Има ли някой информация?
Здравейте на всички, има ли някой от вас информация каква е обстановката по маршрута хижа Пирин- Митрово езеро. Мисля да направя прехода в неделя, мисля че сняг ще има чак около езерото но все пак. Не съм минавал маршрута зимата, така че ме интересува лавино опасен ли е?
Пет Мар 27, 2020 1:29 pm
Stefak
Ако прехода е само до Митрово езеро,не е лавиноопасно.От езерото нагоре,да потенциално опасно е. Каква е обстановката ще бъде интересно и за нас предвид проваления ни преход в Пирин тази година.
Здравейте на всички, има ли някой от вас информация каква е обстановката по маршрута хижа Пирин- Митрово езеро. Мисля да направя прехода в неделя, мисля че сняг ще има чак около езерото но все пак. Не съм минавал маршрута зимата, така че ме интересува лавино опасен ли е?
Сняг вероятно ще има много по-ниско. Ако е размекнат и с кора, както често се случва в долини с такова разположение, ходенето ще бъде затруднено и намокрящо, особено пресичането на многобройните десни притоци на Третата (Демиркапийска) река. По принцип по-опасен откъм лавини е подходът от Митровото езеро към портата, но, например миналата зима, е имало множество лавини и по двата склона на долината на Третата река, при това толкова мощни, че са пресичали както реката, така и пътеката.
Снимки от миналoтo лято (01.07.2019 г.):
А ето и малко снимки и от 29.04.2007 г. Снегът започва малко над Комитски чарк.
След последните валежи в района вероятно има над един метър нова снежна покривка.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Иначе м/у Митрово езеро и х.Пирин съм виждал паднали лавини на две места от Източните склонове и да-бяха преминала реката с по 30-40м.
Но се е случвало само 1-2 пъти за 35г.
Пет Мар 27, 2020 3:54 pm
vasko.sm
благодаря много за информацията и снимките, между другото едната преспа седя до 10 август от тези който си снимал, но на 1 септември вече я нямаше, беше се стопила.
За преминаването имам роднини в селата в полите на Славянка , надявам се да стане.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети