Не, оттам се върнахме, защото не обичаме да се връщаме по маршрут, който сме минали веднъж. Качихме се през реката и през бившата застава: https://www.kade.si/#map=18/2502511.57/5245364.98/0 Имай предвид, че е трънинг и има висока трева по откритите места. Пътят до Метохия е екстра (поне през септември 2019 г. беше) - рехабилитиран и без дупки, но е много тесен.
_________________ I have come to this great land to seek my very own sun!
Пон Фев 17, 2020 7:55 am
Dimov
Благодаря за споделянето, Denton. Аз се изкачих през Побит камък. А се върнах "през реката":
Някой знае ли как мога да проверя постфактум с каква скорост е бил вятъра на връх Милевец вчера? Усещането ми беше за 80-90км/ч. Интересно ми е дали съм прав или се заблуждавам.
В темата за Кървав камък разказах за предупреждението, което получих от гранична полиция, и си обещах, че ще пробвам уведомление с мейла.
Отговориха ми за минути. А в деня на прехода, се обади началник от Кюстендил да разбере дали съм тръгнал и каза, че при всякакви въпроси и проблеми да го потърся. Не мога да се оплача от отношението.
Някой знае ли как мога да проверя постфактум с каква скорост е бил вятъра на връх Милевец вчера? Усещането ми беше за 80-90км/ч. Интересно ми е дали съм прав или се заблуждавам.
Скорост [m/s] и посока на вятъра на вр. Мургаш на 24.02.2020 г.:
Код:
time wind_speed wind_direction
---- ---------- --------------
2020-02-24T00:00:00Z 12 W
2020-02-24T03:00:00Z 12 W
2020-02-24T06:00:00Z 12 W
2020-02-24T09:00:00Z 12 NW
2020-02-24T12:00:00Z 6 W
2020-02-24T15:00:00Z 6 NW
2020-02-24T18:00:00Z 8 N
2020-02-24T21:00:00Z 0 calm
Около височината на Милевец -- 35 възела или 64.82 км/ч. Все пак, на самия връх някакво влияние върху скоростта и посоката на вятъра оказва и релефа...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Последната промяна е направена от vedrin на Вто Фев 25, 2020 8:29 pm; мнението е било променяно общо 1 път
В темата за Кървав камък разказах за предупреждението, което получих от гранична полиция, и си обещах, че ще пробвам уведомление с мейла.
Отговориха ми за минути. А в деня на прехода, се обади началник от Кюстендил да разбере дали съм тръгнал и каза, че при всякакви въпроси и проблеми да го потърся. Не мога да се оплача от отношението.
Би ли споделил адреса, на който си изпратил уведомлението? Питам защото на страницата на МВР са дадени само телефони.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Фев 25, 2020 8:28 pm
Dimov
vedrin написа:
Би ли споделил адреса, на който си изпратил уведомлението? Питам защото на страницата на МВР са дадени само телефони.
Писах на този адрес nsgp-in@mvr.bg с въпроса дали може да се направи уведомление чрез и-мейл. Отговориха веднага положително.
След което изпратих трите си имена и ЕГН, датата и приблизителния час, в който съм планирал да тръгна от Метохия (6 дни преди прехода). Писах, също, че съм наясно, че не трябва да нарушавам границата. И питах дали да разпечатвам отговор от тяхна страна. Нов отговор не последва, но вчера докато пътувах се обади началник от Кюстендил да разбере дали отивам, дали има други хора и каза, че е на разположение за въпроси и при евентуално спиране от патрул.
Вто Фев 25, 2020 8:55 pm
Denton
Димов, супер ти се е получило, браво. Гледам и тревата е ниска, а при нас беше до кръста. Иначе граничните полицаи са сговорчиви по принцип, единствено един пренатегнат служител в ГПУ Трън ни загуби един час да ни инструктира ненужно за опасностите в планината, но това е по-скоро изолиран случай.
Ведрине, електронният адрес на централата на гранична полиция е: nsgp@mvr.bg
_________________ I have come to this great land to seek my very own sun!
Вто Фев 25, 2020 10:23 pm
Dimov
Denton написа:
Димов, супер ти се е получило, браво. Гледам и тревата е ниска, а при нас беше до кръста. Иначе граничните полицаи са сговорчиви по принцип, единствено един пренатегнат служител в ГПУ Трън ни загуби един час да ни инструктира ненужно за опасностите в планината, но това е по-скоро изолиран случай.
Тревата до кръста не беше, но не беше и до глезен. Снимката малко заблуждава за снега. На откритото било снегът беше дълбок 1/3 щека, а където е навят и повече. Имаше 2 3 неочаквани хлътвания до коляно и вървенето като цяло не беше песен. 17-18 км за 5ч. и 40мин. като на отиване определено бързах много заради късното тръгване.
Що се отнася до вятъра, прогнозата беше наистина за пориви до 65-68км/ч, както Vedrin сподели за Мургаш. При Побит камък и изобщо в ниското се чуваше един постоянен грохот, но вятър реално се усещаше много малко и само на определи места. Вече на откритото било беше наистина силен и според мен релевантен с прогнозата. На самия връх се стоеше трудно изправен, но още по-трудно беше като тръгнеш да вървиш. Та затова ми се струва, че може би скоростта беше по-висока.
И така останаха ми още 4 планински първенци за изкачване от първите 20 на България.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети