Привет на всички!
Върти ми се в главата от известно време да изкачим Ботев връх от южна страна в зимни условия и ето че следващите няколко дни предлагат подходящи условия за това.
До момента не съм правил зимни преходи, освен един неуспешен опит да кача същия връх през ранна пролет, когато имаше още сняг.
Плана е да тръгнем през джендема и райското пръскало рано сутринта, като преспим на туристическата спалня горе, след което да слезем по друг маршрут (евентуално)
За екипировката дядо коледа се погрижи скоро, така че това не ме притеснява, но не съм особено запознат с условията там горе и то най-вече снега.
На камерата горе на върха се вижда че е от този пухкавия и тъй като ще се качваме от юг не очаквам да е втвърден дотолкова че да ни трябват котки.
Все пак пиша тази тема за потвърждение и евентуално някой друг съвет относно целия преход.
Не бих подценил опасността в никакъв случай и за това се допитвам до вас, планинари!
Благодаря.
Бяхме миналата седмица-снегът е малко-почва над 1700м. но е учудващо стегнат и фирнован.За лавини още е рано там-тревите се виждат....по-скоро опастността е от подхлъзване-например по башмандренската пътека имаше места, подходящи за бързо и изненадващо слизане до реката и изкъпване
Пет Дек 07, 2018 6:49 pm
kavas
Миналата седмица снега беше малко,твърд и започваше от края на Тарзановата пътека.Сега с новите валежи нещата са променени,но по скалите на Тарзановата пътека има много висулки и като се има в предвит изложението й трябва да се внимава дори и да няма сняг.По-безопасно е от Параджишки поляни нагоре по зимната маркировка или от Карлово през Равнец.От Дюза до заслон Ботев миналата седмица се минаваше по лятната ,но сега не се знае.
Ако е през Тарзановата задължително котки , без значение какъв е снега има натечени с лед скали пасажи и в горната част фирнована навявка която понякога зарива въжето , и по принцип зимата по билата на Балкана без котки си е тото не знаеш къде на какъв терен ше попаднеш , докато идеш до тази картинка на камерата може да попаднеш на доста изненади.....
Пет Дек 07, 2018 9:10 pm
ДИАНА
По ирония на съдбата, това е последният, сякаш Пророчески пост на Делчо във Форума:
danin94 написа:
Ако е през Тарзановата задължително котки , без значение какъв е снега има натечени с лед скали пасажи и в горната част фирнована навявка която понякога зарива въжето , и по принцип зимата по билата на Балкана без котки си е тото не знаеш къде на какъв терен ше попаднеш , докато идеш до тази картинка на камерата може да попаднеш на доста изненади.....
В Карлово се раждат Големи Хора за Големи Върхове!
ПОКЛОН, ДЕЛЧО!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети