|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
vasko.sm
|
Има ли някой информация? |
|
Здравейте на всички, има ли някой от вас информация каква е обстановката по маршрута хижа Пирин- Митрово езеро. Мисля да направя прехода в неделя, мисля че сняг ще има чак около езерото но все пак. Не съм минавал маршрута зимата, така че ме интересува лавино опасен ли е?
|
|
|
Пет Мар 27, 2020 1:29 pm |
|
 |
Stefak
|
|
|
Ако прехода е само до Митрово езеро,не е лавиноопасно.От езерото нагоре,да потенциално опасно е. Каква е обстановката ще бъде интересно и за нас предвид проваления ни преход в Пирин тази година.
|
|
|
Пет Мар 27, 2020 2:10 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5879 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
Re: Има ли някой информация? |
|
 |
 |
Здравейте на всички, има ли някой от вас информация каква е обстановката по маршрута хижа Пирин- Митрово езеро. Мисля да направя прехода в неделя, мисля че сняг ще има чак около езерото но все пак. Не съм минавал маршрута зимата, така че ме интересува лавино опасен ли е? |
Сняг вероятно ще има много по-ниско. Ако е размекнат и с кора, както често се случва в долини с такова разположение, ходенето ще бъде затруднено и намокрящо, особено пресичането на многобройните десни притоци на Третата (Демиркапийска) река. По принцип по-опасен откъм лавини е подходът от Митровото езеро към портата, но, например миналата зима, е имало множество лавини и по двата склона на долината на Третата река, при това толкова мощни, че са пресичали както реката, така и пътеката.
Снимки от миналoтo лято (01.07.2019 г.):
А ето и малко снимки и от 29.04.2007 г. Снегът започва малко над Комитски чарк.
След последните валежи в района вероятно има над един метър нова снежна покривка.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пет Мар 27, 2020 3:24 pm |
|
 |
Gollum
|
|
|
А как ще минеш през блокадите,че на мен това ми е проблема-веднъж да стигна до Сандански,после короноистериците ще ми хвана опинците.
|
|
|
Пет Мар 27, 2020 3:51 pm |
|
 |
Gollum
|
|
|
Иначе м/у Митрово езеро и х.Пирин съм виждал паднали лавини на две места от Източните склонове и да-бяха преминала реката с по 30-40м.
Но се е случвало само 1-2 пъти за 35г.
|
|
|
Пет Мар 27, 2020 3:54 pm |
|
 |
vasko.sm
|
|
|
благодаря много за информацията и снимките, между другото едната преспа седя до 10 август от тези който си снимал, но на 1 септември вече я нямаше, беше се стопила.
За преминаването имам роднини в селата в полите на Славянка , надявам се да стане.
|
|
|
Пет Мар 27, 2020 3:59 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|