Стара планина: с. Буново - Гълъбец - с. Долно Камарци
По идея на Петър се разходихме по маршрута в събота 13.07.2019 г.
Малко снимки от разходката: https://photos.app.goo.gl/yfXCvoY262HnFKxn6 Ако не се виждат, надписите към снимките се появяват след натискане на бутона "i" в горния десен ъгъл на екрана.
Нед Юли 14, 2019 8:33 pm
ivailo.hr
ПЛАЧКОВИЦА е!!!
В миналото, когато все още нямало влак и автомобилен транспорт до Буново, новобранците ходели пеша до гарите Макоцево и Саранци. Роднините и приятелите им пък ги изпращали до подножието на вр. Плачковица, където всички плачели. Оттук и името на още една местност в подножието на този връх - Сополивото полянче.
Вто Юли 16, 2019 9:15 am
ivailo.hr
Благодаря за информацията!
Ще помоля Петър, като домакин в района, да ми дешифрира полезната информация от цитиранта по-горе страница във връзката на pelitko и да ми я предостави под формата на файл с точки/линии на местностите, за да мога само да ги въведа в картата.
Вто Юли 16, 2019 10:36 am
Петър
Гълъбец
Привет!
Мисля, че правилното е "Плачковица", което е кота и местност и е свързано както с новобранците, така и със запасняците отиващи на война. Над селото в "Бре с/з ски дол" е споменатото "Сополиво пол е/я нче", до тук е стигала основната маса изпращачи. Това е било много отдавна. В по-ново време преди откриването на тунела през 1951 г. и пускане в експлоатация на жп. линията през 1952 г. пътниците от София в посока Пирдоп/и обратно/ преминаваха Гълъбец пешеходно по пътека минаваща покрай вр.Плачковица. Сигурно е имало и автобусен превоз, но тогава пътуваха много хора и ние от Буново не сме го ползвала. Спомените ми са много смътни, бил съм на 5 г. но с родителите си съм го минавал няколко кратно в двете посоки. Доста мъка е било.
Има и друг на път до Макоцево и Саранци през мест. "Макошките пътеки". Вероятно това е транспортен вариант с волски каруци, от селото през м. "Кантона"/сега там е мемориала/, м. "Макошките пътеки", покрай ловният заслон, м."Главуровец", водослива на реките "Макоцевска" и "Кърлевишка". Тези наименования ги има на картата и приблизителното трасе може да се проследи по тях.
По материал предоставен ми от Пелитко, за което му благодаря, се опитах да локализирам местностите в землището на с. Буново. Сега съм в процес на корекций от местни хора, които все още имат спомени за местоположението на въпросните.
Покрай темата се опитах да намеря информация за границите на прага Гълъбец. Не намерих нищо конкретно/частично pelitko.com 04.4/ Според мене границите:
https://www.dropbox.com/sh/bivlwxe6vrmed5l/AABASGk7wfwQ1yQSRjINwgPua?dl=0
ПП. ivailo.hr не съм забравил, ще ти изпратя данните за местата по които минахме, малко отсрочка.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети