|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Kalin Markov
|
|
Огромната пещера от сняг седи под Палашица |
|
Огромната пещера от сняг седи под Палашица точно над Бъндеришка Поляна! Така като гледам няма да се стопи преди зимата, най-много тунела да се срути скоро! Много ми е интересно някой дали знае кога е паднала огромната лавина тази година или пък дали са я предизвикали изкуствено? Предполагам и други години я има тази преспа но аз за първи път и обръщам внимание сега. Нещо необичайно ли е да е толкова голяма и толкова на ниско или е място където се трупа всяка година след падането? Аз мисля, че ще доживее до зимата, снега е като цимент и бавно се топи. Уникално място! От 17.08.2019 е видеото долу.
https://www.facebook.com/kalin.markov.7/videos/pcb.2433667996725481/2433667876725493/?type=3&theater
|
|
|
Пон Авг 19, 2019 11:39 am |
|
 |
kakind
|
|
|
Калине, видеото не може да се види, вероятно от настройките за поверителност.
|
|
|
Пон Авг 19, 2019 5:01 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
Пон Авг 19, 2019 8:29 pm |
|
 |
Kalin Markov
|
|
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=jcX7Wtf644c
Качих го и на youtube, там би трябвало да се вижда. Аз видях другия пост и точно заради него отидох да я видя - не е стопена, може би е 2 пъти по-малка но все още е огромна на размер!
|
|
|
Вто Авг 20, 2019 1:09 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Калине, ако искаш да видиш огромна, километрова снежна маса , затрупала цялата долина - тръгни по Бела река от изворите й , да видиш каква изненада те очаква. Само по реката.
_________________ https://blogailiev.blogspot.com |
|
|
Вто Авг 20, 2019 4:25 pm |
|
 |
Kalin Markov
|
|
|
|
Това звучи много интересно! Ето това добра идея ли е за маршрут да се види това нещо:
От хижа Яворов нагоре по маркираната до суходолски превал, после може изкачване до Албутин, и после надолу в циркуса от другата страна на Окаден (от западната му страна). На картата ми има някаква пътека там и долу се влива май в червената маркировка където е пътеката за Предела. Извора на Бела река е някъде в горната част на циркуса предполагам? Лесно ли са намира и може ли да се ходи по реката надолу до главната пътека за предела? Ако имаш някакъв track от там може ли да го пратиш?
Мерси много!
|
|
|
Сря Авг 21, 2019 12:14 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
Добре си влязъл в пещерата под снега ! Отвътре е още по-интересно, както си го заснел. В началото на юли бееше още задънено, а и реката много буйна беше , под Палашица. Сега реката Бъндерица е потънала в камъка, и помен няма от нея.
Аз пътеки не гледам къде има или няма, маркировките не ги знам въобще и не ми трябват, карти гледам само преди на тръгна от вкъщи , за Ге Пе Се тата останах неук. Ориентирам се по изгледа на планината и върховете.
Та от х. Яворов да кажем, изкачва се на превала между Окаден и Албутин, който превал е върху самият Окаден. Оттам на север започва слизане на зиг заг, право надолу се вижда нещо и като пътека. Целта е големият дол - циркус в центъра на долината. Отначало няма вода, после се появява поточе - изворите на Бела река,ставащо надолу буен поток . Някъде на 2100 метра този поток изчезва под лавината , и се върви все върху нея, отгоре върху снега, който е силно набит и няма опасност от срутване. Там няма растителност, чист канньон е . Влиза се в гората, снегът никъде не прекъсва с километри , все по снега , и се стига до прекъсване на лавината - голям водопад, който няма как да се премине. Вляво от него, се излиза надолу в долината, където на 500 метра е отново пътеката на Бела река. Цялото разстояние е не повече от 5-6 км .
|
|
Сря Авг 21, 2019 4:19 pm |
|
 |
Kalin Markov
|
|
|
|
Хаха да, и аз обичам да се ориентирам само по планината, но някой път не знаеш къде точно да минеш или къде е проходимо, къде може да се задъниш в клек и т.н. преди да не се сблъскаш с него директно!
Ти явно не си качил Суходолския превал изцяло а си качил билото на Окаден директно малко по-надолу, но предполгам може и от по-нагоре откъм Албутин да се спусне в същия циркус - не помня там да имаше някакви пропасти.
Иначе мерси много за информацията, ще го разгледам това! Това постоянен снежник ли е? Така както ми го обясняваш явно е.
|
|
|
Сря Авг 21, 2019 4:37 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
И през Албутин съм го минавал , и по билото от вр. пирин , и отдолу по Бела река , и слизане под Окаден...гледам всека година да е различно, да не повтарям. Ако се забутам некъде ... ще видя нещо, което не съм видял. Лошо само е , като има хора с теб, които изкрещяват...Загубихме се! Сега какво ще правиме! и изпадат в истерия...
|
|
Сря Авг 21, 2019 4:51 pm |
|
 |
Kalin Markov
|
|
|
|
Хаха да така е, това не е истинско загубване!
https://map.bgmountains.org/#map=16/2600502.93/5133388.97/0
Исках само да те питам, защото се загледах в тази карта - на нея има маркиран извора на Бела река, но по-нагоре към Окаден пише Окаденска река. Така както ми го обясняваш снежника е по-скоро там където пише Окаденска река на тази карта, а не там където пише "Извори Бела река", защото този извор е вече доста по-надолу на 1900 и нещо метра и е доста по встрани от Окаден (той е по към началото на пътеката за Даутово езеро). Ако искаш погледни! Иначе двете реки се сливат малко по-надолу!
Мерси!
|
|
|
Чет Авг 22, 2019 3:24 pm |
|
 |
аngel
|
|
|
|
С наименованията Спиди и неговата книга , дават тълкувание. Да, като погледнах картата, на нея пише Окаденска река, Бела река става по-надолу. Наречена е Бела защото даже и в ниското, реката търкаля мраморните камъни от лавините на Окаден и коритото й е бяло :
Реката извира некъде от 2300 м.н.в., между Окаден и Албутин, има и пирамидки по нея се виждат :
По-надолу реката прави няколко завойчета, но не на повече от километър, се появяват големите лавини, които падат от Южният склон на Окаден :
Надолу два километра е плътно затрупан целият каньон :
Без прекъсване докато лавината стигна водопада, тека вече се отказах, а тя си продължаваше и след него :

|
|
Чет Авг 22, 2019 4:16 pm |
|
 |
Kalin Markov
|
|
|
|
Супер, мерси много за информацията! А тези снимки за от 2006 така ли? Дали я има преспата и тази година, или това си е вечен снежник по-скоро който го има всяка година? Да не взема да се разочаровам хаха.
|
|
|
Чет Авг 22, 2019 4:26 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
Местните от Разлог слагат изворите на Бела река както е на картата.
Разложене често ходят натам, но за масовия турист тая забележителност е непозната.
Ако сте фенове на тая част от планината, от изворите покрай Жълтите скали към Каменишки връх има страхотно излизане с много яки гледки.
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Чет Авг 22, 2019 5:28 pm |
 |
 |
аngel
|
|
|
|
Всички планинари сме лековерни и наивни , щом се трепем бадева по каминяка Не се знае... тази година ми направи впичитление, че сняг на Пирина имаше по ниското , падали са големи лавини. А нагоре беше по - малко снега , за разлика от други години.
Тогава е 23 юли, годината беше много снежна и изключително богата на лавини. Вижда се на Каменитица колко сняг има :
Преди да се спусна по тази лавина , ей го що е снег около заслона Кончето :
Над хижа Вихрен също имаше снежен мост над Бъндерица от лавина, паднала от Тодорка, а там е голям пек .Сега е и краят на август, съмнително е . Тези преспи в ниското за дни изчезват, в тези жеги.
За вечен сняг не може да се говори, на такава височина. От наблюденията на учени в Пирин , натпупването на нов сняг по постоянните снежници, които са от север в Мраморният дял над 2400 м.н.в, започва от 15 октомври. На по-ниското топевнето е целогодишно - до Коледа.
|
|
Чет Авг 22, 2019 5:39 pm |
|
 |
Kalin Markov
|
|
|
|
Хаха да аз нещо си помислих и се зарадвах, че за тази година става въпрос. Според мен е възможно, имайки предвид примерно как на Палашица имаше огромна преспа още миналия уикенд а беше 17 август (от клипчето), а там е под 1700 метра точно до Бъндеришка поляна. Но ще видим, може би събота ще опитам да я намеря тази до Окаден и мога да споделя ако седи още нещо!
Последната промяна е направена от Kalin Markov на Пон Авг 26, 2019 12:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Чет Авг 22, 2019 5:55 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|