Автор |
Съобщение |
kaloyanv
|
|
Едро животно |
|
Здравейте, днес след работа отидох до х. Звездица и от там през конярника до Черни връх. На връщане към 21.00 тъкмо залязваше слънцето, след разклона от конярника при слизане още надолу след клека точно 40 метра преди да вляза в гората там май има и вода, чух от клека (но скрит в гората) да се придвижва доста тежко животно имаше сумтене + ръмжене/грухтене. Нямах никаква видимост понеже беше скрито в гората а и там е по тъмно. Поговорих малко чукнах с щеките, постоях и реших да влеза в гората. Само като тръгнах пак се чу сумтене + ръмжене/грухтене.
Общо взето това ми стигна обърнах гръм и отидох до кумата и от там до звездица.
Долу ми казаха, не знам доколко е вярно че са виждали мече в района. Аз така и не разбрах дали е диво прасе или мечка. Ако е диво прасе би следвало да са повече и да се чуват отделни шумове. Самият шум в клека, беше все едно се правят скоци а не да е постоянен.
Този район винаги съм мислел че мечки не слизат, като минавах по пътеките има бая избуяла растителност и поляни между дърветата, та не знам.
Някой има ли някаква информация и предположения ?
|
|
|
Сря Юли 17, 2019 10:56 pm |
|
|
ray
|
|
|
|
Е то всеки може да има предположения и мнения... Та кво да ти кажа... Всичко е минало чудесно. Не го мисли. Това ми е съветът. Браво за разходката, аз през това време пиех бира и уиски .
Последната промяна е направена от ray на Чет Юли 18, 2019 11:12 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Сря Юли 17, 2019 11:39 pm |
|
|
kaloyanv
|
|
|
|
То за информацията да се знае. Какво да го мисля. Първо ме изненада че има мечка до Синята стрела както писаха вече. Като цяло това е първи случай. Преди имаше само южно, там съм ходил доста и няма хора. Това може би са причините да навлизат от юг-изток и юг-запад на север, поради увеличаваща се популация и малко безпокойство. Аз нямам нищо против, даже е готино да е така.
Наздраве !!
|
|
|
Чет Юли 18, 2019 12:15 am |
|
|
kaloyanv
|
|
|
Чет Юли 18, 2019 7:49 am |
|
|
Лахесис
|
|
|
|
Ех, а колко щеше да е хубаво да слязат към Златните мостове някоя събота и неделя да подплашат свинете там, така де-туристите исках да кажа, че на нищо не прилича там, а беше хубаво едно време, но пък ще вземат да ги отстрелят тогава сигурно. То на този вид туристи дивото не им понася. Тези ходят сред природата по 2 начина-по малка и голяма нужда, и на Златните това си личи.
|
|
|
Чет Юли 18, 2019 9:29 am |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5835 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
Re: Едро животно |
|
|
|
На връщане към 21.00 тъкмо залязваше слънцето, след разклона от конярника при слизане още надолу след клека точно 40 метра преди да вляза в гората там май има и вода, чух от клека (но скрит в гората) да се придвижва доста тежко животно имаше сумтене + ръмжене/грухтене. Нямах никаква видимост понеже беше скрито в гората а и там е по тъмно. |
Мечка -- не е съвсем невъзможно, но клек точно там -- едва ли.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пон Юли 22, 2019 5:51 pm |
|
|
kaloyanv
|
|
|
|
|
|
|
На връщане към 21.00 тъкмо залязваше слънцето, след разклона от конярника при слизане още надолу след клека точно 40 метра преди да вляза в гората там май има и вода, чух от клека (но скрит в гората) да се придвижва доста тежко животно имаше сумтене + ръмжене/грухтене. Нямах никаква видимост понеже беше скрито в гората а и там е по тъмно. |
Мечка -- не е съвсем невъзможно, но клек точно там -- едва ли. |
Прилагам снимка, може да е нещо друго до гората има още повече
https://drive.google.com/file/d/12pb9Q1CbuaTDA_lqd6lfbnGELIRWoNWE/view?usp=sharing
|
|
|
Пон Юли 22, 2019 8:25 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5835 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
|
|
|
|
|
https://drive.google.com/file/d/12pb9Q1CbuaTDA_lqd6lfbnGELIRWoNWE/view?usp=sharing |
Хвойна е това -- ботаниците биха могли да уточнят вида. Иначе, на Витоша клек има само в няколко малки гнезда недалеч от х. Алеко.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Пон Юли 22, 2019 9:20 pm |
|
|
kaloyanv
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
https://drive.google.com/file/d/12pb9Q1CbuaTDA_lqd6lfbnGELIRWoNWE/view?usp=sharing |
Хвойна е това -- ботаниците биха могли да уточнят вида. Иначе, на Витоша клек има само в няколко малки гнезда недалеч от х. Алеко. |
Благодаря за уточнението, хвойна да се чете Като цяло знам че е над 2000 и метра, обаче по навик го пиша клек
|
|
|
Пон Юли 22, 2019 9:27 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Сибирската хвойна ли е "клека"?
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Пон Юли 22, 2019 9:52 pm |
|
|
kaloyanv
|
|
|
|
Като видях "сензацията" че едно младо мече е слязло чак вътв Владая на пазар, се сетих за това мое брожение преди години. Но като цяло, това е положителна емоция и стечение на обстоятелствата. Като гледам има напъни на едни хора да спасят и Боянското блато, обаче едва ли ще постигнат някакъв успех. И това ще се застрои и всички видове ще изчезнат. Аз помня едно време като живеех в т.нар квартал Витоша, още преди да се презастрои. Зайците слизаха долу до квартала .... Сега това което слиза е бетон и асфалт ....
|
|
|
Чет Май 04, 2023 12:27 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Хвойна е това -- ботаниците биха могли да уточнят вида. Иначе, на Витоша клек има само в няколко малки гнезда недалеч от х. Алеко. |
По повод клека на Витоша - освен над Алеко, виждал съм такъв над з. Синята стрела. Там се смесва с букова гора, което е съвсем неочаквано за гледане https://kade.si/#bing=19/2596224.3/5240409.21/0
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Май 04, 2023 3:20 pm |
|
|
kaloyanv
|
|
|
Вто Юли 02, 2024 1:40 pm |
|