Здравейте,планинари!
Решила съм да си закупя спрей за самозащита срещу мечки.Някой от вас използвал ли е такъв и може ли да препоръча?
Да не ти се налага да го ползваш, вземи си за кураж ако си решила, в магазините за Ловджии ги има!
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Чет Юли 04, 2019 8:25 am
Denton
Спреят няма да спре атакуваща мечка. Любопитна, може би ще откаже, а може и да я раздразни. Рекламите говорят за 95% успеваемост на спрейовете против мечки, но аз не им вярвам. На нетрениран човек му трябва трябва време за реакция - да извади флакона, да освободи предпазителя, да се прицели в приближаващото животно и да натисне спусъка. Да се върви с приготвен спрей в ръка и с тревожно чувство дали няма да изскочи мечка, според мен е смешно, обезсмисля разходката сред природата и вгорчава удоволствието от прехода. Отделно, мечките са интелигентни животни и нападат само при определени обстоятества - малки мечета, териториални претенции, нараняване и т.н. В повечето случаи мечката напада, за да се защити, понеже се чувства застрашена или предизвикана, т.е прави го не от каприз, а при сериозна мотивация. Обикновено бяга от човешкото присъствие. Всичко това го пиша, за да си спестите едни 130 лева, колкото струва един спрей за мечки. Ако медуницата нападне, трябва да имате най-малкото късо нарезно оръжие с голям калибър, например .45 ACP или .50 AE, железни нерви, бързи и правилни реакции и точен прицел. Народът не случайно е казал - който го е страх от мечки, не ходи в гората.
_________________ I have come to this great land to seek my very own sun!
Чет Юли 04, 2019 9:14 am
vaskoo
Ей, оставихте децата на продаващите спрейове гладни.
Всички предпазни средства (за мечки, за кърлежи, за комари) са за успокоение на носителя им, не за истинско предпазване.
Животинките като неграмотни за човешкото писмо и рядко посещаващи магазините за текива неща, не са разбрали, че трябва да бягат от такива неща и не бягат
Единственото нещо, което отблъсква всички диви форми на живот са децата, и комарите бягат от тях, даже и кучето на Пацо. На дърветата, гъбите и раските им се иска да избягат, ама не могат, само се поклащат в потрес, очаквайки неочакваното
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Юли 04, 2019 9:58 am
Denton
vaskoo написа:
Всички предпазни средства (за мечки, за кърлежи, за комари) са за успокоение на носителя им, не за истинско предпазване.
Точно така е, Васко. Забелязал съм обаче, склонност при някои хора като се намажат с репелент против кърлежи или си купят спрей против мечки и се заврат в най-гъсто населените с подобни гадини места, с безпричинна еуфория и чувство за всемогъщество. Сега ме караш да се чувствам гузен за невръстните чавета на продаващите спрейове.
_________________ I have come to this great land to seek my very own sun!
Чет Юли 04, 2019 10:13 am
Twoo
Нали имаше случай край София, дето кучета нападнаха дядо с внуците, а някаква туристка ги пръска със спрей за мечки... Казаха че не е имал никакъв ефект. Спомням си и за няколко случай на изядени изследователи изпръскали цели флакони...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети