Чифлик - хижа Хайдушка песен - хижа Васильов - връх Васильов
Чифлик - хижа Хайдушка песен - хижа Васильов - връх Васильов (1490м.н.в.)
Преход до хижа Васильов и връх Васильов (първенец на Предбалкана). С идея за кротко палаткуване със скара и много бира, около хижа Хайдушка песен, все пак се забърках в добра неделна разходка - 28 пешеходни километра, с около 900 метра положително качване по невероятните пътища и пътеки в тази част на планините. Жегата на връщане беше почти колабираща, но реки и потоци по маршрута спомогнаха за охлаждането на спирачките.
Вечерта с Катя си заформихме кулинарно бедствие, гравирано с приятен летен дъжд през нощта. На няколко места равните поляни предлагат опция за палатки, изградени са огнища, а буковите дървета над всичко това пазят дебела сянка. Птиците наоколо са настроени за концерт, реката е пълноводна и ледено студена! Няколко вида пържоли, още толкова вида пиво и бързо се стъмни. Гората е магична, стига да се абстрахираме от шумната и голяма компания на съседната поляна. Скоро обаче заваля и всички скриха тонколоните със страшната чалга и се прибраха в хижата, където им е мястото...
Рано сутринта. Подготвил съм се психически, че ще видя зор! Очаква ме двупосочен преход от хижа Хайдушка песен до връх Васильов и обратно. Температурите вече са летни и направо не е за ходене. Впрочем, реката още от началото примамва да оставя безкрайното ходене за свежите есенни дни, но все пак поемам нагоре, пресичайки мостчето!
Приятни къщи, сгушени в горите на Стара планина. Бързо набирам височина, излизайки и на поляни с червени горски дарове - ягодки!
С невероятна панорама към Старопланинското било.
Проходът Рибарица-Шипково.
Изглед от предвършията на връх Васильов към Стара планина с ухание на мащерка!
И по обратен път към изходната позиция, където съм паркирал колата, а Катя ме очаква с нетърпение! Бера мащерка и бързо, гонейки сенчестите участъци, се добирам със сварена глава до прохладата край хижа Хайдушка песен. Този преход ми напомня, че е време да спра и да чакам с нетърпение края на есента и началото на зимата. Определено лятото не ми е никак любим сезон за продължителни преходи...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети