Ходих с приятел и децата (на 6 и 8 г.) от Железница до Синята стрела и като се връщахме срещнахме мечка. Понеже показвах на децата изпражнения и разровено по пътеката и им казах, че сигурно е от мечка, но те не повярваха и като слизахме под заслона, точно като се влезе в горичката подтичваха напред и се закачаха, че можело да срещнем мечка, и ръмжаха...и изведнъж като им ревна мечката пред тях...всички оплетохме стъпките. Строихме деца, направихме бърз инструкнаж за адекватно поведение, ако я срещнем, изкарахме 1 песен и се разминахме в мир. После срещнахме един пастир и той каза, че я знаел. Живеела там покрай реката. Виждал я бил няколко пъти. Та който ходи да си знае, че има вероятност за среща, да има едно на ум и да не се стресне. Щом пастирът я е срещал със стадото няколко пъти, явно интерес към пържоли няма.
Съб Юли 13, 2019 12:00 pm
Даниел
Лелее Дай подробности, моля - на какво разстояние беше от вас, какво беше поведението и, а също и вашето, и т.н.
Сигурно ще ви остане страхотен (не само страшен ) спомен. Важното е, че се е разминало.
Съб Юли 13, 2019 7:32 pm
Лахесис
Даниел написа:
Лелее Дай подробности, моля - на какво разстояние беше от вас, какво беше поведението и, а също и вашето, и т.н.
Сигурно ще ви остане страхотен (не само страшен ) спомен. Важното е, че се е разминало.
В общи линии това е, което написах. Беше сигурно на не повече от 40 метра, но пътеката извива там и нямахме видимост, но беше пред нас. Спряхме децата и ги строихме между нас. Обяснихме, че това е много сериозно и ако я видим животът на всички зависи от адекватното ни поведение, т.е. без паника, без пищене, подскачане, бягане и лиготии. Застават тихо и бавно зад баща им и мен и отстъпваме бавно назад без да обръщаме гръб на мечката. Това го говорихме на висок глас да ни чува. Баща им тръгна първи (все пак е мъж и трябва да е силен и смел ), децата след него и аз отзад да покривам тила. Тръгнахме бавно, аз изпях 1 песен да ни чува къде сме...и сме се разминали. То и мечката не е искала да ни среща и само ни е предупредила явно къде е или децата с ръмженето и викането са я изнервили и им е ревнала да млъкнат
Страхотен спомен не бих казала че е такова изживяване. Доста се стреснах заради децата, защото си представих как ще я видим на пътеката и ще се разпищят и разбягат и ще я изплашат и изнервят и ще има кървава баня...и да се чудиш себе си ли да пазиш, децата ли да вардиш...Но с такива изживявания се свиква явно, защото преди няма и месец бяхме с един приятел във Врачански балкан и там много яко ни рева една мечка зад гърба докато се спускахме от Околчица към Враца, точно в района на Женската вода (там не минават често хора явно, защото пътеките не бяха изобщо отъпкани). Не е приятно изобщо. Не знам какво се случи този месец, но от толкова години ходя и никога нищо не съм виждала, а сега 2 за 1 месец...малко в повече ми дойде но в крайна сметка ние ходим в тяхната територия и на практика влизаме в тяхната къща, т.е. проблемът си е наш. Хубаво е, че има запазено малко диво в природата ни, а не както в Германия примерно. Там освен някоя сърна или с повече лош късмет диво прасе нищо не можеш да срещнеш. Наскоро се появиха няколко вълка, които си стоят в планината, не слизат да им давят животните, но се възбуди една сериозна дискусия трябва ли или не да има вълци в Германия и да ги отстрелят ли Даже по някои пътеки пускат само в определени часове, защото иначе било опасно и са затворени и заключени, примерно пътят към Цугшпице през Хьоленталклам (това не заради животни, а по принцип)...и на мен лично всичко ми се вижда като разходка в парка, но с по-голяма степен на трудност при ходенето.
Нед Юли 14, 2019 9:46 am
hristo.atanasov
Леле, другият път ще се замисля преди да тръгна по тази пътека. Все си мислех, че стоят по-близо до Чуйпетлово и Железница им е твърде оживено, но явно не е така
Леле, другият път ще се замисля преди да тръгна по тази пътека. Все си мислех, че стоят по-близо до Чуйпетлово и Железница им е твърде оживено, но явно не е така
Айде сега, казаха ти как става научи една песен и няма да спираш да я въртиш, и готово
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Нед Юли 14, 2019 2:43 pm
Сотиров
"С песен живота е лесен..."
Поздравявам ви за смелостта и адекватната реакция! Това ще им е урок за децата - делим природата с всякакви животни, не сме само ние.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети