Попаднах на статия от Атанас Алексиев, озаглавена "Попова шапка". Тя е била публикувана в книжка 1 от януари 1942 г. на сп. "Български турист". В нея са дадени някои допълнителни сведения, които биха могли да бъдат полезни при уточняването на топонимите в района.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
"... р. Прека извира отъ Купните, - а отъ Попова шапка се стича Павловичка река. Малка и Голяма Лопушница идватъ отъ къмъ Будачица, въ местността Надарица се събиратъ, и малко по-долу се изливатъ въ Искъра ..."
Прави впечатление, че авторът не споменава Лопушки връх. Някой знае ли нещо за Павловичка река?
Сря Окт 10, 2018 10:37 pm
mom4i
Ведрине, от повече от 35 години знам къде се намира Лопушки връх, от малко по-малко и за Попова капа знам, сига си се опитвал да ми объркваш представите!
Автора В. Миков едва ли ги е знаел по-добре от нас нещата, особено в онова бедно на информация време. Ако си спомняш Стефан Попов откатерва с мъка Купена, което всъщност е Орловец А на руските карти липсва котата на все пак най-високият връх Мальовишкия дял на Рила...
По-интересно е къде е тази Будачица, че да идват от там Лопушниците...
А като става дума за BGMountains, виж как тече странно тази река под пътеката от Овнарско към ЦПШ
Ведрине, от повече от 35 години знам къде се намира Лопушки връх, от малко по-малко и за Попова капа знам, сига си се опитвал да ми объркваш представите!
Чет Май 23, 2019 4:32 pm
mom4i
Ами успех ви пожелавам, в моята глава няма как да се обърнат, за някое следващо поколение може и да стане.
А най-вече с местните ще е трудно, че те не си купуват нови карти и не гледат в интернет...
Аз си спомням прекръщаването през 80-те години, точно бях тръгнал по баирите, когато излязоха двата продълговати пътеводителя за Рила и Пирин, голямо объркване беше настанало - младежта с тях, местните - с техните познания. Не се наложиха тогава нещата за щастие, макар че все някой ще почне да ми разправя за Голям Медарник...
А най-вече с местните ще е трудно, че те не си купуват нови карти и не гледат в интернет...
Е, чак пък трудно... Павката доста добре се е справил, макар че тогава карти, еле па Интернет - йок.
Иначе те върховете са си там и общо взето не се местят. Най-много да мръднат с някой-друг сантиметър сегиз-тогиз. А местните, местните, ... тяхната работа далеч не е само да кръщават.
Впрочем, учудвам се, че все още липсват мнения относно съдържанието на горните снимки. Къде са направени, в каква посока е снимано, какво се вижда на тях? Комай снимките не са съвсем еднозначни...
Чет Май 23, 2019 7:47 pm
mom4i
Снимката на Кръшняк май е на Мечит, другата картичка е неясна, а на последната, с Погледец, е обърнат негатива, според мен
През 80-те години си бях направил колекция от картички на планини и върхове - на много отг тях беше обърнат негатива или името...
Върховете на Рила ги научих от картата със Злия зъб и един пътеводител на Живко Радучев от 1981 г. Имам и един с връх Сталин - и там са така. По-късно са ми ги разказвали бай Васил Шехтов, Любовой (фотографа Любомир Борисов), Младен Катранджиев, наложи се по едно време и на Иван Кандиларов да се доказвам...
Явно в един момент през ранния соц някой е решил да внесе ред в топонимията и се е решило кое да е Лопошки и кое да е Попова капа, както и Орловец и Купена и много други. До тогава нещата най-вероятно не са били много ясни и еднозначни.
Успех с преименуването, но според мен само ще объркате нещата за младите (за мен е късно да се обърквам )
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети