Апр 14, 2020 2:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Един забавен цитат от днешна статия за карантините по българските земи през османско време (ааадски валиден и днес):

Цитат:

От 1839 година в Пловдив и Търново работят постоянни карантинни служби. В онези години методите и средствата за изолация все още са твърде примитивни, а сред хората се ширят невежество и недобросъвестност.

Вто Апр 14, 2020 11:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
gwgw

Един позитивен ефект от цялата тая тарапана:

Сря Апр 15, 2020 12:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Интересно интервю с полк. доц. д-р Георги Попов, дм, началник на катедра "Инфекциозни болести" и заместник-началник на ВМА по учебно-научната дейност:

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8451618

Сря Апр 15, 2020 12:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Mariana1000

Аз досега що интересни интервюта прочетох с различни лекари, все имена в медицината и няма нито едно мнение, което да съвпада с това на другия. Разногледа вече станах. След четири месеца те не знаят нищо, та какво остава за нас. Confused Май на осем милиона слепци има по един едноок да ни води, ама накъде и той не знае...

А в България е още по-объркано. В другите страни си знаем - излизаме, разхождаме се, пътуваме, не носим маски и затова сме на тоя хал, макар че и ние не знам всъщост на какъв хал сме.
В България хем са въведени навреме строги мерки, хем не са въведени строги мерки и трябват още по-строги. Хем няма и 1 процент от населението болни, да не говорим за тежко болни, хем на Великден ще почнат да минават военните камиони с трупове. Хем Европа ни дава за пример как спазваме карантината, хем по-недисциплиниран от българина няма. Хем болниците са в готовност и няма болен човек непрегледан и неприет, хем хората обикалят като милост по гробища (простете за сравнението!) да търсят къде да приемат близките им. Хем всеки пише в нета, че си стои вкъщи и реве, че ще умре от липса на витамин Д, хем в метрото и пред блоковете е пълно с хора. Хем всички са с маски, хем повечето са безполезни, защото или са измърляни или се ползват като подбрадници и шалчета за многократна употреба. Хем вируса е много заразен, хем по брифинги, пътища и полета всички се размотават един до друг без предпазни средства, обменяйки там кой каквото си има. Плюят всичките в един и същи микрофон, сигурно и очилата си бършат с една и съща маска. За тестовете дори не се наемам да мисля, че там изобщо не се знае колко правят, на кого, бързи ли са, точни ли са, последно мернах, че някакви лекари създават тяхна база данни, различна от тази на РЗИ.

Днес прочетох новината, че арестуват цяло старозагорско село, заради 60 годишен човек, избягал от болницата. Че даже са го върнали обратно и го грози 50000 лева глоба и 5 години затвор. Нали леките случаи се лекуват вкъщи? Хората пътеки направиха до болниците да приемат умиращите им близки и ги връщат, тоя дето е достатъчно добре да бяга го държат насила там. Защо бе, защо?!?

Чакам да видя още по-големи абсурди, ако се сбъдне реалистичната от трите прогнози на БАН, според която пикът ще настъпи през юли. Не че е много по-оптимистична от песимистичната, според която пикът ще бъде август. Макар, че и тоя пик, дето всички го чакаме, не е ясно защо го чакаме и какво ще последва като настъпи.
Направо ме е страх какво ще заваря като се прибера. Sad

Сря Апр 15, 2020 7:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Познавам лично кмета на Паничерево. Надявам се да се справя добре като кмет, защото като се сетя за студентските години....не е за разправяне. Oops

Сря Апр 15, 2020 11:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Източник: European Roadmap towards lifting COVID-19 containment measures

Сря Апр 15, 2020 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
rumen radev

Впрочем, официалният документ е съдържателно малко по-различен.
Любопитно как си попаднал на цитирания драфт. Любопитни са и разликите Confused
Сря Апр 15, 2020 4:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Лафче Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 37, 38, 39 ... 101, 102, 103  Следваща
Страница 38 от 103

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.