Пътеката между хижа "Осогово" и хижа "Трите буки" е по-чиста и боклукът е събран в раницата.
Всеки може да се присъедини и да публикува снимки на почистения боклук със съответните хаштагове, показани по-горе.
От нас зависи планините да са чисти.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Последната промяна е направена от stefan_iliev38 на Пон Фев 15, 2021 12:49 am; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юни 11, 2019 8:35 pm
Dimov
stefan_iliev38 написа:
Тази неделя - кратка разходка в Осоговска планина - хижа „Осогово“, хотел „Три буки“, връх (?) Трите буки 1567-1570 м н.в.
Изкачвал съм този връх. Смятам го за едно от великите си туристически постижения. До него нареждам и връх Голяма Равна на масива Триглав.
Поздрави за чудесната инициатива със събирането на отпаци. Смятам, че има своето влияние като се разгласява.
Последната промяна е направена от Dimov на Сря Юни 12, 2019 8:01 am; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юни 11, 2019 10:41 pm
ray
до димов:
Здравей,
Поздравления за изкачването на този връх. Аз за първи път го чувам. А защо това е едно от великите ти постижения?
Поздрави.
ПС: Стефане, въпросът ми е и до теб: кое прави този връх толкова труден? Изобщо не я познавам тази планина.
Сря Юни 12, 2019 12:50 am
Dimov
ray написа:
до димов:
Здравей,
Поздравления за изкачването на този връх. Аз за първи път го чувам. А защо това е едно от великите ти постижения?
Поздрави.
Здравей, ray!
Първият ред в горния ми пост трябва да се приема все едно е с няколко чифта кавички. Но без кавички ми се вижда по-смешно, все едно го казвам със съвсем сериозен и претенциозен тон.
Мястото (връх Трите буки) е една голяма тревиста поляна, заобиколена от гора. Има и триангулачен знак, който е снимал Стефан Илиев. Единствената информация, която открих за върха е в Wikimapia:
Връх, обрасъл с вековни букови дървета, точка от прецизната полигонометрия.
Ако човек разгледа картата, може и успее да се самоубеди, че има някакви основания там да има връх. Но когато си на място, по-скоро оставаш в почуда, че това е връх. Дори близкия хотел Трите буки е на по-високо.
Нека ти отговоря тук и по друга тема. В Родопите и на мене също ми направи впечатление ужасната сеч, както и прокараните кални черни пътища, които на места нарушават други пътеки. Не разбирам и не мога да изказвам мнение, коя сеч е здравословна за гората. Но определено на места картинката е много грозна - например по склоновете над Гела.
Иначе до връх Краставата чука например няма как да се стигне по "магистралните пътеки". Моето учудване от гъстата гора на такава височина е съвсем друга тема. Смятах (и а мисля, че се учеше по география), че горите не могат да виреят на над 2000м. Например в Стара планина границата най-често е доста по-ниско. Учудването ми е, че чисто биологично това виреене е възможно. И това няма общо с възмущението от сечта.
Сря Юни 12, 2019 8:30 am
ray
за едно туристическо постижение
до димов:
Знаех си аз, димов, знаех си, че нещо на кухо дрънчи постинга ти, ама викам си, не, не може да бъде, не и димов, той винаги пише крайно сериозни постинги, а и е много сериозен планинар, та явно на тоя връх има я някви трудни тхнически участъци, я нещо друго.... пък и Стефан го споменава.... значи работата е сериозна щом тия двамата уж така небрежно се похвалват във форума ... Добре, добре, лъчко туй ще ви го запомни и ще ви го припомни .
Но може би ако в ресторанта на споменатия хотел се наквасиш порядъчно откриването и покоряването на този връх може да се превърне в постижение.
Не, няма проблем на 2000 м да има гора, нали сам виждаш. Освен това нали знаеш че 2000 метра в една или друга планина са различни неща, и не само по отношение на гората.
А за "магистралните пътеки" - ясно е, то до доста от родопските върхове няма или почти няма пътеки/маркировка. Засега де - щото тия маркировъчни и пътекопрокарващи машини ивайло и васко и някои други дето им се водят по акъла хич не си поплюват .
Сря Юни 12, 2019 3:24 pm
vaskoo
До Dimov и до Стефан ... присмял се хърбел на щърбел, спрете да ми газите кантариона бре, за вас няма ли 100-те обекта, 40-те кълки и други подобни.
Аз добивам жълт кантарион на тази поля ... връх. Все едно съм го сял там, така хубаво расте ... сега остава и цецко да се появи, да зачекне темата за трите чуки, пардон буки.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Юни 12, 2019 3:42 pm
Dimov
Връх Трите буки - новата туристическа мания!
vaskoo написа:
До Dimov и до Стефан ... присмял се хърбел на щърбел, спрете да ми газите кантариона бре, за вас няма ли 100-те обекта, 40-те кълки и други подобни.
Аз добивам жълт кантарион на тази поля ... връх. Все едно съм го сял там, така хубаво расте ... сега остава и цецко да се появи, да зачекне темата за трите чуки, пардон буки.
Извинявай, ако е имало някое отъпкано растение около 26-05-2018
Иначе в същия ден ходихме до Руен, Мали Руен, Шапка, Църни камък и Кулиците. Ден с много слънце, малко суграшица и една кратка буря, настъпила точно, когато бяхме при заслон Превала на връщане. Много е красива Осоговската планина, голямо богатство! Това си е съвсем сериозно.
Чет Юни 13, 2019 11:08 am
ray
до димов:
Добре де, димов, какво й е красивото?
Пет Юни 14, 2019 12:44 am
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1263 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Адмирирам, Стефко
Ама добави:
От нас зависи планините да не са мръсни.
Аз се боря в тази посока.
Свикнеш ли ги да им чистиш, няма да има чиста планина, а ще има работа и за внуците ти.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети