Брей, Гадов, властелинът на планината, много си страховит.
Пърият уикенд с хубаво време съм там, интересно ми е как ще ме спреш.
Вто Апр 06, 2010 7:45 am
Мурзилка
Ни са занимавай човек... Ако имаш енергия и време ходи на лостовете да тренираш или кросчета нещо Гмежта дето напъпли по Рилски и Мальовица ни е за пример, кво става с популяризирането на планинските райони. Няма сми да пускам снимки, нали...
Твоя си работа де. Да те светнем за тва дето питаш сега
Принципно, но само принципно трябва да съгласуваш нещата с БТС, влез им в сайта и виж там наредбата за маркирването, размаркирването и ремаркирването.
Апропо,мен ми прави впечатление твойто изречение, че там маркировка няма. За чий тогаа ще праите, незнам. После ти и бригадата ентусиасти ли ще ходите да чистите ла_ната на всичкото неделен турист?
Ходи и на Крошуна да видиш за кво стаа на въпрос напримерно точно "популяризирането" на едно кътче от Родината....
Тинк абаут дат/Помисли за тва!Правиш лошо на планината!
Вто Апр 06, 2010 2:14 pm
dido
БТС няма нищо общо с планинските маркировки вече. Да не казвам, че някои от БТС-арските маркировки в Пирин примерно, са правени в нарушение на плана за управление на парка, т.е. - незаконни са.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Апр 06, 2010 5:38 pm
Tonysd
В това отношение ще допълня, че "КОПРЕН-РАВНО БУЧЕ-КАЛИМАНИЦА-ДЕЯНИЦА" е защитена местност, т.е. точно по реброто, което сте набелязали не е редно да се слагат метални колове.
1. Забранява се сечене, чупене, изкореняване, обелване на цели дървета или части от тях, дълбаене подписи, засичане, боядисване, забиване на гвоздеи, както и всякакви действия, които водят до повреждане или унищожение на растителността.
7. Забранява се повреждането или разрушаване чрез къртене, копаене, драскане по скалите или скалните образувания, намиращи се на границите на обекта.
8. Забранява се повреждане на съществуващите пътища, или отваряне на нови такива, както и преминаването на каквито и да било превозни средства по алеите определени за пешеходци.
Помислете си дали няма да е по-добре да изразходвате енергията си за пътеките до водопадите, там наистина има нужда. А било то и с подръчни средства и без външно финансиране. Все пак говорим за няколко дървени стълбички...
Ни са занимавай човек... Ако имаш енергия и време ходи на лостовете да тренираш или кросчета нещо Гмежта дето напъпли по Рилски и Мальовица ни е за пример, кво става с популяризирането на планинските райони. Няма сми да пускам снимки, нали...
Твоя си работа де. Да те светнем за тва дето питаш сега
Принципно, но само принципно трябва да съгласуваш нещата с БТС, влез им в сайта и виж там наредбата за маркирването, размаркирването и ремаркирването.
Апропо,мен ми прави впечатление твойто изречение, че там маркировка няма. За чий тогаа ще праите, незнам. После ти и бригадата ентусиасти ли ще ходите да чистите ла_ната на всичкото неделен турист?
Ходи и на Крошуна да видиш за кво стаа на въпрос напримерно точно "популяризирането" на едно кътче от Родината....
Тинк абаут дат/Помисли за тва!Правиш лошо на планината!
Абсолютно споделям,много хубаво казано...Иначе идеята за маркирането си е хубава,но за нормална страна,където популяризирането на определени маршрути няма да доведе до осирането им,покриването им с боклуци и всички подобни истории...;всички сме ги виждали.Винаги нося по някоя найлонова торбичка и посъбирвам по малко боклуци като се връщам към колата,но има места,дето искат фадроми...За мен истинският турист няма да го спрат немаркирани пътеки,даже тръпката си е повече,поне за мен.Поздрави!
Вто Апр 06, 2010 10:34 pm
Мурзилка
dido написа:
БТС няма нищо общо с планинските маркировки вече.
ОК. Ще те помоля да потвърдиш казаното от теб с конкретна обосновка. Как става маркирането на определен участък от планина, който за момента няма маркировка? Как става поправката на съществуваща такава. Кои са нормативните актове регулиращи материята, както и органите, на които са делегирани правомощия за предварителен и/или последващ контрол на всичко свързано с маркировката в планинските райони.
Казаното от теб означава, че на официалната интернет страница на БТС е посочена инфомация с невярно съдържание. Може и да е така, не съм задълбавал в материята. Дай да изясним въпроса. Поздрави.
Сря Апр 07, 2010 9:52 am
svetli_yo
Тука като гледам повечето са теоритици.
Като не искате да помагате поне не пречете на хората.
Този, който не ходи на планина и ескалатор да му пуснеш пак няма да отиде така, че не виждам нищо в облагородяването на някои места!
Сря Апр 07, 2010 12:35 pm
ggattov
izvetrql написа:
Брей, Гадов, властелинът на планината, много си страховит.
Пърият уикенд с хубаво време съм там, интересно ми е как ще ме спреш.
не виждам с какво толкова съм страховит??
а това че някой хора в случая и ти не могат да разберат какво съм написал си е твой проблем....
някъде да съм казвал че ще спирам някой да ходи натам??????
просто няма нужда от пътека - това е .... всеки от там нататък си преценява (според акъла или липасата на такъв )
и да, имам възможността да възпрепятствам построяването на такава пътека и ще го направя ако се наложи
поздрави
Последната промяна е направена от ggattov на Сря Апр 07, 2010 2:14 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Сря Апр 07, 2010 2:04 pm
ggattov
svetli_yo написа:
Този, който не ходи на планина и ескалатор да му пуснеш пак няма да отиде така, че не виждам нищо в облагородяването на някои места!
това че ти не виждаш лошото в едно такова начинание, не значи че го няма.....
поздрави
Сря Апр 07, 2010 2:06 pm
Мурзилка
svetli_yo написа:
Пречиш ти, пречат и тези, които искат да направят непознатите райони "облагородени". И знаеш ли с какво пречат - с ентусиазма си. Не е зле да се позамислиш малко на какво заприличаха всички райони, които се "облагородиха" и въобще, където има някакъв някакъв наплив на хора, които не знаят Вихрен къде се намира. Примери бол. Витоша не я споменавам като планина, то вече прилича и мирише на клозет в топлите дни... Качи се на Черни връх август... Хайде малко да се позамислим и за последствията от ентусиазма, а? Сори пичове живеем сред общество, което не пази планината, някой ще ме обори ли тук? Никога не бих направил нещо, за да популяризирам определен непознат район, това означава да искам да стане тоалетна. Това е личното ми мнение.
Сря Апр 07, 2010 3:22 pm
natam-nasam
Не са страшни маркировките, а пътищата и лифтовете
Ей, изядохте човека! Първо: то се видя, че маркировка точно по този начин няма да се прави, защото е защитена зона. И второ: не маркировките са примамка за кашкавал-туристите, а лесният достъп и тъй-наречените "удобства" (бира-скара-хотелче). Това са хора, за които 2 часа ходене е максималното геройство, на което са способни. Проблемът със Седемте езера, Черни Връх или Крушуна е това, че се стига лесно там. Кашкавал-туристът няма да се качи на Копрен, както няма да се качи на Вежен или Сивричал, въпреки чудесната маркировка. Просто няма какво да дири там.
Сря Апр 07, 2010 6:11 pm
matix
Мда, много правилно. Например имам познати, които обичат планината и природата, пазят ги, но не могат да поемат "риска" да тръгнат по немаркирани маршрути. Предполагам не само аз познавам такива хора.
В крайна сметка защо ходим в планината? Заради красотата и, уединението и душевното спокоиствие, което ни носи. Но и заради хората, нали - приятелите.
По-нагоре имаше предложения как по друг начин да се използва енергията.. А какво е направил всеки един от нас за спирането на незаконните лифтове, дървената мафия и бракониерите? Каквото и да е, не е достатъчно.
Предлагам следния що - годе компромисен вариант:
Гатов, ще отидем с теб и разбира се, всеки, който има желание, ще тръгнем по маршрута и на местата, където е трудно за ориентиране да сложим някакъв белег - купчина камъни, ще привържем клонче към някое дърво и каквото измислим на момента .
Просто, иска ми се пак да отида там, но да си спестя лутането. А за целта трябва да търся човека, който ни води миналия път... и стана сложно. И така всеки път.
Това не е като маркировка - да дразни погледа (въпреки, че на моменти може да е огромна радост за очите ) - естествени материали, сливащи се с пейзажа. Няма да противоречи, с никоя наредба или институция. Няма да се разчуе като "ей, има царски път до копрен, ай да ходим, че там не сме пили". Всеки, когато ходи може да оправи някоя част, да върже ново клонче... а и пак си трябва внимание, не е като утъпкана пътека, дето можеш да зяпаш небето, докато вървиш.
Целта ми не е да идват тълпи и да става върволица нагоре.
Иска ми се, който е РЕШИЛ да стъгне до горе да го направи, без да има излишно обикаляне и да не говорим за изкълчвания по стръмното.
Така хем вълкът не е гладен, хем и агнето с три крачета може да потропва наоколо.
Re: Не са страшни маркировките, а пътищата и лифтовете
natam-nasam написа:
Ей, изядохте човека! Първо: то се видя, че маркировка точно по този начин няма да се прави, защото е защитена зона. И второ: не маркировките са примамка за кашкавал-туристите, а лесният достъп и тъй-наречените "удобства" (бира-скара-хотелче). Това са хора, за които 2 часа ходене е максималното геройство, на което са способни. Проблемът със Седемте езера, Черни Връх или Крушуна е това, че се стига лесно там. Кашкавал-туристът няма да се качи на Копрен, както няма да се качи на Вежен или Сивричал, въпреки чудесната маркировка. Просто няма какво да дири там.
Мда, точно това е истината. Те такива не следят и маркировката, значи не им трябва. То и аз не винаги я следя, по друга причина. Иначе който иска да знае къде, защо, кога и от къв зор се подновява маркировката, да почерпи инфо от извора, т.е. управлението на съответния парк. Всичко, което се рисува извън тяхното знание и разрешение дефакто е незаконно.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети