Здравейте, за много години на всички!
Този уикенд искам да се разходим по някой от следните маршрути:
-Рибарица - х.Ехо /зелена маркировка/;
-с.Черни осъм - х.Амбарица;
-Априлци - х.Плевен.
Тъй като не разполагаме с инвентар за зимни преходи/котки и снегоходки/, кой от машрутите е най-подходящ от гледна точка на безопастността?
С оглед състава на групата, предпочитам маршрут, който да е до 3-4 часа в посока.
Също така ако някой е ходил по тези места скоро да сподели какво е положението със снега и маркировката.
Мисля, че е това към този момент. Ще се радвам на всякаква информация и съвети.
Благодаря предварително и поздрави!
Априлци - х. Плевен е магистрала и не е проблемна липсата на котки и снегоходки. Иначе снежец си има, но е утъпкана пътеката. Мисля, че е излишно да казвам, че трябва да се движите по зимната пътека. Маркировката е добра и няма как да се изгубите.
Към Ехо може доста зор да видите по баира, ако никой не е минавал да утъпче, като гледам колко сняг има горе на хижата.
Априлци - х.Плевен е основно по асфалта, като от паркинга имате под час качване по зимната. Не знам дали ще ви допадне, но определено няма да имате проблеми.
Лично аз бих предпочел Черни Осъм - Амбарица, като преди това звънна един тел. да проверя дали е бита пъртина до хижата, че като гледам и там е понаваляло доста.
А защо не помислите за вариант Рибарица- х.Вежен - гледам снегът там не е толкова много, а и горе на хижата има един високопроходим камион с вериги, явно е минал и утъпкал пътя, т.е. би трябвало да се върви.
Чет Яну 09, 2020 1:26 pm
Лахесис
По Рибарица-Ехо по зелената не падаха ли лавини при подходящи условия??? Помня, че май там преди години един го беше затрупало и свалило в реката в гората още, но приятелите му го бяха изкопали. И аз щях да питам до Ехо иначе зимата откъде е най-подходящо да се мине, за да се избегне пътя покрай реката.
Съб Яну 11, 2020 10:17 pm
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Беклеметоооо
Ама за авантюра от Рибарица съм се качвал, през буковата гора, уж няма лавина, ама има и късмет. И от Даново така. Не е пътеката, а условията важни. Веднъж те допуска, друг път по малко.
Светликс, ти този безопасен маршрут минавал ли си го като е истинска зима? Сега може и да става, не знам, не съм ходил тия дни, но ако е зима хич не е за разнородна група за каквато говори колегата.
ПС: Всъщност, дори и сега, в това сравнително приятно като цяло зимно време, не препоръчвам нито на тази група, нито на теб, да го правите.
Рей, нямам идея каква е групата и с какъв опит разполагат. Но за сега зимата е далеч от това, което обикновено си представяме. Това е към днешна дата.
Някой спомена х. Амбарица - пъвия 1 час от качването е ужасно защото снега и листата са направили ужасен буламач. После се ходи нормално, пътеката не е заледена. От х. Амбарица до вр. Малка Амбарица има утъпкана пътека и снегът е около 15-20 санта. Котки не са необходими. Има 2-3 места само, в които се потъва до коляно, но те са с дължина 10-20 метра. Не си заслужава носенето на котки. Поне така бе вчера.
хижа Плевен, тази събота имаше над 100 души по думите на хижаря. Деца, кучета, пържоли и всичко, което се сещаш за лесно достъпна хижа. И така е всеки уикенд. Пътеката я бяха направили ледена пързалка. Аз лично по едно време обмислях да сложа котките на слизане, но ме домързя, че бяха най-отдолу на раницата. Това като шега, котки, снегоходки и т.н. не ти трябват. С тези температури нищо чудно до седмица да няма сняг на хижата.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети