|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
AliveToBeFree
|
|
Въпрос за маршрута Ком-Емине с велосипед |
|
Здравейте, нов съм в форума. Искам да попитам дали някой знае начин с колело да се избегне качването на връх Купена и траверса като цяло и който да не е много заобиколен (1 ден в най лошият случай), ще бъда сам и не искам да поемам излишен риск защото имам страх от височини понякога а там е доста екстремно ако трябва да мъкна и колелото на гръб. Благодаря предварително.
|
|
|
Пет Яну 18, 2019 8:32 pm |
|
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
Re: Въпрос за маршрута Ком-Емине с велосипед |
|
 |
 |
Здравейте, нов съм в форума. Искам да попитам дали някой знае начин с колело да се избегне качването на връх Купена и траверса като цяло и който да не е много заобиколен (1 ден в най лошият случай), ще бъда сам и не искам да поемам излишен риск защото имам страх от височини понякога а там е доста екстремно ако трябва да мъкна и колелото на гръб. Благодаря предварително. |
Ще ти отговоря, въпреки че от 2014 година не съм се качвал по върхове.
На първото ми минаване на Ком Емине през 1987 година заваля дъжд преди да тръгнем от х.Добрила. Имаше и гъста мъгла. Тръгнахме към вр. Амбарица, но не след дълго свихме на юг към хижа В.Левски. Решихме да заобиколим алпийската част, с риск да загубим време. За щастие дори стигнахме по-рано от предвиденото.
Затова казвам, че можеш да слезеш до В. Левски и от там след една малка почивка, чай и друго каквото желаеш, да продължиш през Петолъчката до Ботев.
После може да съжаляваш, че си изпуснал най-атрактивната част на Балкана.
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Нед Яну 20, 2019 10:00 pm |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
В случай, че човек не желае да се катери и слиза с колелото на/от Купена и Кръстците (които са също толкова неприятни за минаване с колело), вероятно оптималния вариант е да се тръгне от Добрила по пътеката за х.Васил Левски, както казва Мечо, но някъде при пасището Топалица да се хване пътека, която излиза горе при Костенурката. Не се очаква да е приятно качването, но и от х.Васил Левски нагоре не е по-леко. През хижата е доста по-дълго и с по-голяма денивелация.
Аз обмислям точно този вариант тази година, ако ми се отвори парашута да тръгна и успея да стигна дотам.
|
|
|
Нед Яну 20, 2019 11:08 pm |
|
 |
meco puh
Регистриран на: 18 Яну 2011 Мнения: 1865 Местожителство: обл.Разград |
|
|
|
 |
 |
В случай, че човек не желае да се катери и слиза с колелото на/от Купена и Кръстците (които са също толкова неприятни за минаване с колело), вероятно оптималния вариант е да се тръгне от Добрила по пътеката за х.Васил Левски, както казва Мечо, но някъде при пасището Топалица да се хване пътека, която излиза горе при Костенурката. Не се очаква да е приятно качването, но и от х.Васил Левски нагоре не е по-леко. През хижата е доста по-дълго и с по-голяма денивелация.
Аз обмислям точно този вариант тази година, ако ми се отвори парашута да тръгна и успея да стигна дотам. |
Пожелавам ти успех, Борисов!
_________________ Kom Emine 1987
Kom Emine 2011
Ком Емине 2013 на седем десет без седем
Балкана символ на цял полуостров |
|
|
Нед Яну 20, 2019 11:21 pm |
|
 |
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1271 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
|
|
 |
 |
Аз обмислям точно този вариант тази година, ако ми се отвори парашута да тръгна и успея да стигна дотам. |
Кажи и за варианта, от Кашана, колелото да ти се телепортира на Ботев 
_________________ Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/ |
|
|
Пон Яну 21, 2019 3:09 am |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
Благодаря, Мечо!
Относно "варианта, от Кашана, колелото да ти се телепортира на Ботев" - да, съществува и такъв вариант, доста се облекчава задачата при него, но той е възможен само при наличието на добър ангел-хранител, който с дадените му от Силата възможности, безрезервно и с ентусиазъм, да направи тази телепортация възможна През 2015-та, по време на най-бързото ми преминаване по Пътеката, за мое щастие имах точно такъв ангел-хранител 
|
|
|
Пон Яну 21, 2019 12:01 pm |
|
 |
BAKHER
|
|
Re: Въпрос за маршрута Ком-Емине с велосипед |
|
 |
 |
Здравейте, нов съм в форума. Искам да попитам дали някой знае начин с колело да се избегне качването на връх Купена и траверса като цяло и който да не е много заобиколен (1 ден в най лошият случай), ще бъда сам и не искам да поемам излишен риск защото имам страх от височини понякога а там е доста екстремно ако трябва да мъкна и колелото на гръб. Благодаря предварително. |
Привет!
Според мен добър вариант за преминаване на участъка е след като качиш и слезеш от вр. Амбарица, слизаш на юг към пътеката от х. Добрила за х. В. Левски до м. Топалица, после се качваш на билото и излизаш м/у Кръстците и Костенурката. Не мисля, че се губи някакво допълнително време. Единственият минус виждам, че след Топалица докато се качиш на билото пътеката е обрасла от хвойната и колелото трябва да се носи на гръб.
|
|
|
Вто Яну 22, 2019 9:47 pm |
|
 |
Alina
|
|
|
|
 |
 |
Кажи и за варианта, от Кашана, колелото да ти се телепортира на Ботев  |
Този въпрос ме занимава почти година вече и мен. Дивите спускания до Лакатник/Витиня/Тъжа - не искам да правя повече пеша. И аз мисля, че това е оптималният вариант за нас.
Но реално, така като го гледам, възможен вариант е с колело до Кашана, приятели вземат колелетата и ги докарват на Беклемето или оставят на з. Орлово гнездо, ние ги вземаме от там и подсичаме, по на Борисов варианта, Купените/Кръстците и по онази стръмна пътека вляво излизаме на Костенурката, и оттам - пак с колелетата.
Остава само да измислим как да минем Ришкото чудо на природата.
Гледам, има някаква пътека отляво на върховете - дали е проходима - нямам идея.
Има и някакъв път отдясно, който обаче отива много вдясно - и това не знам дали е добър вариант.
Чела съм препоръките на Борисов ... но още се колебая.
Последната промяна е направена от Alina на Чет Яну 24, 2019 8:19 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
Сря Яну 23, 2019 12:03 am |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Кажи и за варианта, от Кашана, колелото да ти се телепортира на Ботев  |
Този въпрос ме занимава почти година вече и мен. Дивите спускания до Лакатник/Витиня/Тъжа - не искам да правя повече пеша. И аз мисля, че това е оптималният вариант за нас.
Но реално, така като го гледам, възможен вариант е с колело до Кашана, приятели вземат колелетата и ги докарват на Беклемето или стоварват на з. Орлово гнездо, ние ги вземаме от там и подсичаме, по на Борисов варианта, Купените/Кръстците и по онази стръмна пътека вляво излизаме на Костенурката, и оттам - пак с колелетата.
Остава само да измислим как да минем Ришкото чудо на природата.
Гледам, има някаква пътека отляво на върховете - дали е проходима - нямам идея.
Има и някакъв път отдясно, който обаче отива много вдясно - и това не знам дали е добър вариант.
Чела съм препоръките на Борисов ... но още се колебая. |
Да, ако ще се подсичат Купените и Кръстците, по-добре е колелетата да се доставят на Беклемето (не на Орлово гнездо, понеже от Беклемето до Орлово гнездо с колело е по-бързо и лесно).
Ришкото чудо и аз го мисля с подсичане на върховете от север - има път, който е проверен миналото лято именно с колело. Проходим е и е по-бърз от традиционната маркирана пътека, има и трак. Тръгва се от горското стопанство Елешница и някъде под Байряка се влива в червената маркировка. Тракът и проверката ги дължим на Дидо от Варна Някой, дето владее Силата да публикува тука карти и т.н., да ми се обади да му дам трака да го пусне за общо ползувание. Грубо казано, през цялото време, когато си извън маркировката, се движиш на 500-1000 метра северно и успоредно на нея.
По отношение на "Ришкото чудо" имам питане: знае ли някой къде може да се види актуална сателитна снимка на терена около Ришкия проход? Става въпрос за новопрокаран горски път, почващ някъде в началото на спускането от Голям Дебелец, който го няма в бгмаунтинс и по мое мнение е успореден на маркировката, но много по-лесен за спускане с колело, отколкото по затрупаната с паднали дървета маркирана пътека? Актуалността на снимката да е около 6 месеца някъде 
|
|
|
Сря Яну 23, 2019 10:18 am |
|
 |
packo packov
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1271 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100 |
|
|
|
 |
 |
Актуалността на снимката да е около 6 месеца някъде  |
А невестата да е до 20г. и до 50 кг
По горите нямат приоритет да правят сателитни снимки с висока резолюция и на малък период от време.
Да си купим един дрон за форумните нужди и с него да правим огледи!
_________________ Не мога да спра.
http://ke-2013.blogspot.com/ |
|
|
Сря Яну 23, 2019 12:41 pm |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Актуалността на снимката да е около 6 месеца някъде  |
А невестата да е до 20г. и до 50 кг
По горите нямат приоритет да правят сателитни снимки с висока резолюция и на малък период от време.
Да си купим един дрон за форумните нужди и с него да правим огледи! |
Миналата година правиха самолетно заснемане на около 1/4 от територията на страната с висока резолюция за нуждите на земеделското министерство. Надявам се, че до 2-3 месеца вече ще бъдат достъпни снимките и на тях ще си видя интересуващия ме път. Ама нямам търпение и затуй рекох да питам някой не знае ли някакви тайни хакерски номера да го видим туй нещо по-раничко... 
|
|
|
Сря Яну 23, 2019 1:09 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3403 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
 |
 |
... Ама нямам търпение и затуй рекох да питам някой не знае ли някакви тайни хакерски номера да го видим туй нещо по-раничко...  |
Тайни хакерски номера не знам, но април месец заповядай на Срещата на левурдата - и ще го видим туй нещо...
 |
 |
... Ришкото чудо и аз го мисля с подсичане на върховете от север - има път, който е проверен миналото лято именно с колело. Проходим е и е по-бърз от традиционната маркирана пътека, има и трак. Тръгва се от горското стопанство Елешница и някъде под Байряка се влива в червената маркировка. Тракът и проверката ги дължим на Дидо от Варна BG Някой, дето владее Силата да публикува тука карти и т.н., да ми се обади да му дам трака да го пусне за общо ползувание. Грубо казано, през цялото време, когато си извън маркировката, се движиш на 500-1000 метра северно и успоредно на нея... |
Давай го този трак и обясни откъде върху трака започва този път и къде завършва.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Сря Яну 23, 2019 4:05 pm |
|
 |
purko
|
|
|
|
Гледам, свободноживият като ви усети че КЕ сте склонни и по подбалканския да го отчетете, даде свободно.
Та-та-та-та ... и днес йощ Балканът
|
|
|
Сря Яну 23, 2019 11:17 pm |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
 |
 |
Гледам, свободноживият като ви усети че КЕ сте склонни и по подбалканския да го отчетете, даде свободно.
Та-та-та-та ... и днес йощ Балканът |
Е, не е баш така... Говорим за варианти на маршрута, които наистина улесняват живота, в смисъл, че го правят по-малко гаден, иначе трудността си е налице и така. Не е като да не сме минали и през Купена, и през Кръстците, и по червената марка до Риш, преди да седнем да умуваме и по други варианти...
...щом буря захваща... (и през бури не е като да не сме минали, и през градушки, и през кво ли не... не е като по Подбалканския).
|
|
|
Сря Яну 23, 2019 11:52 pm |
|
 |
Alina
|
|
|
|
Борис Борисов - безкрайно благодаря, а също и на Дидо, който е проверил пътеката.
Точно за същата пътека ставаше дума.
Благодаря момчета и спорна К-Е година на всички!
|
|
|
Чет Яну 24, 2019 9:38 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|