предложение за преход в Пирин с 1/2 нощувки.
Добър ден, може ли да ми предложите преход в Пирин планина с 1 или 2 нощувки през месец юли, разполагам с кола, но ми се ще прехода да завърши в село Пирин или Мелник. Напълно начинаещ съм в преходите, от малък ходя на къмпинг под хижа Пирин или Малина всяка година, правил съм преходи от хижа Малина до хижа Пирин и обратно и ми допада. За физическото ми състояние съм спортист от 7 години и мисля че мога да издържа на темпото и на опитен планинар ( стига да няма сняг и катерене ). Прехода си го представям отиване до банско, от там ходене до някоя от хижите, нощувки в хижата след това ходене до хижа Пирин/Малина, нощувка, и слизане към село Пирин или Мелник. Искам задължително да мина покрай езера, не е задължително да изкачвам върхове, би било само в плюс.
Нов съм във форума изглежда доста добър и личи ,че в него пишат опитни хора. Ще съм благодарен за възможно най-много отговори и въпроси.
Пон Юни 24, 2019 4:36 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Добре дошъл във форума и в планинарската общност!
А само 1 преход в Пирин ли се предвижда тази година? Или повече?
Петък, събота и неделя? Събота, неделя, понеделник? Делнични дни (най-добре)?
Ако целта ви е да опознаете планината Пирин - това трудно може да стане само за 3 дена.
Варианти за тридневни преходи има много и разнообразни. Само че трудно биха се съчетали с това преходът да завършва в село Пирин или Мелник. Защо точно там?
1-ви вариант:
1-ви ден: С кола до Шилигарника - пеша - хижа „Бъндерица“ - Малкия Казан - Големия Казан - Премката - връх Кутело - Кончето (ако има сили и време) - Премката - връх Вихрен - Кабата - хижа „Вихрен“ - нощувка (или нощувка на хижа „Бъндерица“ или на къмпинг „Бъндерица“).
3-ти ден: Тевно езеро - връх Дженгал (ако стигне времето и силите) - Валявишки езера - хижа „Демяница“ - шосето за Шилигарника - Шилигарника - кола.
2-ри вариант:
1-ви ден: С кола до Шилигарника или ако не е затворен пътят до къмпинг „Бъндерица“ - пеша - Малкия Казан - Големия Казан - Премката - връх Кутело - Кончето (ако има сили и време) - Премката - връх Вихрен - Кабата - хижа „Вихрен“ - нощувка (или нощувка на хижа „Бъндерица“ или къмпинг „Бъндерица“).
3-ти ден: Хижа „Демяница“ - без багаж до Валявишките езера - хижа „Демяница“ - шосето за Шилигарника - кола (или от хижата обратно покрай Василашките езера - Тодорина порта - хижа „Вихрен“ - къмпинг „Бъндерица“.
3-ти вариант:
1-ви ден: С кола до Шилигарника или ако не е затворен пътят до къмпинг „Бъндерица“ - пеша - Малкия Казан - Големия Казан - Премката - връх Кутело - Кончето (ако има сили и време) - Премката - връх Вихрен - Кабата - хижа „Вихрен“ - нощувка (или нощувка на хижа „Бъндерица“ или къмпинг „Бъндерица“).
2-ри ден: Хижа „Вихрен“ - езеро Окото - Муратово езеро - Бъндеришка порта - Спанополски езера - връх Гергийца - Синанишка порта - връх Синаница (ако има време и сили) - хижа „Синаница“ - нощувка.
Това са само основните варианти за района на хижа „Вихнен“ и хижа „Бъндерица“. Могат да се правят комбинации, подварианти, да се разменят дни и посоки - в зависимост от времето, с което се разполага, метеорологичните условия, свободните места в хижите, желанията на участниците в групата и други обстоятелства. Всъщност - това е едно от удоволствията при ходенето на планина - да си съставяш и планираш маршрута.
Остана да се изредят варианти за района на хижа „Безбог“, за района на Тевно езеро, за района на хижа „Беговица“ и за района на хижа „Яворов“.
Пишете какви точно са ви целите, защото виждате, че могат да се направят десетки варианти, които нищо няма да ви говорят и трудно бихте се ориентирали кой точно да изберете. Най-добре е да се присъедините към някоя група - по-лесно ще бъде и по-весело.
Това е първоначално от мен. По-късно може да пиша още. Успех!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юни 24, 2019 7:17 pm
vasko.sm
Благодаря за изчерпателния отговор, но искам да посетя хижа Пирин, просто е сантиментално място за мен, мислех си: Мелник- хижа Пирин първи ден.втори ден Х.
Пирин- Тевно езеро, трети ден Тевно езеро- Добринище.
Ще се радвам ако изкажеш мнение за маршрута и дали ще видим езера , и евентуално изкачване на връх.
Пон Юни 24, 2019 10:39 pm
ray
Успех и после да разкажете как е било.
Последната промяна е направена от ray на Вто Юни 25, 2019 3:08 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юни 24, 2019 11:34 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
vasko.sm написа:
Благодаря за изчерпателния отговор, но искам да посетя хижа Пирин, просто е сантиментално място за мен, мислех си: Мелник- хижа Пирин първи ден.втори ден Х.
Пирин- Тевно езеро, трети ден Тевно езеро- Добринище.
Ще се радвам ако изкажеш мнение за маршрута и дали ще видим езера , и евентуално изкачване на връх.
Пак ще попитам - САМО 1 посещение ли е предвидено в Пирин за тази година?
Щом хижа „Пирин“ има сантиментална стойност - отидете за 2 дена само до хижа „Пирин“. А следващата седмица направете тридневния преход до върховете и езерата на същинския Северен Пирин. Не че хижата и върховете, и езерата не могат да се съчетаят за 3 дена, но е по-трудно и лично аз не виждам голям смисъл.
Пон Юни 24, 2019 11:49 pm
vasko.sm
Не мога да съм сигурен за второ посещение, ти какво би казал за пристигане сутринта на хижа Пирин с джип, след това преход до Тевно езеро , нощувка, втория ден покоряване на някой по-лесен връх и връщане към хижа Пирин. Би ли ми предложил връх който ще е по марштута ни на връщане, както й искам да отбележа ,че това ще е първият ми преход.
Вто Юни 25, 2019 4:04 pm
dido
Ползването на хижа Пирин като изходна точка за опознаването на високия Пирин е някакси непрактично.
За целта по-добре ползвайте хижите Вихрен, Демяница, Безбог или Беговица.
Един много обгледен двудневен маршрут като за запознаване с планината би бил х.Вихрен-главното било-х. Тевно езеро (ден 1) и обиколка на околните върхове Валевишки чукар-Момин двор-Кралев двор-слизане до х. Пирин (ден 2). Ако все пак след пиринската прохлада държите да се заврете в 35 градусовата жега на Мелник - той е наблизо.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 25, 2019 4:15 pm
vasko.sm
dido написа:
Ползването на хижа Пирин като изходна точка за опознаването на високия Пирин е някакси непрактично.
Един много обгледен двудневен маршрут като за запознаване с планината би бил х.Вихрен-главното било-х. Тевно езеро (ден 1) и обиколка на околните върхове Валевишки чукар-Момин двор-Кралев двор-слизане до х. Пирин (ден 2). Ако все пак след пиринската прохлада държите да се заврете в 35 градусовата жега на Мелник - той е наблизо.
Кой са околните върхове на Тевно езеро, има ли някой подходящ за начинаещ
Вто Юни 25, 2019 4:20 pm
dido
vasko.sm написа:
dido написа:
Кой са околните върхове на Тевно езеро, има ли някой подходящ за начинаещ
3 броя - Валевишки чукар-Момин двор-Кралев двор. Не са никак трудни за качване, а гледките оттам са много добри.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юни 25, 2019 5:10 pm
vasko.sm
Може ли да ме насочите към статия свързана с всичко необходимо за прехода, както и дали има приложения за телефон с маркираните пътеки.
Вто Юни 25, 2019 6:21 pm
vasko.sm
Добър ден, ще правя преход от хижа Пирин до Тевно езеро, интересува ме трудно ли е изкачването на дясната краледворовска порта, колко време отнема прехода, както и добра ли е маркировката и има ли къде да се объркаш? Ще бъда благодарен ако получа отговори най- скоро понеже прехода ще е съвсем скоро.
Сря Авг 07, 2019 2:52 pm
stefan_iliev38
vasko.sm написа:
Добър ден, ще правя преход от хижа Пирин до Тевно езеро, интересува ме трудно ли е изкачването на дясната краледворовска порта, колко време отнема прехода, както и добра ли е маркировката и има ли къде да се объркаш? Ще бъда благодарен ако получа отговори най- скоро понеже прехода ще е съвсем скоро.
Изкачването на Дясна Кралевдворска порта не е трудно, стига да обичаш камъни.
Ако не обичаш камъни - не е лесно. Стръмно е - 300 метра денивелация от Митревото езеро.
Сря Авг 07, 2019 6:49 pm
vasko.sm
За пръв път ще правя толкова дълъг преход, ще бъда в тази част на Пирин, така че друг маршрут отпада като вариант, правил съм преход миналата година Лъките- хижа Малина- хижа Пирин и обратно към Лъки, но там ходиш по път през повечето време и не е чак толкова необходима маркировка, бихте ли ми казали през колко време е маркировката за да се ориентирам дали съм се отклонил навреме, за да се върна.
Зс пръв път ще правя толкова дълъг преход, ще бъда в тази част на Пирин, така че друг маршрут отпада като вариант, правил съм преход миналата година Лъките- хижа Малина- хижа Пирин и обратно към Лъки, но там ходиш по път през повечето време и не е чак толкова необходима маркировка, бихте ли ми казали през колко време е маркировката за да се ориентирам дали съм се отклонил навреме.
Маркировката е сравнително нарядко и не е подновявана от доста време. През повечето време пътеката върви недалеч от десния бряг на Третата (Демиркапийска) река. В района през лятото има говеда на паша, които създават множество успоредни пътечки. Важен е разклона за Кралевдворската порта. Той е дообре маркиран. Ако се връщате по обратния маршрут внимавайте да не изпуснете пътеката към х. Пирин вдясно на това място:
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети