Да попитам и аз нещо от моя ресор.
Малка Мальовица, Малка Каменица, Малка Тодорка. Тя - Мальовица; тя - Каменица; тя - Тодорка.
Но: той - Мусала. Ние не мислим за Мусала в ж.р.. И Вазов не мисли за него в ж.р., макар да го членува "Мусалата". А пък имаме на картата Малка Мусала.
Това, че така е било на картите преди соца достатъчна причина ли е неправилното съгласуване да остане? Много ли ненаучно ще бъде, ако оправим съгласуването?
Най-точно би било ако името е родово неутрално, но по разни съображения наистина обикновено е предпочитан мъжки пред среден или женски род. Не знам от къде тръгва използването на женски род в този случай -- някой би ли пояснил? Със сигурност не е от топографските карти -- в тях такова име не се среща изобщо -- котата е безименна.
Йован Цвиич използва двукратно името "Мали Мусала" (мъжки род) в труда си Трагови старих глечера на Рили. Глас Српске Кральевске Академиjе, LIV (1897 г.), стр. 46, стр. 57. Съветвал се е с Иван Вазов и Стефан Георгиев за поправяне на неточности в руската топографска карта 1:126000, която е използвал като основа в изследването си. От филоложка гледна точка в този случай дали "малък" или "мали" е по-подходящото прилагателно?
В сп. "Млад турист", книга 2, година 9, октомври 1923 г., е публикувана статията "Излет до Малйовица" на тогава 32-годишния инж. Иван Иванов, бъдещ кмет на София и дописен член на Българска академия на науките. В тази статия и приложените към нея снимки Малка Мальовица е спомената 6 пъти, Голема/Голяма Мальовица -- също 6 пъти, а върхът без прилагателни -- 10 пъти. Това е най-ранното писмено сведение от подобен характер, на което съм попадал досега.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6
Страница 6 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети