Автор |
Съобщение |
ferdi_mruvkata
|
|
До голям Перелик ?! |
|
Zдравейте приятели, колеги в събота рано сутринта съм на изходна позиция в Смолян. Понеже съм бил само автотурист из родопите може ли някой да ме светне от къде е най-готино да се подходи към Голям перелик? Заканил съм се натам да се раздвижа. Може и до Снежанка ако има как да се комбинира във времето.
Благодаря за инфото предваре
|
|
|
Чет Апр 07, 2011 11:17 pm |
|
|
milen_kb
Регистриран на: 14 Авг 2010 Мнения: 87 Местожителство: София, Габрово |
|
|
Пет Апр 08, 2011 9:54 am |
|
|
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
мерси за инфото. малко се засрамвам, че не го намерих сам ако стане прехода ще кажа тук
|
|
|
Пет Апр 08, 2011 3:11 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Преди 2 години на 6 май имаше сняг до коляно. На самия връх наистина не пускат. Има яки овчарки при това.
Фреди, сега видях, че ще тръгваш от Смолян... ние тогава тръгнахме от Пампорово с много по-малка денивелация- прехода е лек и приятен, но най-отгоре след параклиса имаше страшно много сняг. Ние вървяхме до поделението по следите на МТЛБ - настрани много се затъваше, на места до чатала. Първоначалния ни план беше да минем през Ледницата, но видяхме, че е невъзможно и се върнахме в Широка Лъка и на другия ден през Кукувица се спуснахме в Чепиларе. Предполагам, че сега има даже повече сняг. В неделя видях от далеч Голяма Сютка и трябва да кажа, че е много бял все още.
Поздрави и успех!
|
|
|
Пет Апр 08, 2011 5:00 pm |
|
|
ferdi_mruvkata
|
|
|
|
Ами направих една доволна разходка.
В събота тръгнахме от разклона на главния път за хижа Смолянски езера. От там през хижата до вр. Снежанка, от там надлу до Превала, от превала до хижа Перелик и после пак до Превала и от там стоп до Смолян,че краката малко се понабиха по асфалта. Сняг и такива преспи до кръста няма тази година. с кола може да се стигне до хижата. Нагоре към върха се отказахме да ходим.
В неделя мерак ми беше Каньона на водопадите да обиколим ама се оспахме и отидохме само до Орлово око до ягодина.
|
|
|
Пон Апр 11, 2011 5:55 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Тогава до хижата също можеше да се стигне с кола.... само встрани от пътя имаше сняг и следи от мечки проблемите почваха след параклиса. Миналата година по Карлъка в началото на май пак имаше много сняг - чак не ми се вярва, че сега няма.... утре ще погледна на камерата
Шосето - става и за коли
Върхът - след тази табела идват кучетата
А това е изглед от пътя малко преди хижа Перелик по посока Гела
|
|
|
Пон Апр 11, 2011 10:09 pm |
|
|
бай Илия
|
|
|
Тодоре, на последната снимка не е Гела, а махалата Гращица, в района на Стойките.
|
|
|
Вто Апр 26, 2011 5:02 pm |
|
|
Todor
|
|
|
|
Абсолютно съм съгласен! Даже после минахме от там към Широка Лъка... Аз за това писах "по посока", щото беше станало дума за Гела.
|
|
|
Вто Апр 26, 2011 8:12 pm |
|
|
ПАВЕЛ
|
|
|
|
На 3 май се повъртях в района, като имах намерение да нощувам в хижата, а на сутринта да отпраша на запад по билото. Но за съжаление количеството на снега предполагаше газене, а аз си бях забравил гетите . А и самата хижа беше заключена.Реших да отложа "мероприятието" със седмица-две .......Малко снимки
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=KDPW_g2AhAU |
|
|
Вто Май 07, 2013 9:56 pm |
|
|
Snufff
Регистриран на: 18 Дек 2012 Мнения: 20 Местожителство: Асеновград |
|
|
|
Здравейте, колеги,
Ходил съм към върха преди има няма 10 години, една тежка зима, сняг, мъгла, каквото се сетиш . Към върха ме посрещнаха пияни военни, които се правеха на велики.., доста неприятно протече комуникация с тях и техните кучета. Лятото ще имам време и ще отида еднодневно да се разходя от Широка лъка до там.
Въпросът ми е някой, който е ходил скоро да сподели какво е положението с върха, отново ли не се допускат туристи до него и до къде може да се стигне.
Мерси предварително.
_________________ Ако Планината не отиде при Мохамед, Мохамед ще отиде при Планината! |
|
|
Пон Юни 04, 2018 11:47 am |
|
|
Сотиров
|
Към Голям Перелик |
|
Щом сте ходили до върха, няма нужда да описвам пътя. Самият връх е недостъпен, но не е голяма загуба. От портала със страшния надпис ще го видите - просто един хълм. Няма проблем да се стигне до портала.
|
|
|
Пон Юни 04, 2018 11:17 pm |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
Котата на върха е върху каптаж, а какво има в каптажа знаят само оня отгоре и група съветски учени... Чувал съм легенди за тайни тунели за танкове, които водят в гръцко, за тунели за подводници до Бяло море и за какво ли още не. И между този фолклор една истинска история отпреди много години, разказана ми от мой приятел. Явил се някакъв висш офицер при Байо. Човекът бил бивш партизанин от бригада Чавдар, а тогава това значело доста по върховете на властта. Та той изказал предложение поделението на върха да стане почивна база, да се направят ски писти и т.н. Началникът на РУ ГЩ и зам. министър на народната отбрана ген. полк. Зикулов бил извикан при Първия и запознат с тази идея. Ако той е казал директно "Не", там е щяло да се превърне в курорт (явно не за масовката). Той обаче спокойно изслушал предложението и отговорил, че ако му предоставят позиция със сходни или по-добри параметри, на драго сърце ще предостави тази. И така поради липса на такава, курортът там не бил построен, заради националната сигурност на страната.
|
|
|
Вто Юли 09, 2019 1:45 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
|
|
... Той обаче спокойно изслушал предложението и отговорил, че ако му предоставят позиция със сходни или по-добри параметри, на драго сърце ще предостави тази. И така поради липса на такава, курортът там не бил построен, заради националната сигурност на страната. |
Браво!
Заради това сега България няма още един хубав курорт, а първенецът на Родопите е забранен за туристи!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Сря Юли 10, 2019 10:42 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5835 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Военното поделение на вр. Перелик е разузнавателно (SIGINT му викат братята по оръжие). Какво точно разузнават днес обаче е бетер държавна тайна. На юг -- все съюзници.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Сря Юли 10, 2019 11:39 pm |
|
|
ivailo.hr
|
|
|
|
|
.........................................................
Браво!
Заради това сега България няма още един хубав курорт, а първенецът на Родопите е забранен за туристи!
............................................................. |
Ти си в голяма заблуда, ако си мислиш, че туристите са най-важното нещо на този свят и всичко трябва да им е позволено. Препоръчвам ти да отидеш с предложение за преустойството на някоя база на САЩ, където и да е по света в курорт или поне да се изметат военните оттам, за да стане мястото туристическа атракция. Ето например, това е мечтата на много хора за Зона 51, но щастието до момента май не им се усмихва. Дерзай по въпроса и ти.
Колкото до Голям Перелик, в скоро време може и да стане достъпен за туристи, съдейки по жалкото състояние на еквивалентния обект на вр. Вишеград в Сакар. Просто жалките остатъци, които сега се наричат българска армия, нямат нужда от тези два обекта, защото ония оттатък вече са наши приятели. А и тя тази работа с пари става, не с въшки.
Чудя се, ако на върха имаше не поделение, а някоя мутра го беше окупирала и беше превърнала в подобаващия мутробарок с подобаващите огради, камери, вишки с въоръжена охрана и т.н. елементи на първенющината, дали щеше да има такъв вой за свободното движение на хора в района?
Тъй че както казваше едно време Байо - Вечна дружба! Няма значение с кого - важно е да се обичаме и да няма война.
|
|
|
Сря Юли 10, 2019 11:41 pm |
|
|
|