х.Лескова/Лескова махала - Черно-бяла снимка от Горната Земя
Случайно попаднах на разказ за едни от бившите хижари на х.Лескова и хората живели в Лескова махала през 70-те години на миналия век - чрез спомените и през очите на едно вече пораснало дете.
Прекрасно написано.
когато обикалям в този район (Искърско Дефиле), после винаги търся информация за тези места и почти никога няма нищо за тези махали, така че когато намерих тази статия, много й се зарадвах, да имаше повече такива и за други села и махали, не само от Дефилето, но и от всякъде в България.
Друго подобно място е село Осиково (Миланово), за него има страшно много информация - http://milanovo-sf.bashtina.org/
Има и статистика по население, и истории и какво ли не.
За съжаление за села като Церецел, Добърчин, махала Бърдо на Брезе, Манастирище, махалите на Буковец и т.н. почти няма такава информация и снимки.
На страницата на село Бов бях гледал страхотни снимки от пролома при прокарването на ЖП линия, толкова различно изглеждаха тези места...
Все още не съм проучил махала Лескова, така че не знам колко къщички са останали, знам само къде е Оброчният Кръст на махалата, всеки Ком-Еминеец минава край него - той е точно до пътя на билото.
Пет Яну 03, 2020 9:34 am
raskoll
иначе ето защо не бях в района тази зима... (нали и сряда и петък (един от дните, по избора на Ловно Стопанство) също бяха ловни дни и така и не отидох).
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети