|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
mislesht
|
|
|
 |
 |
Още една класическа еднодневка. https://photos.app.goo.gl/mrwrNC4qzK3DL5Ld8
Асеновград - Анатема - параклис Свети Илия - Асеновград. Страшно много ни хареса, въпреки петстотинте метра положителна денивелация за два километра и нещо. Много хубави гледки, никакви хора, хубави пътеки и страхотно облагороден параклис. То си е цял комплекс. Всякакви видове маси, скари барбекюта... Дори и веганите биха искали да си опекат нещо. С изключение на две опаковки от лукчета нямаше никакъв друг боклук през целия път. Определено ми е в списъка с любими места. Жалко само че заради маранята едвам се виждаше връх Ботев. Трябва пак да отидем в студа ще има страхотни гледки. |
Правил съм го много пъти, обикновено на обратно, по подсичащата до параклиса и после по билото. Винаги пролет или есен и винаги съм срещал хора, на параклиса много, затова седя кратко там, или хич. За половин ден става, даже е малко, ако не си измислиш странични занимания, например повече снимане или идиотско слизане от Анатема по стръмната пътека към панорамната. За лятото не е подходящ маршрут защото е припек и жега. Сетих се, ходил съм и лятото, нощем да снимам. Е тогава нямаше хора, само диви прасета. 
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Пон Дек 02, 2019 3:57 pm |
 |
 |
Twoo
|
|
|
|
Аз за това гледам да се възползвам всеки път щом мога да е в делничен ден. Това драстично намалява хората по пътя.
П.п Сега съм решил да се разходим по Кутра.
|
|
|
Пон Дек 02, 2019 6:03 pm |
|
 |
Петър
|
Асеновград - Анатема - параклис Свети Илия....... |
|
Twoo,
Малко удължение на маршрута, след "маса и пейки" продължение до м. "Пъдарската колиба"/жълта м./ и от там към и до ман. Св. Петка/синя м./, заслужава си!
За Кутра, препоръчвам маршрутът, който направихме наскоро с Ивайло: Асеновград-пар. Св. Власий-пар. Св. Димитър-ман. Св.св. Кирик и Юлита-пар. Св.св. Кирик и Юлита-"Кръста"-пар. Св. Нестор-вр. Кутра-пар. Св. Димитър-пар. Св. Ефиромени-пар. Преобрежение Господне-Асеновград. По-кратко може и само по екопътеката "Кутра", добре маркирана и обозначено в зелено. Всичко видимо в "kade.si".
|
|
|
Вто Дек 03, 2019 3:01 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
И на Кутра е хубаво есен, когато смрадликата стане червена.
|
|
Вто Дек 03, 2019 5:41 pm |
 |
 |
Twoo
|
|
|
|
Искахме да го удължим през Света Петка, но трябваше да се връщаме на челник, ако го бяхме направили. А и предпочитам да избягвам вилните зони заради кучетата. Обещахме си да го минем цялото в снега зимата.
Благодаря за съвета!
|
|
|
Вто Дек 03, 2019 10:17 pm |
|
 |
Twoo
|
|
|
|
Минахме и еко пътека Кутра днес. Много приятна и лека разходка. Хубаво е че е кръгов маршрут и може да се разнообрази и с други пътеки. Сега е доста хлъзгав терена и не е лошо човек да е със стабилни обувки въпреки че не е с голяма денивелация.
https://photos.app.goo.gl/D4EtMmww7NG8yPtm6
|
|
|
Пон Дек 16, 2019 8:19 pm |
|
 |
ivailo.hr
|
|
|
Това не знам защо се спряга като Даньова чешма, като ясно си пише какво е.

|
|
|
Пон Дек 16, 2019 11:01 pm |
|
 |
Twoo
|
|
|
|
Табелата на връх Кутра е сгрешена. Надморската височина по двата GPS'a показваше 535-6м, колкото пише и на табелата на параклис Св. Димитър. Под него от изток трябва да има голяма пещера интересно ми е как се стига до нея. Вижда се от съседния склон (анатема) като се погледне.
|
|
|
Вто Дек 17, 2019 1:11 am |
|
 |
ivailo.hr
|
|
Вто Дек 17, 2019 10:20 am |
|
 |
mislesht
|
|
|
 |
 |
Табелата на връх Кутра е сгрешена. Надморската височина по двата GPS'a показваше 535-6м, колкото пише и на табелата на параклис Св. Димитър. Под него от изток трябва да има голяма пещера интересно ми е как се стига до нея. Вижда се от съседния склон (анатема) като се погледне. |
Определено е сбъркана, всеки път го констатирам.
Иначе в неделя беше голяма мокротия и много хлъзгаво и по склона на целия рид Камен гребен, от към Клувийско дере, защото е сянка. Шумата беше толкова подгизнала на места, че стъпките на сърните се виждаха като дупки. А по склона на Циганска бърчина хлъзгавото в комбинация с големия наклон, зашубрачването и скалите ме отказаха да издрапам до горе. Много енергия яде при тези условия. През лятото ще се ходи пак, за един ден и кръгче може да се завърти тогава. Само началото на пътеката в GPS картата е сбъркано, там изобщо няма пътека, нищо че минах . Ще пратя данни да се оправи. Истинската пътека си е точно зад таблото в Клувийско дере, където сочи тази табела: 
|
|
Вто Дек 17, 2019 1:23 pm |
 |
 |
Петър
|
|
|
 |
 |
Само началото на пътеката в GPS картата е сбъркано, там изобщо няма пътека... |
Прав си! През май с ivailo.hr правихме кръгово Бачковски манастир-Добростан и на отиване, както и ти се мотахме по следата на несъществуващата пътека. Оставихме този вариант и минахме по пътеката през Клувията-Червената скала. Маркирана е в жълто с откриващи се панорами, но "душата ни излезе" докато стигнем отгоре на скалата. Приблизително пътеката минава по жълтата линия, използвам твоята снимка.
На връщане минахме през/покрай парт. лагер и маркираната пътека излезе там където и ти го описваш.

|
|
|
Сря Дек 18, 2019 9:38 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
Да, точно тази малка част от пътеката трябва да се коригира, долу в дерето(вижда се на твоя трак). Ако трябва и аз ще пусна трак(това към Ивайло). Иначе маркировката е синя-червена, като на места остава само червена, но после пак излиза и синята. Изглежда червената да е правена преди синята.

|
|
Чет Дек 19, 2019 1:06 pm |
 |
 |
Петър
|
|
|
Ивайло ги знае тези неща, вероятно скоро ще ги корегира. Доколкото си спомням червената беше за партизанския лагер. Определено това трасе не ми хареса, не бих го препоръчал.
|
|
|
Чет Дек 19, 2019 2:06 pm |
|
 |
ivailo.hr
|
|
|
Там е доста работа и ще остане за след празниците. Не ми се иска да го нахвърлям набързо с баданарката.
|
|
|
Чет Дек 19, 2019 6:58 pm |
|
 |
mislesht
|
|
|
 |
 |
Там е доста работа и ще остане за след празниците. Не ми се иска да го нахвърлям набързо с баданарката. |
Споко, то няма и пътникопоток там, ама хич. Разхождат се спокойно долу до Клувията, по поляните, макар че по това време на годината там е усойно, защото слънце не огрява дори за 1 секунда през деня, защото е ниско слънцето и се засенчва. Освен това подухва вятър по течението на реката.
|
|
Пет Дек 20, 2019 11:49 am |
 |
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|