Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3542 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
dido написа:
...
Момчи, вашата организация АПХ дали обяснява на завършилите планински водачи, че нямат право да организират преходи и да водят клиенти в защитени зони?
...
mom4i написа:
Dido, ами попитайте организацията, защо мен, аз съм никакъв...
...
Dido, правилно си се насочил към кого да отправиш въпросите, тамън да го подготвиш за утрешното интервю, за да не вземе и там като му зададат въпрос и да отговори - „ами попитайте организацията, аз съм никакъв“.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Само едно нещо не мога да разбера. Членовете на ахп и планински водачи, дават там някакви пари за обучение и членуват там. Не следва ли тази организация да защитава техните професионални интереси. Защо няма имена, при положение че тези планински водачи, членове на ахп ходят по планините и виджат кой кой е ? Много добре се знаят кои са хората, обаче никой не си мърда пръста.
Не разбирам защо отново се прехвърля отговорност на обикновения човек, той да върши работа им, да подава сигнали и после да го мъкнат по съдилища.
Не че има нещо лошо в това клиента да се образова и да чете, даже е правилно, но все пак.
Сря Фев 26, 2020 6:30 pm
mom4i
Стефчо, какин-сладък!
Едно сдружение се управлява от орган наречен Управителен съвет, начело на който стои председател. Този орган представлява сдружението и може да дава изявления от негово име. Или упълномощен от него човек. Аз съм просто член, и никой не ме е упълномощавал да представлявам сдружението.
Отивам в радиото като водач с 25 годишен стаж (от преди да има дипломи и АПХ...) и като член на изпитната комисия на Министерство на туризма от както съществува изпита за правоспособност. Член съм, като представител на БААТ, между другото, а не на АПХ. И ще говоря от мое име
В тази комисия има представители на 3 организации (АПХ, НСА и БААТ) и три министерства - на Младежта и спорта, Туризма и Образованието.
БТС между другото също трябваше да изпрати представител, но от повече от година не участва - май нямат кадри за тази цел
Само едно нещо не мога да разбера. Членовете на ахп и планински водачи, дават там някакви пари за обучение и членуват там. Не следва ли тази организация да защитава техните професионални интереси. Защо няма имена, при положение че тези планински водачи, членове на ахп ходят по планините и виджат кой кой е ? Много добре се знаят кои са хората, обаче никой не си мърда пръста.
Не разбирам защо отново се прехвърля отговорност на обикновения човек, той да върши работа им, да подава сигнали и после да го мъкнат по съдилища.
Не че има нещо лошо в това клиента да се образова и да чете, даже е правилно, но все пак.
На моя въпрос, явно няма кой да отговори.
Чет Фев 27, 2020 5:56 pm
mom4i
Ами Калояне, АПХ не е институция, която е натоварена да се занимава с контрола на планинските водачи, както и в устава няма записана контролна дейност, за да дава такава информация.
Съгласен съм, че за фрапантните случаи би могло да се предупреждава, но организацията явно няма воля за това...
Това със сигналите не е лесна работа - сдружение БААТ веднъж подаде сигнал за фирма извършваща туроператорска дейност без лиценз, в резултат туроператорската фирма, собственост на председателя на БААТ също получи проверка, т.е. подалия сигнал влиза в директен конфликт с потърпевшия. На кой му се влиза в излишни конфликти, които не са му работа?
Последните за които знам че са били санкционирани по сигнал са "Адвенчър тийм", най-големите пирати в тази дейност. Но са финтирали глобата от 10 000 лв. сключвайки много бързо договори с лицензиран туроператор и правоспособни водачи (мен лично не ми е ясно как става това, но е факт!). Което обаче не им пречи да продължават да работят незаконно. Следващата проверка ще е на терен, и там няма да се измъкнат...
Но основните потърпевши от всичко тава са клиентите, за това е в техен интерес да внимават къде се записват и с кого тръгват в планината.
Чет Фев 27, 2020 6:54 pm
vaskoo
Момчи, моите уважения към всичко написано по планинарска тематика и детайли за ходения и маршрути!
Но някакси призивът ти за спазване на правилата при организиране на групи, рязко опонира на подкрепата ти за неспазващите правилата, но в друг случай - на хижа Амбарица. Позицията ми е принципна, не искам да се заяждам или чопля стари теми.
Има доста принципни хора във форума (такива спазващи стриктно правилата), други спазваме правилата по-избирателно някакси, ама по-често си траем, освен ако не е за шашкънии.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Фев 27, 2020 7:25 pm
mom4i
Офф топик...
Ех тая Ема, тая шашкънка, как ви дразни толкова, а какво направи на х. "Амбарица" - пример за всички хижи
Нищо, чакаме праведния и спазващ законите БТС (Централа) да направи нещо доближаващо се на х. "Мусала"
Но ако може преди това да почнат да си провеждат курсовете за водачи по правилата, ще е много добре...
Чет Фев 27, 2020 7:37 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3542 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
А вие защо биете негрите?
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Фев 28, 2020 12:41 am
regnauld
mom4i написа:
Следващата проверка ще е на терен, и там няма да се измъкнат...
Като кажат, че са тръгнали на приятелски начала и с пръст не може да ги пипнете
Пет Фев 28, 2020 10:41 am
mom4i
О, чакай да видиш консуматора като си е платил, как ще каже, че са на приятелски начала... А може и пост-фактум да подаде сигнал, ако не е доволен, а те такива имат редовно. Таен клиент също се гласи за подобни случаи...
Пет Фев 28, 2020 11:27 am
regnauld
Е това с тайния клиент е хитро. Като преди няколко месеца от НАП тайни клиенти в школа за народни танци
Пет Фев 28, 2020 11:49 am
vladofff
mom4i написа:
О, чакай да видиш консуматора като си е платил...
Я друго да те питам, че напоследък не следя промените в материята.
Може ли понастоящем водач да се цани с клиент, без това да мине през туроператор, който е лицензиран да издаде задължителния за туруслугата ваучер?
Че нещо ми убягва кога това се е променило, а по закон/за туризма/ статутът на водачите е не по-различен от статута на останалия помощен персонал на туроператора и стои най-близо до екскурзоводите и аниматорите, които сами нищо не могат да правят.
Пет Фев 28, 2020 11:53 am
mom4i
Планински водач се води свободна професия, със всички неща произтичащи от това.
Т.е. той може сам да продава услугата си. Някъде ми попадна тази дефиниция за свободните професии:
Физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци (ЕТ);
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.
Но в момента, в който сложи още нещо в крайната цена на пътуването (транспорт и/или настаняване и/или храна), той трябва да е туроператор. Или турагент, ако продава чуждо пътуване.
Което е доста неприятно за дребните частници... В алпийските страни, с едно кратко обучение, а някъде и без нищо, професионалиста (планински водач) може сам да си организира пътуването за своята група, и да им го продаде, като има някакви ограничения в бройката клиенти. Е, ако иска да работи на едро и да развива бизнес - трябва да си извади лиценз за туроператор.
Пет Фев 28, 2020 12:11 pm
vaskoo
Да призовем тогава всички да ходят на приятелски начала, за да може АПХ да се нареди до БТС, че много сложно стана това с организирането. На почивка ли ще ходим или на проверка? И така инцидентите за последната година са с лицензирани водачи.
Докато водите консуматори в планината, ще е тегаво за водачите.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Фев 28, 2020 12:55 pm
tzezko
Ще каже, и още как!
mom4i написа:
О, …. как ще каже, ...
Ти му предостави качествена услуга, да му запее душата, пък ще каже каквото искаш.
През ски сезона на далечните 1988/1989г. моя милост, втори след добър мой приятел, започна частно да въвежда чуждестранни туристи в тънкостите и уменията да изпитваш удоволствие, носейки се по склона върху две дъски, закрепени на краката. Пълно обслужване- екипировка от гардероба, карта за лифта, за желаещите екипировка за закупуване и др..
И как да не ти е приятел туристът, след като предна година в конвенционалното ски училище е имал пред себе си екземпляр, владеещ до съвършенство карането на ски, което не може и в най-малка степен да се отнесе към езиковите му умения, изразяващи се в няколко примерни фрази като:"Лук ет ми!", когато ги е строил и им показва два-три завоя, "Фолоу ми!", призовавайки бедните туристи да го последват надолу, а като се поизнатъркалят на пистата, крещи отдолу "Донт уори, би хепи!".
И няма нищо лошо в това, че щастливите обучаеми впоследствие съумяват подобаващо да материализират своята гореща благодарност.
Пък си говорете за скрити и открити клиенти.
К`во като си вписан еди къде си- г.зът си е г.з с всичките му дипломи, сертификати и вписвания. Е тук визирам един вписан, с инициали ББ, /ама не Той/, който се държа класически преди няколко седмици на Тевно, въпреки всичките му френдове, карабинери, осморки, петцели, протривки, ролки, самохвати….
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети