Иганово - Гердектепе - Дерменка - Иганово
През изминалия уикенд си направихме малка разходка до хижа "Дерменка", с основна цел отпразнуване на Тодоровден, тъй като имаме именничка в групата (Теодора). Тъй като сметнах, че ще е леко скучно да се качим през обичайните маршрути, още повече че преди месец пак бяхме там и се качихме през Кърнаре, реших да измисля нещо по-интересно. В допълнение, прогнозите за събота бяха доста благоприятни (както и се оказа), което ме мотивира допълнително. Късметът ми се усмихна, и се оказа че имам някаква пътека на offroad картата за GPS-са си, която се изкачва по едно ребро директно над Иганово. След кратка допълнителна консултация с топографските карти, решихме да поемем от там, през местността Татарски поляни. Разбира се, беше доста по-стръмно от обичайните маршрути (през Иганово или Кърнаре), но пък за сметка на това имаше далеч повече гледки.
Цялата Карлово-Калоферска котловина се разкри в началото на поляните:
Сняг имаше, но не твърде много, и общо взето се минаваше сравнително бързо:
Освен това успяхме да се насладим на гледки към Амбарица, въпреки че времето почна да се влошава:
Така продължихме до самия връх Гердектепе, защото се оказа, че подсичането предполага газене на доста големи преспи. Всъщност по-голямото газене почна от там, защото беше минало само едно АТВ, и то до Гердектепе, а към Добрила не беше минавал абсолютно никой. Като цяло, денивелацията си беше прилична, 1200 м., но за сметка на това от там имахме само слизане, което беше добре, защото в групата имаше 3-4 души които не бяха толкова добре тренирани. На самия Гердектепе, както можеше да се предположи, си духаше стабилно, оправдаващо името на върха:
След това продължихме полека към хижата, като за малко не успяхме да стигнем по светло. Всяко зло за добро, защото дори и да не беше пълнолуние, луната грееше доста силно, и гледката беше приказна. Тогава се усетих как съм забравил плочката за статива си на бюрото у нас, което беше много жалко, защото поляната преди хижата, огряна от лунна светлина, си заслужаваше да се заснеме. Както и да е, поне веселбата в хижата беше на ниво, ето един малък пример:
Прогнозите за следващия ден бяха за влошаване на времето, но поне в района това не се случи преди обяд. Слънцето грееше доволно силно, но за съжаление нямаше гледки твърде надалеч:
В крайна сметка, стигнахме в Кърнаре някъде около 1 следобед, тъй като някои хора поискаха да се приберем малко по-рано. Тъпото беше, че най-зареденият магазин в Кърнаре хлопна кепенца малко преди ние да се домъкнем, така че изкупихме всичката останала бира в едно по-малко магазинче - да прощават местните Накрая се излежавахме блаженно, в очакване на влака:
_________________ Насилието е последното средство на некомпетентния.
Сря Фев 24, 2010 3:09 pm
Весела Ягодова
Здрасти !
А пък ние бяхме сега с Мак и Тери на хижа "В.Левски" и точно Мак разправяше как сте се катерили от Иганово до "Дерменка" ! Колко е малък светът !
Пон Мар 01, 2010 10:42 pm
zhivik
О, аз в това съм се убедил много отдавна - но лошо няма
_________________ Насилието е последното средство на некомпетентния.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети