Планина Стъргач
Здравейте приятели,
За първи път пиша във форума и се извинявам ако темата не е дефинирана правилно.
Планираме с жена ми разходка до планина Стъргач. Искаме да се разходим от с.Нова Ловча до Асаньов връх и гранична пирамида 121. Въпросите ми са:
- Може ли от там да се стигне и до най-високия връх на Стъргач в гръцко? Ако някой го е правил, моля за информация и съвети.
- Срещам няколко наименования (вр. Стъргач/Кулата/Орлица) кой е верния?
Предварително благодаря за всички отговори!
Поздрави,
Петър Папазов
Вто Мар 19, 2019 11:16 am
dido
Можете да стигнете лесно до най-високия връх в Гърция - дотам води черен път.
Моят съвет е да не го правите - ако ви хванат, ще имате много сериозни проблеми, включително престой в гръцки кауш.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Мар 19, 2019 11:18 am
ДИАНА
Дидо е прав!
Аз ти предлагам друга удобна и лесна разходка до връх Пъзлак в Стъргач.
Изходен пункт - село Илинден. Стига се много бързо по международният път за Гърция - КПП "Илинден - Екзохи".
Има отбивка вдясно преди КПП-то и до селото е около 3 км хубав асфалт.
Оставяте колата в центъра на селото, както там го наричат - Ширината.
Изкачвате се над селото на юг, до новата малка черква "Св. Атанасий".
Край ливадата с черквата, към билото поема черен път, който на високото преминава в пътека до котата на върха.
На места, черният път минава край останки от кльона - колове и мрежи.
Пъзлакът е много обзорен, а точно под него се вижда бившата мраморна кариера на Копривлен,
която сега е превърната в красивата екозона "Белите скали".
Ако трябва непременно да идете и до Нова Ловча - от село Илинден продължава стар асфалтов път към местността "Кавака",
а оттам - към Лъки, Гайтаниново, вилно селище "Омая", Тешово , до Парил.
Личната карта трябва да е непрекъснато във вас! Навсякъде може да ви изненада проверката на Гранична полиция!
Внимавайте да не се забиете някъде, има обрасли пътеки. Хората и козите в района са все по-малко и няма кой да ги тъпче.
Сега е прекрасно време за разходка там!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Вто Мар 19, 2019 1:04 pm
Пчелата Жужа
Браво, Диди!
Възхитих ти се на изчерпателната и стегната информация. Всичко много полезно и нищо излишно. Не мога да не го отбележа. Руснаците казват: Умница! - с ударение на У.
Вто Мар 19, 2019 4:57 pm
zliapepo
Планина Стъргач
Благодаря за информацията!
Вто Мар 19, 2019 6:16 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3367 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Планина Стъргач
zliapepo написа:
Здравейте приятели,
За първи път пиша във форума и се извинявам ако темата не е дефинирана правилно.
Планираме с жена ми разходка до планина Стъргач. Искаме да се разходим от с.Нова Ловча до Асаньов връх и гранична пирамида 121. Въпросите ми са:
- Може ли от там да се стигне и до най-високия връх на Стъргач в гръцко? Ако някой го е правил, моля за информация и съвети.
- Срещам няколко наименования (вр. Стъргач/Кулата/Орлица) кой е верния?
Предварително благодаря за всички отговори!
Поздрави,
Петър Папазов
Може да се стигне до най-високия връх на Стъргач в Гърция, при това лесно - както Дидо е написал - до него води хубав земен път.
Относно името на върха - аз го знам връх Стъргач. Интересно и полезно ще бъде да посочиш източниците за другите имена Кулата и Орлица.
Относно законността да качиш върха от България - незаконно е, но не вярвам да има сериозни последствия, ако те хванат и се правиш, че си се объркал. Ние бяхме 3-ма и дори единият от нас си беше забравил личната карта, но рискувахме и не срещнахме никой. То и кой да срещнеш в този пущинак и трънак...
Успех!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети