Автор |
Съобщение |
grizzlofob
|
|
Батерии за GPS приемник |
|
Здравейте, от известно време ползвам Garmin 66s. Купувам си обикновени алкални батерии, чиито живот не е особено дълъг. На третия час използване започва да излиза едно досадно съобщение, че „това не са най-добрите батерии и че е по-добре да се ориентирам към NiMH батерии“. Действително употребата на еднократни обикновени батерии е неикономична и неекологична, затова искам да намеря по-трайно и добро решение. Разбрах, че Garmin предлагат тези батерии https://garmin.bg/nimh-baterii , които позволяват директно зареждане на устройството чрез USB. В магазина обаче нито можаха да ми кажат колко горе-долу зареждания са предвидени за тези батерии, нито по колко часа средно издържат. Да не говорим, че на батериите имаше маркировка 11/18 – продавачката не знаеше дали това е дата на производство или срок на годност, или нито едно от двете. Някакви съвети?
Благодаря!
|
|
|
Нед Сеп 22, 2019 12:51 pm |
|
|
peca
|
|
|
Аз от Лидъл си бях купил зарядно със зарядни батерии и вече 3 години ги ползвам изключително доволен съм.
Батериите си карат 3 дни през Лятото без проблем, 62CSX ми е машинката доволен съм и от Варта и едни GP Английски.
Не във всяка хижа има ток който можеш да ползваш за да зареждаш през приемника, за това си вземи едно зарядно и 2 комплекта зарядни батерии и готово с теб ще имаш ток за 6 дни постоянно ползване
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс |
|
|
Нед Сеп 22, 2019 1:16 pm |
|
|
ilievvli
|
|
|
Аз съм с etrex 30 и ползвам батерии eneloop pro 2500mAh на Panasonic. Дават им 500 цикъла на заряд. Има ги в магазините за черна техника и фотостудията. Също може да се поръчат и on-line. Комплект от 4 батерии е около 45-50лв. Най-добре е да си вземеш комплект 4 батерии + зарядно.
|
|
|
Пон Сеп 23, 2019 5:16 pm |
|
|
vencil
|
|
|
Пон Сеп 23, 2019 6:21 pm |
|
|
grizzlofob
|
|
|
|
Благодаря на всички за съветите.
Поздрави!
|
|
|
Пон Сеп 23, 2019 10:25 pm |
|
|
lz1fw
|
Re: Батерии за GPS приемник |
|
Малко встрани, ама не съвсем. От два дни имам и Garmin 66s. Забелядах, че ако на дисплея му се показва нещо батериите наистина се изщощават много бързо. При включване на режим "Пестене на батерията" нещата се подобряват (екрана гасне автоматично), но пък при фабричните настройки се случва неприятен страничен (д)ефект - GPS-ът спира да записва трак. По тази причина днес останах с половин трак. Батериите паднаха, сложих го на пестене на батерия и записът на трака спря.
Ако в менюто "Записване" -> "разширени настройки" -> "Записване на пътуване" се настрои на ВИНАГИ, май нещата се оправят. "Май" защото още не съм го изпробвал в реални условия.
В "Екран" -> "Режим на подсветка" освен "Пестене на батерия" = включено, съм сложил и "Продължителност на подсветка" една минута (аз съм малко бавничък). Това ми върши работа и смятам, че доста ще удължи живота на батериите.
Както казах, имам GPS-а от два дена и тези мои мнения не са много проверени на практика.
Ако някой има опит и препорък в областта оптимално пестене на батерии с удоволствие ще ги прочета.
|
|
Здравейте, от известно време ползвам Garmin 66s. Купувам си обикновени алкални батерии, чиито живот не е особено дълъг.
...
Някакви съвети?
|
|
|
|
Нед Дек 01, 2019 10:42 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5835 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
Ако някой има опит и препорък в областта оптимално пестене на батерии с удоволствие ще ги прочета. |
Добре е човек да се увери, че всички функции, които не използва в даден момент, са изключени. Конкретно в 66s, освен другите неща, е съществено да са спрени WiFi-то и Bluetooth-a. Аз обикновено държа изключени също GLONASS/Galileo, EGNOS и компаса.
Препоръчаният от Garmin режим на пестене на енергия е т.нар. "Expedition mode", при който обаче се записва едва по една точка в минута в траклога, екрана е съвсем изключен (не само подсветката му) и са орязани разни други функции.
|
|
Здравейте, от известно време ползвам Garmin 66s. Купувам си обикновени алкални батерии, чиито живот не е особено дълъг. |
Преди месеци случайно видях едни NiMH батерии в Lidl с марка "TRONIC ENERGY ECO". Kапацитетът им е 2400 mAh, времето за зареждане -- 7 часа с ток 480 mA. Оказаха се доста добри в топло време с 66s и дори бих си взел още от тях когато пак ги видя. За много студено време най-добрият избор си остават литиевите батерии.
Преди малко попаднах на едно много подробно нашенско сравнение на различни марки и модели батерии (включително и презареждаеми):
http://anrieff.net/batterytest/index_bg.html
Интересно е да се отбележи, че по съотношение цена/качество всред презареждаемите АА и ААА батерии най-добри са именно Tronic EnergyEco.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Нед Дек 01, 2019 11:48 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4314 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
...
Преди месеци случайно видях едни NiMH батерии в Lidl с марка "TRONIC ENERGY ECO". Kапацитетът им е 2400 mAh, времето за зареждане -- 7 часа с ток 480 mA. Оказаха се доста добри в топло време с 66s и дори бих си взел още от тях когато пак ги видя. За много студено време най-добрият избор си остават литиевите батерии.
Преди малко попаднах на едно много подробно нашенско сравнение на различни марки и модели батерии (включително и презареждаеми):
http://anrieff.net/batterytest/index_bg.html
Интересно е да се отбележи, че по съотношение цена/качество всред презареждаемите АА и ААА батерии най-добри са именно Tronic EnergyEco. |
Потвърждавам за тези от Лидл.
Коментирани са - вече 7-8 години ползвам такива.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Пон Дек 02, 2019 7:58 am |
|
|
Митак
|
|
|
|
Реалният капацитет на лидълските батерии е около 2100мАh. За парите си са много добри, определено.
На студ не съм ги пробвал.
|
|
|
Пон Дек 02, 2019 9:33 am |
|
|
Twoo
|
|
|
|
Аз ги ползвам на тримера за бръснене лидълските и също съм много доволен. За 7лв 4 батерии е повече от перфектна цена. Следващия път обмислям да купя и за челниците. Ей така да има.
|
|
|
Пон Дек 02, 2019 10:21 am |
|
|
vladofff
|
|
|
|
|
|
Реалният капацитет на лидълските батерии е около 2100мАh. За парите си са много добри, определено.
На студ не съм ги пробвал. |
И аз така...Има обаче два вида - едни със зелени бои оцветени - които са по-малко mAh и едни с червено - те са по-добри откъм трайност. Сравнявах ги с един прехвален енелоп и се държаха завидно добре.
А аз истински студ - литиеви трябват.
|
|
|
Пон Дек 02, 2019 10:21 am |
|
|
mislesht
|
|
|
|
|
...един прехвален енелоп |
А те наистина ли държат на студ, както пише по рекламите или е фишек? Питам за истинските, не за ментета.
Иначе и аз имам 2 комплекта лидълски и ги сменям на GPS-a вече няколко години.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Дек 02, 2019 4:06 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5835 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
А те наистина ли държат на студ, както пише по рекламите или е фишек? Питам за истинските, не за ментета. |
Един скорошен тест на AA BK-3MCCE 1900mAh (White), произведени в Япония:
https://tinyurl.com/yx58bsej
Последните две графики най-долу са с резултати от измерване при -20 °C. Изглежда работят криво-ляво при ниска температура, с по-нискo от обичайното напрежение и по-малък от обявения капацитет.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пон Дек 02, 2019 4:35 pm |
|
|
Svetlio70
|
|
Пон Дек 02, 2019 8:41 pm |
|
|
hlebarov
|
|
|
|
|
|
|
|
...един прехвален енелоп |
А те наистина ли държат на студ, както пише по рекламите или е фишек? |
Аз ползвам някакви такива (черни) в етрекс целогодишно - може би най-студените условия са били -10/-15 градуса , без вятър и не е имало проблеми.
|
|
|
Вто Дек 03, 2019 11:21 am |
|
|
|