Ристо, защо да не пише за състава? Пише в описанието на продукта 100 % мерино. Пише и в тази таблица с трите вида термо бельо, което предлагат на марката Brille, че мериносовото е 100% мерино. Предполагам пише и по етикетите на самото бельо, не съм го гледала на живо. То с всичко и с всички марки е така-освен да се довериш на етикета, какъв друг избор имаш, освен ако не си бил в производсвените им цехове. По тази логика и Icebreaker може да пишат, че вълната е от щастливи овце, а да не е. И ако може, светни ни и нас как се проверява дали е 100 % вълна, какви са тези разтворители? Сигурен ли си, че наистина действа? Тествал си го? Да не си купим за 100-200 лв бельо и да си го бастисаме
Ти имаш ли представа 100% вълна плат какво представлява?
Без "подобрители" /разбирай изкуствени влакна - еластани и т.н./, които да държат плата стегнат и т.н.
Потури
Потури
Аз имам известна представа. В зависимост от процеса предене, може да се получи изключително фино влакно (и съответно плат), каквото от никой друг материал не може.
Например, за тегло от 1 грам може да се достигне до над 200м. дълго влакно. Положителните качества на вълните са формоустойчивост и устойчивост на мачкане, не задържа прах и мръсотия заради остатъчната мазнина във влакното, отлична терморегулация и пр.
Недостатък е например неустойчивостта на триене, както и необратимото свиване при неправилно третиране (пране на висока температура).
Разбира се, разликата в качеството на един плат, който е произведен от първото стригане на овце мериносова порода, до плат, който е изцяло от рециклирани влакна може да е огромна. Вторият вариант също може да се води 100% вълна и няма да е лъжа.
Аз имам известна представа. В зависимост от процеса предене, може да се получи изключително фино влакно (и съответно плат), каквото от никой друг материал не може.
Например, за тегло от 1 грам може да се достигне до над 200м. дълго влакно. Положителните качества на вълните са формоустойчивост и устойчивост на мачкане, не задържа прах и мръсотия заради остатъчната мазнина във влакното, отлична терморегулация и пр.
Недостатък е например неустойчивостта на триене, както и необратимото свиване при неправилно третиране (пране на висока температура).
Разбира се, разликата в качеството на един плат, който е произведен от първото стригане на овце мериносова порода, до плат, който е изцяло от рециклирани влакна може да е огромна. Вторият вариант също може да се води 100% вълна и няма да е лъжа.
Чудесно - имаме човек, който е запознат с теорията и практиката.
Ние живеем в България, предлагат ни се стоки на приемливи цени от български производител, който се притеснява да напише едни цифри върху етикет /защо ли?/.
Докато не видя цифра на етикета като на този, ЛИЧНО аз не вярвам /защото тогава и само тогава мога да ги дам на КЗП за проверка, ако нещо се съмнявам/:
Идеята ми беше само да отбележа, че от вълна може да се направи всичко - от плетен пуловер от дебела прежда до най-фин и лек плат за костюм да речем. Вълната не е само потури. За конкретния случай нямам информация и не мога да взема отношение.
Чет Мар 05, 2020 8:52 am
Лахесис
Ристо Туристо написа:
Лахесис написа:
Ристо, защо да не пише за състава? Пише в описанието на продукта 100 % мерино. Пише и в тази таблица с трите вида термо бельо, което предлагат на марката Brille, че мериносовото е 100% мерино. Предполагам пише и по етикетите на самото бельо, не съм го гледала на живо. То с всичко и с всички марки е така-освен да се довериш на етикета, какъв друг избор имаш, освен ако не си бил в производсвените им цехове. По тази логика и Icebreaker може да пишат, че вълната е от щастливи овце, а да не е. И ако може, светни ни и нас как се проверява дали е 100 % вълна, какви са тези разтворители? Сигурен ли си, че наистина действа? Тествал си го? Да не си купим за 100-200 лв бельо и да си го бастисаме
Без "подобрители" /разбирай изкуствени влакна - еластани и т.н./, които да държат плата стегнат и т.н.
Потури
Мда, щях да пиша същото като Димов, но ми се спеше снощи. За теста те питах сериозно, а ти пишеш глупости за еластан и потури. То и Icebreaker и много други марки са 100 % вълна, но не са потури.
Като цяло малко изгубих нишката на разговора. Да разбирам ли, че ти си виждал въпросното бельо на живо, виждал си етикета на него и на етикета НЕ пише 100 % мерино, 150 гр. и от там ти идват притесненията, че будалкат нещо? Ако е така, разбирам притесненията ти. Аз етикета не съм виждала и не мога да споря за това. Казах само, че в описанието на продукта на сайта им, както и в таблицата с видовете бельо, предлагано на тази марка, пише, че е 100 %. Ако не пише на самия етикет и аз ще се замисля дали да купя. А това, че нямат сайт, не ме притеснява, щом тази марка се шие за Спорт депо, защото това със собствените марки е практика на много магазини. Даже човек може да си намери готини неща на добри пари. Не ме разбирай погрешно. Не защитавам Спорт депо. Нямам нищо общо с тях. По ред причини мразя всички магазини в България еднакво.
Чет Мар 05, 2020 10:20 am
Sims7
Абсолютно няма проблем да се направи облекло само от вълна.
Както стана дума по-горе това си носи и своите малки негативи.
100%вото мерино с течение на времето и прането може да се свие, отделно и не е толкова износоустойчиво.
Имам няколко base и midlayers от 100% мерино та знам какво да очаквам от него.
Наистина понякога се добавя еластан или други изкуствени материи НО това е изрично упоменато.
Съгласен съм с Ристо, че е добре да пише повечко неща по етикетите, ей така да има, да вдъхва доверие....
Не ми допада цялостното му отношение и коментари, че едва ли не всеки български производител или търговец/верига работят само и само, за да лъжат и мамят народа.
........
Поздрави !
Чет Мар 05, 2020 10:55 am
Denton
Тая 100% мериносова вълна молците не я ли закусват светкавично? Аз имам лоши спомени, че една блуза на Bergans of Norway, направена от такава материя (100% суперфина мериносова вълна, 290 гр. / кв.м.), просъществува едва няколко месеца и беше станала на рибарска мрежа. Други потребители на мериносово термобельо споделят подобен опит. Единствено разбрах, че бубите не ядат материя съставена от мериносова вълна плюс някакъв процент синтетика. Подобно е бельото на Rab, например.
_________________ I have come to this great land to seek my very own sun!
Чет Мар 05, 2020 11:14 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Лахесис написа:
...
Ристо Туристо написа:
... Занимавам си с търговия вече 19-та година, ...
Ех, защо се вярва на някакви виртуални числа, написани на интернет страница, а не се вярва на реалния човек с 19 годишен опит...
Използването на този сайт и регистрирането на поръчка чрез него, се счита за съгласие с посочените условия. Ако НЕ ПРИЕМАТЕ тези условия, моля, не използвайте този уеб сайт. ...
...
• Спорт Депо АД не гарантира пълно съответствие на представените на сайта артикули и тези, налични в магазинната мрежа.
• Спорт Депо АД не носи отговорност за допуснати неточности в публикуваната на сайта информация. Възможни са корекции на цените в магазините, както и промяна в дизайна на продуктите.
...
Клиентът има право да откаже получаването на заявената за покупка от него стока, когато тя му е доставена при едно от следните условия:
• доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Клиента и това може да се установи чрез обикновения й преглед.
• цената, която Клиентът следва да заплати, не съответства на дължимата цена.
• при несъответствие между заявената за покупка и доставената стока, което не е било възможно да бъде установено в момента на доставката.
...“
Лахесис, сега разбираш ли защо Ристо Туристо иска информация от реалния етикет на реалната стока, а не разчита на виртуалната информация от интернет страници, на които изрично е посочено, че търговецът „не носи отговорност за допуснати неточности в публикуваната на сайта информация“.
Sims7 написа:
... Съгласен съм с Ристо, че е добре да пише повечко неща по етикетите, ей така да има, да вдъхва доверие....
Не ми допада цялостното му отношение и коментари, че едва ли не всеки български производител или търговец/верига работят само и само, за да лъжат и мамят народа. ...
Основната цел на едно търговско дружество е реализиране на печалба.
Много добро впечатление ми направи, че в българската интернет страница на SPORT DEPOT има отделено специално място за философията, мотото и историята на компанията - https://www.sportdepot.bg/pages/philosophy-89. (Но не трябва да забравяме, че това са маркетингови похвати за постигане на главната цел - повече продажби и повече печалба.)
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Мар 05, 2020 12:02 pm
vladofff
stefan_iliev38 написа:
Много добро впечатление ми направи,
На мен пък ми направи още по-добро впечатление в друг един сайт на магазин, който няма да посочвам да не рекламирам, където въпросът с възможно "предумишлено" или "непредумишлено"/от страна на търговеца/ привеждане в заблуждение към купувача е решен просто и ефективно - изображението на всяка стока е вързано с линк...към същата стоката от сайта на производителя. Така каквото и да пише, е нещо, изхождащо от самия производител. Според мен търговецът май е патил вече за да прави такива работи. В този случай, отговорността му при несъответствие, се свежда до това да приеме обратно стоката и да я прати обратно на тоя, който е фактическия отговорник за несъответствието. Защото ако аз съм един /да кажем продавач на сергия/ и всеки ден купувам от борсата зарзават, за който уж ми дават някакви гаранции че е ок, как мога /поне за себе си/ да знам и да съм сигурен, че всеки ден всичко, което иначе уж ми е гарантирано за да го продавам, не е все пак нитратно, фосфатно, цианидно и т.н.
Чет Мар 05, 2020 12:18 pm
Лахесис
stefan_iliev38 написа:
Ех, защо се вярва на някакви виртуални числа, написани на интернет страница, а не се вярва на реалния човек с 19 годишен опит...
Лахесис, сега разбираш ли защо Ристо Туристо иска информация от реалния етикет на реалната стока, а не разчита на виртуалната информация от интернет страници, на които изрично е посочено, че търговецът „не носи отговорност за допуснати неточности в публикуваната на сайта информация“.
Еййй, Стефане, с твоите правни познания се уморих...Не, не се вярва на интернет страницата. Вярва се на етикетчето (въпреки че и тогава си позволявам доза съмнение, поне при храните). Затова питах дали Ристо е чел етикетчето или по принцип проявява недоверие към света и съмненията му идват от това, че Brille нямат сайт и не е могъл да провери производителя. Защото така, както го беше написал, аз разбрах, че е убеден в това, че се опитват да преметнат купувачите без да е виждал бельото на живо.
Няма ли някой път към Спорт депо и да вземе да го снима тоз етикет, че голяма дискусия, голямо нещо предизвика.
Чет Мар 05, 2020 12:33 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Лахесис написа:
Ристо Туристо написа:
Отваряйте си очите със спортдепо, много
Защо? С какво и те се опитват да ни преметнат?
...
Лахесис написа:
[Еййй, ... се уморих...
...
Питаш - отговаряме ти на въпросите - уморяваш се от отговорите!
По темата:
До миналата година не бях ползвал термобельо. Не мислех, че имам нужда и че ще има някаква особена разлика между термобельото и обикновеното бельо. Обаче през месец декември 2019 г. ми се наложи да си купя термобельо (за изкачването на високите върхове в Еквадор с височина 5000-6000 м, въпреки че температурите на тях не са много ниски (минус 5 - минус 12 градуса и то само в сутрешните часове) - водачите изискват да носиш задължително четири слоя дрехи, първият от които беше термобельо).
Прегледах асортимента, който се предлага в магазините в България. Изчетох какво пишеше във форума. И понеже не ми се даваха много пари, а пък все пак исках да купя нещо качествено, реших да избера термобельото на Декатлон. То е марка Foreclaz (фирмена марка на Декатлон). Накратко - взех:
Горнище:
МЪЖКА БЛУЗА С ДЪЛЪГ РЪКАВ ЗА ПЛАНИНСКИ ТРЕКИНГ TREK 500, МЕРИНОС, ТЪМНОСИНЯ FORCLAZ
(Men's Mountain Trekking Merino Long-Sleeved T-Shirt Trek 500 Navy Blue)
Дали термобельото е качествено - не мога да кажа, защото съм го носил само 2 пъти - за по 12 часа приблизително (преход през нощта и до обяд при температури до 5-10 градуса под нулата). Топло ми беше с него, но не и горещо, удобно е, меко е, не боде, не дразни, но както казах - нямам база за сравнение, така че при тези условия, при които го ползвах, не намирам някаква съществена разлика между термобельото и обикновеното бельо.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Мар 05, 2020 4:58 pm
Dimov
stefan_iliev38 написа:
Обаче през месец декември 2019 г. ми се наложи да си купя термобельо (за изкачването на високите върхове в Еквадор с височина 5000-6000 м, въпреки че температурите на тях не са много ниски (минус 5 - минус 12 градуса и то само в сутрешните часове) - водачите изискват да носиш задължително четири слоя дрехи, първият от които беше термобельо)
Тези и още подробности чакаме да споделиш за трекингите в Еквадор. Или поне аз чакам и бих се радвал да науча.
Всичко за организацията, водачите, достъпа, терените ще е интересно за мене, вероятно и за други хора.
Последната промяна е направена от Dimov на Чет Мар 05, 2020 10:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Идеята ми беше само да отбележа, че от вълна може да се направи всичко - от плетен пуловер от дебела прежда до най-фин и лек плат за костюм да речем. Вълната не е само потури. За конкретния случай нямам информация и не мога да взема отношение.
Колега, правиш ли разлика между термобельо по тялото и костюм?
Sims7 написа:
Не ми допада цялостното му отношение и коментари, че едва ли не всеки български производител или търговец/верига работят само и само, за да лъжат и мамят народа.
Колега, позволи ми да познавам манталитета на българския производител по начина му на предоставяне на информация
Работил съм търговски директор на производствено предприятие и имам представа какви ги вършат и как се пазят от КЗП. Точно с информация върху опаковки.
Последната промяна е направена от Ристо Туристо на Чет Мар 05, 2020 9:10 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Чет Мар 05, 2020 8:55 pm
Лахесис
stefan_iliev38 написа:
Питаш - отговаряме ти на въпросите - уморяваш се от отговорите!
По темата:...
То трябва и да четеш, Стефане, преди да пишеш, за да можеш да си конкретен, а не да пишеш покрай темата. Друго питах-дали е чел етикетчето и не вярва на него. Но няма значение, защото иначе ще стане една...като в едни други теми. Иначе, благодаря за менсплейнинг-а на правните особености на онлайн пазаруването имах предвид като казах, че се изморих от правните ти познания.
А за термо бельото по принцип, за ползи и недостатъци...сuum cuique.
И, както е написал Димов, наистина чакаме сводката за Еквадор. Не се измъквай само с онези снимки, които постна.
Чет Мар 05, 2020 9:01 pm
Antonaq
Здравейте, може ли да помоля за съвет по темата но извън планинарския контекст? Мъжът ми работи в голям хипермаркет, става вир-вода и като минава през хладилни отдели или има монтажи навън измръзва и изстива. Искам да му взема термо блуза, четох досега и пак не мога да преценя какво е подходящо-само мерино, или смес? Не ми се иска синтетик, на затворено да се изпоти и да мирише ще е много неудобно. Гледам блузи на Zajo, Decathlon и Wool Collection. Много ще съм благодарна за съвет!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 15, 16, 17Следваща
Страница 16 от 17
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети