А ти като си толкова умен как предлагаш хилядите хора които минават от там да спрат да дават на кучетата храна ? Може ли също така да ми кажеш как са стигнали кучетата до там и защо трябва да се убиват ? Проблема е че някой не си е свършил работата, второ някой си е пуснал кучето да му стане бездомно и трето някой продължава да не си върши работата, че кучето да е там.
А сега е много лесно ние да се дрънкаме и да се правим на много умни, кой дал на кучето храна, защото винаги се намират такива като теб да обясняват кой бил минавал на червено и кой как мислел, без да си дават сметка за самите тях.
Добре де, а защо смяташ, че една група от 10 административни кадри от Благоевград (примерно) могат да смогнат не просто да обиколят всички населени места и да се справят с кучетата там, ами и да отидат до района на Мусала и да ти изведат кучетата в приют, за да бъдат задължени законово след това пак да ги пуснат на същото място? В крайна сметката има само две решения - или трябва да се спрат кучетата от това да станат бездомни (което е политическо харакири, защото българинът няма навика да се грижи за тях или пък ще трябва да се забранят кучетата като домашни любимци) или да се евтаназират всички безстопанствени кучета (на цената на публично недоволство на разни кучелюбци, които обаче не обичат кучетата толкова много, че да си ги вземат вкъщи).
А ти защо смяташ, че една административна група от 10 човека и тем подобни трябва да оправдават безхаберието на институциите ? А пък така като си говорим за евтанизация, не виждам с какво около 80 процента от хората заслужаваме да пърдим по този свят По твоята логика не е лоша идея да се поевтанизираме малко ? Значи ти може да ходихш да п.... и да с.. по планината, а едно куче не може ?
Пон Юли 22, 2019 8:07 pm
EDR
Aegagrus написа:
.... В крайна сметката има само две решения - или трябва да се спрат кучетата от това да станат бездомни (което е политическо харакири, защото българинът няма навика да се грижи за тях или пък ще трябва да се забранят кучетата като домашни любимци) или да се евтаназират всички безстопанствени кучета (на цената на публично недоволство на разни кучелюбци, които обаче не обичат кучетата толкова много, че да си ги вземат вкъщи).
А защо да не е комбинация от двете?
Защо трябва да забраняваш кучетата като домашни любимци? Не може ли просто да се наложат правила, които да се спазват? Например да се въведе приличен годишен данък за кучевъдите, както и за кучето което стопанина му си е взел(100, 200, 500, 1000 и т.н. лева), който да осигурява средства на съответната организация(държавна или частна), която организация по този начин да се издържа и да упражнява контрол над кучевъдите, кучетата и техните стопани, както и над бездомните такива. Защо бездомните кучета да не се евтаназират? Хваща го съответната служба, отвеждат го в съответния приют, минава определен от закона период от време(7,10,14 дни, месец или каквото по закон се реши) и ако никой не си го е потърсил или осиновил, животното се евтаназира.
Пон Юли 22, 2019 8:22 pm
tomaraya
Абе вие хептен изтрещяхте !
Ами представете си как някой хубав ден се явява на белия свят закон , взаимстван от приказката , в която царя обявил възрастните за излишни ???
Който не я помни да си я прочете ...
Пон Юли 22, 2019 9:11 pm
kaloyanv
tomaraya написа:
Абе вие хептен изтрещяхте !
Ами представете си как някой хубав ден се явява на белия свят закон , взаимстван от приказката , в която царя обявил възрастните за излишни ???
Който не я помни да си я прочете ...
Нещо ти е трудно да съставяш изречения. Ако има да казваш нещо по темата го напиши.
Пон Юли 22, 2019 9:24 pm
Aegagrus
kaloyanv написа:
А ти защо смяташ, че една административна група от 10 човека и тем подобни трябва да оправдават безхаберието на институциите ? А пък така като си говорим за евтанизация, не виждам с какво около 80 процента от хората заслужаваме да пърдим по този свят По твоята логика не е лоша идея да се поевтанизираме малко ? Значи ти може да ходихш да п.... и да с.. по планината, а едно куче не може ?
Да те питам - ти колко точно човека смяташ, че работят в институциите? Тези 10 човека, които ти споменах, са вероятната бройка на инспекторите за една област. Как смяташ, че те могат да дирят всичките кучета, пуснати от безотговорни стопани и хранени и заведени на други места от също толкова безотговорни кучелюбци?
Иначе що се отнася до второто ти изказване - човешкият живот е по-ценен от живота на кое да е животно. Поне според закона. Дали това етично е съвсем различна тема за дискусия. Така или иначе въпросът в този случай е как да предотвратим опасност за хората - подивели домашни кучета. Имаше случаи не отдавна на нападнати деца и възрастни, та въпросът е трябва ли някое детенце да умре и лицето му да се появи в бърлогата на едно такова "ценно" и "добро" кученце или трябва да се вемат превантивни мерки. Никой не иска да убие животни просто ей така, става въпрос за контрол на популацията и обезопасяване на околната среда.
Накратко казано, за да намалим бройката на безстопанствените кучета трябва или да намалим притока на нови безстопанствени кучета (чрез забрана за опитомяване на кучета или чрез стриктен контрол, какъвто обаче в България не мжое да се наложи от страна на държавата) или чрез намаляване на вече наличната бройка безстопанствени кучета (чрез тяхното осиновяване от кучелюбци като хората в Animal rescue и прочие еко-организации - за съжаление недостатъчно за решение на проблема; или чрез тяхната ликвидация - трайно решение на проблема). Поради естеството на ситуацията и реалиите в България, единственото решение, което виждам на проблема, е евтаназията.
А ти, Калояне, какво решение предлагаш конкретно?
Пон Юли 22, 2019 10:04 pm
kaloyanv
Аз предлагам, на базата на първия ми пост, който писах, е да се прочете внимателно отново и да се види какво точно пиша и питам. Второ, предлагам философите да спрат да пишат, понеже от много чесане на езици файда никаква.
Пон Юли 22, 2019 10:11 pm
Aegagrus
kaloyanv написа:
Аз предлагам, на базата на първия ми пост, който писах, е да се прочете внимателно отново и да се види какво точно пиша и питам. Второ, предлагам философите да спрат да пишат, понеже от много чесане на езици файда никаква.
E ти, нищо конкретно не написа и затова те питам. Естествено ако не ти се дискутира дадена тема, недей да пишеш. Ама да спориш и после да казваш, ама от много чесане, файда нема, е меко казано смешно.
Пон Юли 22, 2019 10:18 pm
kaloyanv
Ами какво да ти кажа, някакви дървени философи лаладжии, които пишат по 100 реда и нищо не казват. Аз си имах конкретен въпрос за това куче и от къде е дошло. Никой не ми отговори, а взе да ми се обяснява какъв грешник съм. А това че в боровец събират една торба пари от паркинг и не могат да се оправят с 2 кучета не. Ти да не работиш в общината там, че взе да разтягаш локумите?
Пон Юли 22, 2019 10:24 pm
tomaraya
До филолога kaloyanv - време е за хапчетата , а утре сутринта първо ставаш и после пикаш , не обратното .
Бих си позволил и аз да задам един въпрос: какво бихте направили ако във високата планина срещнете непознато малко бездомно хъски?
Снимки: Атанас Терзийски (ksx), Беласица (между Конгур, Радомир и Тумба), 4-5 май 2009 г.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Юли 23, 2019 12:01 am
kaloyanv
Аз конкретно по-скоро нищо, освен това което направих вече. Някои по-добри и съвестни хора от мен, евентуално биха направили повече.
Има вариант който е с много "ако" ако кучето може да се вземе, ако някой има място където да се гледа, ако после има кой да го осинови. Правят хората такива неща и шапка им свалям, аз нямам тази възможност.
Второ е да се сезират съответните институции, отговова в повечето случаи е нещо от рода на "Закарайте го еди къде си ... ние не можем" При това положение и знанието къде ще попадне, въобще не бих си и помислил да направя това. Правил съм го вече и по скоро съжалявам.
Ако знам че съответните органи ще си свършат работата и животното ще попадне на нормално място или поне вярвам че тази служба ще вземе най-правилното решение, винаги бих съдействал, но в този случай не вярвам.
Плащам достатъчно много данъци, за да оправдавам който и да е. В същото време не това беше идеята на поста и това ще е последният от мен.
Вто Юли 23, 2019 8:38 am
EDR
vedrin написа:
Бих си позволил и аз да задам един въпрос: какво бихте направили ако във високата планина срещнете непознато малко бездомно хъски?
...
Ще продължа по набелязания от мен маршрут.
Вто Юли 23, 2019 8:48 am
tzezko
Веднага ти отговарям
vedrin написа:
…………………...: какво бихте направили ако във високата планина срещнете непознато малко бездомно хъски?
Един наш верен другар, въпреки че малко "в сянката" стои, беше изяден преди няколко години от женската богомолка. Моята скромна и красива персона, барабар с благоверната ми съпруга, свидетелствахме на акта даже.
Та този другар, на дърт заман реши да се занимава с право и по-точно с прилагането му по отношение на нуждаещите се от защита животинки, т.е. такива в неравностойно положение. Този му мерак бе породен вероятно от факта, че къщата на богомолката освен няколкото деца обитаваха и дузина мяу и бау, някои от тях с непълен брой крайници.
Като ми сподели идеята си, веднага го посъветвах да направим дебела "НПО в защита на трикраките кучета" и да почнем да цицаме кинти от къде ли не. А когато вече сме защитили всички налични такива, да вземаме четирикраки и да ги правим наши подзащитни.
И хъски става.
Сега разработваме програмен документ. Има известно колебание у новия юрист, ама ще му мине.
Вто Юли 23, 2019 6:06 pm
ray
до ведрин: Ето това вече е коментар! Удряш като с парен чук, ведрине!
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4Следваща
Страница 2 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети