Привет на всички. Тъй като неделя мисля да се кача до Черни Връх по този маршрут и ще има прясно навалял повече сняг. Самото трасе по стълбовата маркировка, има ли неща за което трябва да внимавам, участъци, места където мога да нагазя вода под още мекия сняг ? Минавал съм доста пъти по този маршрут но не и зимно.
Благодаря предварително.
Сря Ное 28, 2018 6:01 pm
andimit
Съдейки по това което виждам даже пред офиса, горе ще има доста навалял нов сняг
Умната!
Сря Ное 28, 2018 6:16 pm
emo73392
И аз планирам изкачване най вероятно по този маршрут.Понеже винаги съм изкачвал Черни Връх от Симеоново,или Драгалевци,колко е като време пътя от Златните до Черни Връх!
Нед Дек 02, 2018 2:10 pm
pl27
Според сайта: https://www.planinite.info/V_pomosht_na_turista/Hiji_i_zasloni/Vitosha.htm за споменатото трасе: "местност Златните мостове (7,900 км) - 2,15-2,30 ч". Разбира се, има огромна разлика в условията през зимата и те рефлектират и във времената. Например при твърд фирнован сняг и проходена от много хора пътека времето може да падне до 2 часа. От друга страна, условията от вчера, новонавалял през седмицата сняг и не добре утъпкани пътеки могат да направят времето и 3 часа. Ако пък и няма пъртина няма какво да коментираме времена. Денивелацията е 900м.
Нед Дек 02, 2018 5:15 pm
kaloyanv
Ние всъщност тръгнахме от Кумата. Предвид предния хубав ден, пътеката беше отъпкана и ходенето беше лесно. Горе долу за 2 часа стигнахме и се върнахме за 1 час и половина някъде. Времето е страхотно, качвах се и слизах по къс ръкав. Виждаше се абсолютно навсякъде. Рила всичките дялове ясно изразени и самите върхове, както и пистата Ястребец 3, както и на север гледката също беше уникална. Днес е още по сериозно изразена инверсията, тук долу е мъгла и смог а горе е лято ..
Пон Дек 03, 2018 9:31 am
Кир Спитама
Гледам прогнозата за неделя за Черни връх, дават температури от -2 до +6 градуса. Дали ще е проблемно заради размекнат сняг да се мине маршрута/Златни мостове - Черни връх отиване и връщане/ в рамките на деня ?
Вто Яну 29, 2019 1:22 pm
kaloyanv
Не би трябвало да имаш никакъв проблем, тези температури ще са само в ниското. Пътеката е доста посещаема и трамбована, затова че според мен не трябва да има проблеми никакви. Все пак тези температури които ги описваш ще са в много ниското, нагоре ще е по студено.
Вто Яну 29, 2019 2:51 pm
vladofff
kaloyanv написа:
... ще са в много ниското, нагоре ще е по студено.
Не винаги става така, понякога има и инверсия. Във форума има доста хора, вещи по метеорология, може да обяснят кога и как стават изключенията.
Вто Яну 29, 2019 5:38 pm
kaloyanv
vladofff написа:
kaloyanv написа:
... ще са в много ниското, нагоре ще е по студено.
Не винаги става така, понякога има и инверсия. Във форума има доста хора, вещи по метеорология, може да обяснят кога и как стават изключенията.
Така е да, но аз писах на базата на проверка какво се очаква да бъде времето, а то може да се промени дотогава.
Вто Яну 29, 2019 9:00 pm
pl27
[quote="vladofff"]
Не винаги става така, понякога има и инверсия. Във форума има доста хора, вещи по метеорология, може да обяснят кога и как стават изключенията.[/quote]
Понеже ми е била интересна инверсията, тя е много характерна за София, мисля това обяснение за доста сполучливо и достъпно:
"Всеки знае, че с нарастване на надморската височина, температурите падат. Но това не е точно така в котловини и низини, оградени от планини и хълмове.
Студеният въздух се държи точно като водата, той е по-тежък и се спуска до дъното на терена, като изтича през всеки възможен отвор, докато спре в най-ниското и вече няма накъде да се оттече. Естествено, че всеки по-топъл въздух се избутва нагоре. Така се получава температурната инверсия - най-студено е в ниските райони, а малко (или повече) по-топло е по околните склонове.
За да се образува инверсия са необходими няколко условия - ясно небе, да няма вятър, и най-добре да е нощ. Следователно, ако пече слънце (стига да няма мъгла в ниското), ако е ветровито или ако е облачно не можем да очакваме инверсия или би могла да е съвсем слаба.
Най-опасните от наша гледна точка са случаите на инверсия при антициклонална зимна обстановка, след обилен снеговалеж, когато земната повърхност е изолирана от въздуха. След отминаване на циклона, донесъл валежите, от североизток нахлува мразовит и сух въздух, атмосферното налягане се повишава, небето се прояснява и през нощта става страшно. Тогава настъпва вторично изстиване на настанилия се над района студен въздух, като най-ниска е температурата на повърхността на снежната покривка. Колкото повече изстива въздуха в ниското, толкова по-голяма става разликата с температурите на по-високите въздушни слоеве. На склоновете на околните планини и хълмове също има вторично изстиване, но там е много по-слабо. Така се получават температурни разлики, които според НИМХ към БАН са средно около 4 градуса, но като абсолютни стойности в най-мразовитите дни са измервани разлики до 15 градуса.
При температурна инверсия най-студено е в най-ниските части. Най-добри от наша гледна точка са температурите около 100 до 200 метра над равнината. След това температурите отново започват да се понижават с изкачване във височина."
П.С. Цитатът е от друг форум, не съм аз източника.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети