Регистриран на: 23 Юли 2012 Мнения: 450 Местожителство: Кюстендил
Миналата година в Кюстендил снимахме (работя в кабелната) събиране на пчелари от цялата страна. Председателя, взърастен господин над 75 години, софиянец, каза че най-хбавия мед в цялата страна е от Кюстендилско, било нещо от местоположението ли, от въздуха ли, вече забравих
Предполагам, че може да му се вярва. Наистина медът, който си купувам е наистина онова, което човек си представя, когато кажеш МЕД.
Сря Дек 19, 2018 9:53 pm
neillmakoli
Регистриран на: 29 Юли 2015 Мнения: 223 Местожителство: Sofia
То секи си фали стоката
Сря Дек 19, 2018 10:43 pm
DHG
Регистриран на: 23 Юли 2012 Мнения: 450 Местожителство: Кюстендил
Човека, който го каза, не е кюстендилец. Та затова...
Вто Дек 25, 2018 8:52 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1969
Ябълковите дръвчета, които насадих, за 5-6 години станаха големи и раждат доста . Имам още 3 круши, различни сортове, които също доста си раждат много сладки и едри круши, сини и жълти сливи, смокини, орехи. Череши има толкова много изоставени градини на ТКЗС в полето, че няма нужда да садя.
Тази година - 20 касети ябълки Х 10 кг. Въобще не се пръскат с нищо, каквото остане на дървото , това е , и то е предостатъчно. Поливат се само с вода от вада от планински поток от Балкана, която минава през двора.
Червената ябълка вече я няма, нещо й стана на стъблото в основата, където е била ашладисана, и се пречупи.Две дръвчета има, различни сортове жълта ябълка са чудни - едната е много сладка, другата е също сладка, по по-водниста и по едра.
Орязвам всяка година короната в средата, както и нагоре да не расте прекалено високо, както съм видял че правят в Гърция. Така стават по - едри плодовете, и на ябълките и на крушите. Едно плодово дръвче според мен не трябва да се оставя да расте като върлина, да се чудиш после с каква стълба да стигнеш нависоко. Високите дръвчета и са по- уязвими на съхнене или пречупване от вятър.
сега някои могат да кажат, то сьомгата я хранят с какво ли не, с некакви гранули в тия развъдници....то реално няма какво да се яде. Все пак, най-добрата сьомга като цена / качество е тази българската, проверено от всичко на пазара, и то многократно :
1. О незамразена сьомга е, познава се . Замразената в Лидл и други места е като лепило. Същото се отнася и за дива сьомга, двойно по-скъпа, внесена от Аляска - тя е зямрязена, с вкус на тебешир е .
2. Тази е и студено пушена, което е по-добре. Има я на промоция в Хит и Каувлант по 50 лв / кг .
Ябълковите дръвчета, които насадих, за 5-6 години станаха големи и раждат доста . Имам още 3 круши, различни сортове, които също доста си раждат много сладки и едри круши, сини и жълти сливи, смокини, орехи. Череши има толкова много изоставени градини на ТКЗС в полето, че няма нужда да садя.
Тази година - 20 касети ябълки Х 10 кг. Въобще не се пръскат с нищо, каквото остане на дървото , това е , и то е предостатъчно. Поливат се само с вода от вада от планински поток от Балкана, която минава през двора.
Червената ябълка вече я няма, нещо й стана на стъблото в основата, където е била ашладисана, и се пречупи.Две дръвчета има, различни сортове жълта ябълка са чудни - едната е много сладка, другата е също сладка, по по-водниста и по едра.
Орязвам всяка година короната в средата, както и нагоре да не расте прекалено високо, както съм видял че правят в Гърция. Така стават по - едри плодовете, и на ябълките и на крушите. Едно плодово дръвче според мен не трябва да се оставя да расте като върлина, да се чудиш после с каква стълба да стигнеш нависоко. Високите дръвчета и са по- уязвими на съхнене или пречупване от вятър.
Браво моите адмирации за това което си постигнал!
Сря Фев 13, 2019 11:38 am
vladofff
Регистриран на: 26 Апр 2011 Мнения: 3083
аngel написа:
... проверено от всичко на пазара, и то многократно : ...
2. Тази е и студено пушена, което е по-добре.
И как точно е проверено? Моля да ме светнеш за подробности. "За един приятел питам". Голям фен на всякакви меса и барбекюта беше доскоро, докато покрай него се споминаха от рак твърде голямо количество хора. Започна да чете, много да чете, и то където трябва. И си изхвърли барбекюто, най-много да използва електрическа скара, а отнякъде му подшушнаха, че тая сьомга не се опушва/както е било едно време, че е скъпо, отделно че е и особено канцерогенно/, но промишленият "заместител" на опушвателя бил още по-канцерогенен. Та, пак да те помоля, къде и какво си проверил, че да му разкажа, пък барем пак прояде пушено? Че и аз съм много заинтересован, тая сьомга доскоро БЕШЕ от любимите ми яденета.
Сря Фев 13, 2019 12:00 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1969
Владов, до преди 2 години бях търговец към една фирма за хранителнителни стоки и суровини за хр. промишленост, и работа ми беше да се вра във всякакви складове на производители, на вериги хипермаркети, малки магазини, ресторанти и пазарища. видях и научих доста.
Как проверявам... през небцето. По природа не любя бъркани манджи, супи и подобни буламачи, обичам прости неща чисто правени и без да се смесват. Само по едно нещо се яде на ядене + салата и леб, без солене и без подправки. И така неусетно установих, че само по вкуса мога да различа , в случая кое филе от сьомга е замразявано- всичкото което е внос, а съм гледал и в много складове какво става. Имаше едно в Метро добро - спряха го, пуснаха много по-лошо. Жена ми вика я има от Аляска от дива сьомга, нищо че е 115 лв килото - зимаме, а то има вкус на картон, явно е седяло 3 месеца във фризер. В Лидл е гадно, има и едно румънско Негро в Кауфланд още по- гадно. Това на снимката на Старфиш, като тръгваш да го вадиш, се вижда че няма лепило в слоевете му и е тънко нарязано. Дебело нарязаните са от замразена сьомга, тя не може да се реже на тънки слоеве.
И на вкус е най-добро. Прави се в България и не е замразявано, влизал съм им склада на тези съм им продавал различни видове сол на тон. Нищо чудно и сьомгата да е българска, вече има ферми и тук за сьомга.
Сигурно има и по-добро, но на това съм попаднал досега. То май никой вече не опушва...има течен пушек, няква съставка с бая консерванти. Спасение няма . Както казваш, или масово производство и пазар, или глад с лук и сух ляб. Тъпчем се с промишлени продукти ГМО-та после се чудим що всичко е с диабет и рака коси наред
Специално за това на Старфиш опа внимание : срока му на годност е вътре в опаковката трябва да се извади от белия картон , в Коуфланд имаше с 2 месеца изтекъл срок.
Владов, до преди 2 години бях търговец към една фирма за хранителнителни стоки и суровини за хр. промишленост, и работа ми беше да се вра във всякакви складове на производители, на вериги хипермаркети, малки магазини, ресторанти и пазарища. видях и научих доста.
Как проверявам... през небцето. По природа не любя бъркани манджи, супи и подобни буламачи, обичам прости неща чисто правени и без да се смесват. Само по едно нещо се яде на ядене + салата и леб, без солене и без подправки. И така неусетно установих, че само по вкуса мога да различа , в случая кое филе от сьомга е замразявано- всичкото което е внос, а съм гледал и в много складове какво става. Имаше едно в Метро добро - спряха го, пуснаха много по-лошо. Жена ми вика я има от Аляска от дива сьомга, нищо че е 115 лв килото - зимаме, а то има вкус на картон, явно е седяло 3 месеца във фризер. В Лидл е гадно, има и едно румънско Негро в Кауфланд още по- гадно. Това на снимката на Старфиш, като тръгваш да го вадиш, се вижда че няма лепило в слоевете му и е тънко нарязано. Дебело нарязаните са от замразена сьомга, тя не може да се реже на тънки слоеве.
И на вкус е най-добро. Прави се в България и не е замразявано, влизал съм им склада на тези съм им продавал различни видове сол на тон. Нищо чудно и сьомгата да е българска, вече има ферми и тук за сьомга.
Сигурно има и по-добро, но на това съм попаднал досега. То май никой вече не опушва...има течен пушек, няква съставка с бая консерванти. Спасение няма . Както казваш, или масово производство и пазар, или глад с лук и сух ляб. Тъпчем се с промишлени продукти ГМО-та после се чудим що всичко е с диабет и рака коси наред
Специално за това на Старфиш опа внимание : срока му на годност е вътре в опаковката трябва да се извади от белия картон , в Коуфланд имаше с 2 месеца изтекъл срок.
Приятелю, нищо не казваш за херингата и скумрията, които единствени са от див улов. Какъв им е кусурът? Това, че предимно са от мръсното Балтийско море ли?
Сря Фев 13, 2019 5:10 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1969
Напротив , Жуже много ги уважавам. Не пъстърва и сьомга от развъдник, а морска рибка.
Обаче скумрията и херингата в България не са пресни, направо са втасали по витрините, даже ако си настоятелен и ги питаш сами ти казват че са размразявани.
Големите риби колкото са по-големи, били по-бъкани с олово и живак от океана и моретата. В Метро има едни малки скумрии и херинги филета замразени, те са по-пресни и доста по-скъпи от тези на сергиите и постоянно взимам от тех, ето ги одма ги снимам :
Напротив , Жуже много ги уважавам. Не пъстърва и сьомга от развъдник, а морска рибка.
Обаче скумрията и херингата в България не са пресни, направо са втасали по витрините, даже ако си настоятелен и ги питаш сами ти казват че са размразявани.
Големите риби колкото са по-големи, били по-бъкани с олово и живак от океана и моретата. В Метро има едни малки скумрии и херинги филета замразени, те са по-пресни и доста по-скъпи от тези на сергиите и постоянно взимам от тех, ето ги одма ги снимам :
Не купувам размразени от витрината. В пловдивските супермаркети "Триумф" има отлично замразени пакети - на кокал! Макар че, да ти кажа, тази на витрината - пише си, че е размразена - не се задържа дълго.
Сря Фев 13, 2019 6:33 pm
аngel
Регистриран на: 02 Юни 2015 Мнения: 1969
Уф, Жужа,успокои ме няма да се притеснявам за теб . Сега обаче, замразените на кокал също ги гледай не се хвърляй на ниска цена по 3-5-6 лева - ако са много скрежасали вътре, та чак не се виждат, имат много вода или са много стари. На тия опаковки горе на снимката се вижда че не са скрежасали, а съм ги извадил направо от фризера да ги снимам. И им пише датата кога е уловена и замразена.
Триумфа в Пловдив е мизерен магазин , собственика е мизерник и взима само най-долнокачествени или бракувани стоки, които после пробутва. Така и не заработихме с него навремето , искаше само евтинии, което в България означава бракувана или фалшива стока и да й правиш фалшив етикет, което ние не правехме. После й удрят грамаш и срок на годност, какъвто си искат. За маскировка продават около входа и разни разпространени марки, та да народа си вика яяя, тоя магазин е хубав.
Лекси от Пловдивските, местните вериги са по-читави . То остана само Слънчеви лъчи още, и то те останаха само с 1 магазин, други няма? В Каюфланд рибеният щанд също нямат добра риба, обикновено се разпада като я земеш да я миеш, толкова е преседяла. Пловдивските магазини ги знам издъно, седял съм месеци в тях, по едно време докато ги зарибя да станат клиенти, повечето дни с месеци висях в Пловдив, отколкото в София.
Метро ме излъгаха и прецакаха със замразяван паламуд и не стана лакердата тази година - доста се изяде , 6 кила, но 3 кила изхвърлих, вкисна се на 45-тия ден. Ако правя такова нещо, ще си вземам вече една щайга риба от Старфиш склада им, директно.
Колко вида кафе зимам за вкъщи не мога ги преброя вече...Мляното 50 % харабика , за френска преса е само 4,00 лв. с ДДС в сайта им без отстъпка . За 50 лв правят безплатна доставка до адрес.
Можете ли да ме ориентирате каква консерва да си взема за хапване в планината. Гледам, че предимно рибни се продават, обаче от много отдавна не консумирам консерви и ако някой може да сподели опит.
Знам, че консервата не е особено здравословна храна, но пък е удобна за планината, та затова се чудя към каква точно да се насоча като марка.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети