Автор |
Съобщение |
vbivanov
|
|
Търся филмът 'Еверест - Радост и Мъка. Експедиция 84' |
|
Здравейте!
Към средата на 90-те излезе видео касета със запис от експедицията до Еверест с Христо Проданов. Разпространяваше се от ръка на ръка.
Някой знае ли как мога да се сдобия с копие? Търся го за леля ми, която е запален планинар, и познаваше Христо.
Последната промяна е направена от vbivanov на Вто Апр 09, 2019 11:13 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Мар 18, 2019 10:59 am |
|
|
ivaila88
|
|
|
|
От доста време съм на л карнитин и мога само да го похваля. Вече издържам значително повече на физически натоварвания и това страшно ме кефи.
Последната промяна е направена от ivaila88 на Чет Ное 28, 2019 2:32 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Пон Мар 25, 2019 7:11 pm |
|
|
vbivanov
|
|
|
|
Именно. Говорих с леля ми. Филмът се казва "Еверест - Радост и Мъка. Експедиция 84"
|
|
|
Вто Апр 09, 2019 11:13 am |
|
|
rumen radev
|
|
|
|
Предполагам, че имате предвид "Еверест - радост и мъка". Не мисля, че се разпространява. Иначе, наличен е в БНФ. Натали го беше включила и в едно от изданията на БанскоФилмфест. Не е трудно да установите контакт и с двете организации, но не допускам, че ще ви осигурят копие (свободно или срещу заплащане).
В нередактирания пост обаче питахте и за още нещо - може би този аудиоархив би представлявал интерес - достъпен е свободно.
|
|
|
Вто Апр 09, 2019 7:42 pm |
|
|
vbivanov
|
|
|
|
Благодаря за отговора, г-н Радев. Ще се свържа с тях днес и ще попитам.
Благодаря и за линка.
Допълнение: Звъннах на БНФ, дигитализацията на филм е 1,20лв на метър, което значи, че филм с подобна дължина би струвало над 1 000лв.
Сега писах и на Банско Филм Фест, надявам се да имам повече късмет.
Между другото, разбирам, че сте от едно поколение с леля ми и вероятно се познавате. Тя се казва Райна и прекара дълго време работейки на хижа Мальовица.
Хубав ден!
|
|
|
Сря Апр 10, 2019 9:04 am |
|
|
mom4i
|
|
|
|
Все си мисля, че този филм е показван няколко пъти по националната телевизия - няма как да го няма там в архива на лента...
А иначе се сещам май за Райна. Всички, които сме ходили в края на 80-те и началото на 90-те в долината я знаем!
|
|
|
Сря Апр 10, 2019 12:18 pm |
|
|
vbivanov
|
|
|
|
Имат го, но твърдят, че е на лента и дигитализацията струвала доста скъпо. Което е нелепо, предвид колко достъпна е техниката с която стават нещата.
Да, тогава беше там. Най-хубавите ми детски спомени са посещенията ни на Мальовица. Доколкото знам картините й са все още по стените в хижата
|
|
|
Сря Апр 10, 2019 12:31 pm |
|
|
ray
|
|
за циничното |
|
Ужасна работа. ето така се губи национална история и памет. А конкретно тоя филм съм сигурен че много хора искат да го гледат. Сега не знам, но до преди десетина години доколкото ми е известно - а пък ми е известно от документален филм за това и коментари на кинаджии - архивът на филмотеката беше в ужасно състояние. Тонове лента с безценен материал гният или биват унищожавани по един или друг начин в някакви ужасни полуразрушени складове в едно село, буквално се разпадат .... а бе ужас работа ... и то що - щото разбира се трябват парите за по-важни и неотложни неща, виждаме за какви неща и как те биват решавани. Подобно отношение към тоя проблем говори ясно колко струваме като държава. Това ако не е цинизъм не знам. Дано греша и да не съм прав. Да не говорим че за тази дигитализация сто процента е можело и могат да се намерят и пари по европейски проект още повече сега... но какво й е на габриелката киното пък било то и родното... а сега, както отбелязват и колегите, тая работа стана много евтина, има достатъчно европейски и всякакъв друг опит... Библиотеките ни и те на подобен малоумен хал.
|
|
|
Сря Апр 10, 2019 1:11 pm |
|
|
vbivanov
|
|
|
|
Питах кога се очаква да бъде дигитализиран архива. Жената се развесели на явно смешния въпрос и каза, че със сигурност няма да е тази година.
Ако не се намерят доброволци, в скоро време всичко ще се затрие...
|
|
|
Сря Апр 10, 2019 1:21 pm |
|
|
mom4i
|
|
|
|
vbivanov, за съжаление старата хижа, където в бара бяха картините ѝ, отдавна не се използва. Но ние ги помним, както и нея, много поздрави да ѝ пратиш на леля ти от Момчил от Самоков
|
|
|
Сря Апр 10, 2019 2:31 pm |
|
|
vbivanov
|
|
|
|
Не се учудвам за хижата, доста време мина от тогава.
Благодаря за поздрава, ще я видя скоро и задължително ще й предам!
Колкото до филма, получих следния отговор от Банско ФилмФест:
|
|
При нас филмът ще бъде прожектиран на 7 май по повод 35-тата годишнина от първата българска експедиция на Еверест. Прожекцията ще се състои на 7 май от 18:30ч. в Полския институт. Заповядайте, ако имате възможност. Там ще бъдат част от участниците в експедицията, които са носители на правата върху филма. Можете да кимуникирате с тях за копие. Ние не сме разпространители на това заглавие. |
Няма да можем да присъстваме, за това моля ако някой може да ме ориентира към кой да се обърна да пише.
Благодаря!
|
|
|
Сря Апр 10, 2019 3:29 pm |
|
|
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5830 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
https://youtu.be/z72j04KeW3c
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Съб Апр 13, 2019 12:14 am |
|
|
vedrin
|
|
|
https://youtu.be/_gsJLHnafcA
|
|
Съб Апр 13, 2019 12:18 am |
|
|
vedrin
|
|
|
Макар и може би да не е тук най-подходящото място, все пак си позволявам да споделя връзка към (част от) филма заснет от индийската експедиция, изкачила Еверест по класическия маршрут по същото време с българския западен гребен:
https://youtu.be/P9Y2zrAYVS4
В съседна нишка са и филмите за австралийската, американската и чехословашката експедиция, изкачили връха през есента на 1984.
От тези пет (!) експедиции, осъществени през 1984 г. филмът, заснет от българската, някак единствен блести с отсъствието си от Интернет пространството... Докога ли?
|
|
Съб Апр 13, 2019 12:54 am |
|
|
vbivanov
|
|
|
|
Благодаря за линковете, чудесни материали.
Някой ако може да помогне да се сдобия с копие, дори на видеокасета, ще се погрижа с мои средства да направя дигитално копие. Ако получа разрешение от авторите, обещавам го споделя с всички тук.
Понеже нямам контактите на алпинистите, които са участвали в експедицията, разчитам на хората тук за съдействие.
|
|
|
Съб Апр 13, 2019 12:27 pm |
|
|
|