Автор |
Съобщение |
Twoo
|
|
За маслодайните рози |
|
Интересно ми е има ли тук розопроизводители.
Аз лично имам 5 декара, ставам рано сутрин все едно ще качвам връх, после се прибирам, като след битка с мечки... Та като тази година никога не е било. Вече мина средата на розобера, а никой никаква цена на изкупния цвят не казва, но за разлика от миналата година всички хора са по нивите и работят усърдно без протести и без въпроси. Гледам и в интернет другите години винаги имаше статии работи, сега нищо. Единствено видях някакъв смахнат нашенец да дрънка глупости как 1.50-1.80 било повече от добра цена. При положение че работниците взимат минимум 1лв на килограм и с останалите разходи цената на кило излиза 1.30-1.40лв за да си на нула...
Много ще се радвам, ако някой сподели нещо по въпроса.
|
|
|
Сря Май 22, 2019 1:20 pm |
|
|
ray
|
|
|
|
Здрасти,
Е хайде сега... да речем че отиваш към 5ч, но пък се прибираш към 10-11ч. Та не е чак толкова голяма битка....Приятна работа е, да не говорим, че е в компанията на най-личните тракийски рози пардон мацки. А ти по наследство ли ги имаш или ли ги купи? А туй за изкупаването и т.н. - то с всичко е така. Изкупвач и прекупвач да си в днешно време. Там е далаверата, но пък и няма по-презряно занимание открай време. Сам ли ги береш или си наел работници? Що не каза по-рано, щях да ти сложа едно рамо. Честно казано, завиждам ти.
|
|
|
Сря Май 22, 2019 3:00 pm |
|
|
rumen radev
|
|
|
|
Цените изглеждат в диапазона 2-2,50. Българска роза Карлово изкупуват на 2,20. Ако стане като миналата година с голям цъфтеж, може и да паднат. Естествено, не си за завиждане, но хора разни ... Успех!
|
|
|
Сря Май 22, 2019 3:36 pm |
|
|
Митак
|
|
|
|
Не разбирам - как така хем е минала средата на розобера, хем никой не знае изкупната цена?
Набраните рози какво ги правите?
|
|
Вече мина средата на розобера, а никой никаква цена на изкупния цвят не казва |
|
|
|
Сря Май 22, 2019 4:13 pm |
|
|
Twoo
|
|
|
|
Имаме доста празни ниви по наследство. Някой не са обработвани с десетилетия. Та по идея на баща ми засадихме по декар на човек. В последствие другите се отказаха и така...
Берем семейно, кой когато може. Имам по 40 километра с колата в посока... Чичо ми също засади след нас. На него пък още не са му платили от миналата година, какво остава за тази, а той е с работници... Баща ми се е захванал да се учи да произвежда разсад. Миналата година се получи и тези пролет запълнихме липсите, около четвърт декар.
Набраните рози ги предаваме всеки ден, получаваме лепкащо листче с килограми и име и това е. До момента имам половин тон на хартия и една стотинка не съм видял. И никой от хората около нас не е взел пари. По моя сметка накрая ще е нещо от сорта на 300кг на декар.
|
|
|
Сря Май 22, 2019 7:00 pm |
|
|
ray
|
|
|
|
до twoo:
Чудесно. Радвам се за вас. Какво по-хубаво от това. Другата година ако имаш нужда от хора и ако имам въможност ще се включа с удоволствие. А за парите не се безпокой - ще ги вземете.
|
|
|
Сря Май 22, 2019 9:39 pm |
|
|
Twoo
|
|
|
|
Парите никога не са били приоритет, както идват, така и си отиват. Но все пак е хубаво човек да знае дали го прави за спорта или за наградата. Мисълта ми е че стана като с националната лотария. Всичко живо търка, а никой не печели. Хората като чуят ниската цена и се отказват, но като изобщо не знаят берат като за последно, мислейки си че може да се окажат скъпи и да забогатеят.
Миналата седмица спрели до нашите някакво младо семейство голям мерак имали да берат, че жената била работна карловка. Говорили, обещали и така и не дошли... Важното е снахата че се е представила.
|
|
|
Сря Май 22, 2019 11:33 pm |
|
|
EXIIIT
|
|
|
Аз като ученик съм ходи л3 години на бригада да берем рози в с.Розино и в с. ....... някакво Конаре беше - голям кеф беше. Спяхме по къщите в селото, хората ни гледаха повече от собствените си деца и внуци. Сутрин в 4 ч. автобус ни кара на блока берем до 8,30 и цял ден свободни....еееххх. Имахме норма 20кг. цвят за да си платим квартирата и храната, останалото каквото набареш отгоре ни го плащаха на нас по 0,60лв./кг. Първата година докато му хванем цаката голям зор беше да стигнем 20 кила. После ги правехме бързо и който искаше да си събере парички за море или да си купи тениска си бачкаше. Това беше най- скъпо платената ми бригада. Всички останали соц. мероприятия не се плащаха бяха в полза Роду.
|
|
|
Чет Май 23, 2019 10:49 am |
|
|
ray
|
|
|
|
до Twoo:
Вторият ти абзац се нарежда до най-доброто написано в тоя форум. Поздравления. Успешна работа!
до ехиит: както винаги с радост чета приносните ти включвания във форума. Благодаря.
|
|
|
Пет Май 24, 2019 7:44 am |
|
|
Twoo
|
|
|
|
И аз съм брал 3 години като ученик. Даваха ни 40-50 стотинки на килограм, возехме се цяла дузина на пода на някакъв раздрънкан микробус. Тръгвахме в 4 и 30 и приключвахме в 14-15ч... Винаги валеше дъжд и направо проклинах тая работа... Сега се моля да вали, че в жегата е къде къде по-зле.
|
|
|
Пет Май 24, 2019 12:28 pm |
|
|
ray
|
|
|
|
до twoo:
Значи с изхода ме водите поне с две обиколки - брал съм само един сезон. Даже вече съм забравил тънкостите при брането. Славни времена бяха.
Но защо искаш да вали - този май не е ли прохладен, кви жеги са били май месец... Впрочем как върви работата? И какви са наблюденията ти - има ли освен вас и доста други хора, които се връщат към тази култура, тоест произвежда ли се повече в сравнение с предходни години? Поздрави.
|
|
|
Нед Май 26, 2019 7:37 am |
|
|
Twoo
|
|
|
|
Ами в Брациговско има стотици декари маслодайни рози, преди 20 години бяха по няколко ниви тук там... Общо взето хората като чуха за цени по 4лв и на горе и навсякъде изникнаха рози. Това не е толкова чудно предвид официални документи от преди сто години и отгоре, които съм виждал в музея на Розата в Казанлък. Там има доста години в които Пещерско е водело в добива.
Искам да вали защото цвета не се развива добре на такава суша. За цял месец едва няколко часа лек дъжд. Освен че не се развива както трябва е и доста по-лек и без роса по него. Сухия цвят се пълни с буболечки и тн... Като казах буболечки много хора пръскаха по време на кампанията и няма никакви пчели почти тая година... Хората прекалиха с насажденията масово остават необрани ниви, поради липса на работна ръка.
Сега там е като в розовата долина...
|
|
|
Нед Май 26, 2019 11:25 am |
|
|
EXIIIT
|
|
|
до twoo:
Няма смисъл да се бере след 8,30 9,00ч.-поне това ми е останало в главата от ученик по разкази на местните хора в които спяхме на квартира.
След 8,30 вече цвета на гюла се отваря, слънцето напича и маслото от цвета се "дръпва"надолу към стъблото." Затова се бере рано сутрин, а не щото е много топло и се потиш. Когато има роса цвета е затворен и всичкото масло е в него, след като напече рязко пада процента на масло в цвета. Никога не сме брали рози след 9,00ч. Старите хора там след 9 часа не берат рози за продан, а минаваха по редовете да махнат прецъфтелите които са били пропуснати при брането да не дърпат от маслото на подрастващите.
Това са ми спомените от близката 1985 година
|
|
|
Пон Май 27, 2019 10:06 am |
|
|
tortomanin
|
|
|
Абе, правиш гюлова ракия и продаваш!
Макар че описанието на гюлова ракия е спирт, с който са мили съдовете....
|
|
|
Пон Май 27, 2019 7:42 pm |
|
|
Twoo
|
|
|
|
EXIIIT абсолютно прав си. Явно си попаднал при наистина честни хора. Жена ми е инженер-технолог... Та учила е и за етерични масла по между другото. И хиляда пъти ми ги натяква тези принципи и, че всички са тарикати и цвета е ниско качество... Аз все още гледам като обикновен материалист, защото не съм видял никаква печалба до този момент. И ме интересува единствено да си избия вложеното. Фактически за 4 години чак сега евентуално мога да излезна на печалба.
П.п Миналата година направихме 10 тина литра ракия и 30 бурканчета сладко. Ракията мирише страхотно става за одеколон примерно, ама за пиене ми идва много силна миризмата на рози. Сладкото го дават разхлабващо дори и не съм го опитал. Само ги раздаваме на роднини...
|
|
|
Вто Май 28, 2019 6:25 am |
|
|
|