Мартине, тука са гледки, а при теб фотография...
Неусетно се стигна до идеята да завърша триъгълника с третата чука, кояго се оказа и най-трудна , едно люто шило:
Това зверско изкачване го минах през 2016 год. и беше третото по трудност място, на което съм попадал. Второто по труднос е същото място, което го слязох до средата по тъмно в 2015 год и после се наложи да го катеря обратно, за да не ме повлече раницата в пропастта..... а за първото, някой дрл път....Не мога да помисля да го преминавам пак изотдолу :
Освен ако не обещаят лади без ред или други благини....ладите вече ги няма, и без ред никой ги не ще, затова ще излъжа тая чука и ще се метна на върха изотгоре. Все едно ме свалят от хеликоптер, излазвам 20 метра и става монтажа...добра идея , но тия 20 метра се оказаха 100, и то не беше висене, приклякване, баене в опити да се излъжат тия няколко метра....
Излязох от горната страна на връхлето:
Но се оказва, че върхът е разделен на две отделни коти. Как се появи това раздвояване, не мога да си обясня, напълно непредвидено е , не се вижда, връхчетата се припокриват :
И още нещо, всички камъни на първата кота се клатят ... наложи се да сляза доста разстояние право надолу, и там с клякания, пролазвания, та даже се захванах за един стабилен зъб с две ръце, стана нещо като маховик ... изхвърлих се напред докъде мога, та стъпих на нещо отдолу:
Добре че не беше много като разстояние. Второто връхче беше по-равно отгоре....само да не ти се вие свят, че е едно балконче със стотици метри пропасти отвсякъде :
Гледката отгоре му е един път:
На връщане, минах през друго място и се появи интиресна пазва-пропаст в тази част, която не я бях виждал :
Ей ги тия две връхчета, образуващи Третата чука, първото, което ме озори е почти незабележимо, гледани от по-ниско :
Изкачвайки тия шила, изглежда малко тежичко.... но не е тъй. Избягвам ходенето тип " хамалогия ", дето се трамбова като малоумен, само и само да се мине много километри и върхове. От какъв зор? За мен по-важно е , и затова съм по тия диви места, да се насладя на :
- скалните форми
- животинките, които тук са представени от:
Планински кози, които всички знаем. Нещо по-неизвестно са симпатични прилепчета - може би най-високо живеещите на Балканите, вечер се виждат излизат от мраморните пещери и си пърхат на височина над 2600 м . Жужат весело и пчели, които особено любят еделвайсите. И...нема комари! Срещат се малко около клековата зона, но над нея няма грам! А на ниските езера в Пирин е доста тегаво с тях...трябва да ходиш за нощувка по-добре към високите езера, над 2500 м, където благоприятно въздушно течение ги спира.
Планинските цветя....за тях по-нататък. Сега за любимите снежно-фирново-ледени образувания, единствените постоянни в България. Другите ги разгледахме, останаха тези под Кутелите. Средата на юли месец, тук беше море от фирн, километри :
Сега в последните дни на август, фирнът е намалял, но пак си е доста. Спретнах едно спускане и се озовах на второто фирново поле под Купените, красата такая :
Оттам, на стръмният пролом, дето изкарва на долните две фирнови полета:
Надолу става доста стръмно :
В горната част на фирна, обличам дрехи, че стана лад. Изглежда че не е много стръмно, но наклона е голям, а и фирнът вече се е втвърдил - едно падане няма да е приятно и безопасно. За такива случаи имам подръчна технология - ръкавици, и по един остър камък в ръка. Падна ли, забивам и двата :
Откри се очарователният амфитеатър на скалите, скрит за хората които бичат по билото :
Ей го и долното фирново поле, расождам се през него чак до долният му край:
Тази година долният фирн е двоен, километър на километър е :
Връщам се в посоката където тръгнах, към Кутелите. Навсякъде сняг, но на една пряспа се натъкнах на интересен феномен - лавината се е засилила и спряла и стотина метра нагоре по наклона , се е получил обратен пад :
Минавам покрай снежната пещера
Вътре нещо капе леко....малий, ка не бех виждал жива вода от сума ти дни, само пия рядкото на снега....Наточих една бутилка и целата я изгълтах одма, после веднага още една :
Сладка, пущината, и сега се сещам за тая изпотена, ледена вода. На студеното не трябва да се обръща внимание. Пие ли се снег, свиква се....
Голямата, равна Баюва дупка....гледана отгоре, откъм билото, прилича на огромна чаша, без никакви изненади. Скучно е по билото, като го минах 3,4 , 5 пъти, все едно и също.... затова винаги вече минавам през циркуса. Вътре в долината има много избори на посоки и красиви места. Спрях се в предишни преминавания на някои от забележителностите й :
- най-голямата единична скала в Пирин, там където се събират ръкавите на двата ледника в дъното на долината. Издялана е гладко от леда :
Току под тази скала, е равната безотточна поляна, любимо място на козите :
И отново наблизо, стъпката на Гъливер, най-ниско разположения фирн в Пирин:
В друга посока, са безкрайните скални тераси, отрупани с цветя, под вр. Баюви дупки, гледащи на изток :
Които извеждат на мраморните извори:
Изворите, за друг път си отбелязвам, да ги посещам следобяд. Тогава са пълни с вода, защото се захранват от една вечна пряспа малко под върха Баюв. Сутрин има малко вода в тях, през нощта фирнът замръзва :
Тоз път от изворите отидох вдясно, към един интересен понор точно в средата на циркуса, където се задържа дебел фирн, дзверско място :
Тук идват много кози, рупат снежец от километричните тази година преспи. Приятно се ходи нагоре по фирна,
и над него, нагоре козите са направили пътека, която право изкарва на превала, откъдето започва Котечкото :
Мястото изглежда голо отдалеч, но в действителност цветята те изненадват навсякъде :
Знаците на тази снимка дали сочат вход на пещера или нещо друго?
аngel написа:
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Пет Мар 22, 2019 2:55 pm
аngel
Да , Ведрине , при по-ниско ниво на снега ще се открие вход под стрелката. Съдя това от други подобни такива знаци навсякъде в района. Това е най-упоритата пряспа в този циркус, само 1 път съм я виждал полустопена като черен снежен съсирек през жарката 2012 година. Пещерняците споменават , че често откопават заровени от снежни тапи входове на пещери. Само в много гореща година , повечето, но не всички входове на пещери са свободни.
Илчо Войвода , твоето майсторско перо се усеща , че го няма .....
Скоро ще дойде и краят на мраморен епизод 2018, който този път беше с много неочаквани обрати и опасности....
Последната промяна е направена от аngel на Съб Мар 23, 2019 8:45 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Мар 22, 2019 5:45 pm
rumen radev
Да, това е пещера№6
Впрочем, по-надолу след входа е затрупана от сняг, та дълбочината не е съвсем коректна. Знам, че преди слагаха платнища за да препречат влизането на още сняг, но ... с природата не се излиза обичайно на плюс
Последната промяна е направена от аngel на Вто Сеп 29, 2020 5:05 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Сеп 29, 2020 4:42 pm
vaskoo
Страхотни снимки и респект към целия труд по описване на тази част от планината!
Ко туй черното петно на пряспата?
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Сеп 29, 2020 4:57 pm
аngel
vaskoo написа:
Страхотни снимки и респект към целия труд по описване на тази част от планината!
Ко туй черното петно на пряспата?
Страшно замърсяване е ударило снежниците тази година. Мислех, че това е нормалният пустинен прах, който обаче е по-светъл, червеникав. Когато разрових снега да си напълня сняг за вода, установих, че не е прах, сажди са . Водата не се пиеше от тях.
Имало е падане на сажди върху всички снежници, има го навсякъде този черен слой, не само под Кутело.Вижда се този черен слой в центъра на снегът на Кутело, където горният слой се е стопил, по периферията е още покрит . Саждите ще си останат там, няма къде да отидат . Слоят е доста дебел, на снимката съм открил само 5 см от него:
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети