Ще започнем предстартовата подготовка в 10:00 ч. Преди самото пускане ще трябва да получим разрешение от ръководството на въздушното движение.
Според последните данни от моделирането на вероятната траектория приземяването на полезния товар ще бъде в района на гр. Сунгурларе. В идните дни тази прогноза ще бъде доуточнявана и би могла да претърпи съществени изменения.
Всички, които биха искали да наблюдават на живо пускането на стратосферния балон и/или дори да се включат в издирването на полезния товар са добре дошли!
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Камерата е GoPro 5 Session, настроена да снима в "линеен" режим и с 2.7К разделителна способност. Добавени са данни от измерванията на някои от сензорите в полезния товар. Звукът е записан от микрофоните на камерата, единият от които се намира отвън, а другият -- вътре в полезния товар.
Пуснахме балона от южните покрайнини на Пловдив. Полезният товар се приземи в землището на с. Млекарево, североизточно от гр. Раднево, след като измина около 124 км за около 2 часа и достигна максимална височина около 32250 м. Най-високата регистрирана вертикална скорост при спускането на полезния товар бе 69 м/с, но тя спадна до около 18 м/с непосредствено преди приземяването.
Един от по-интересните моменти във видеото е градушката между 4600 и 6000 м н.в.:
С виолетов цвят в тази страница е изобразена и прогнозната траектория на полезния товар. Засега очакваме приземяване в землището на с. Разделна, на 8.6 км СЗ от гр. Гълъбово, но е възможно прогнозната траектория да претърпи леки изменения преди старта утре сутринта.
Всеки, който би желал да присъства на старта и/или да се включи в издирването и прибирането на полезния товар, е добре дошъл.
Някои от новостите са:
-- подобрена аеродинамика на полезния товар
-- лагеруване на двата края на въжето, което свързва балона с полезния товар
-- парашут за спускането
Очакваме ясна утрин и се надяваме да заснемем по-стабилно видео в сравнение с предния път.
Любопитните сякаш биха могли да открият и няколко кадри с Беломорието гледано отвисоко.
Този път изпращачите и посрещачите бяхме в доста по-скромен състав, но затова пък доайенът е на (почти) 85 г.
Ето и краткото обобщение за този полет от хардуериста Стоян Тенев:
Цитат:
4-ти балон - нови 22 рекорда:
1. 4-ти балон - пуснат и намерен, рекорд сам по себе си
2. най-малък екип - 6 човека
3. най-възрастен екип
4. най-тежък товар - 956 грама
5. най-бързо пускане
6. най-лъкатушещ полет
7. най-лъкатушещо следване
8. най-кратка дистанция по х
9. най-малка височина 31 км
10. най-бързо намиране
11. най-малко ходене пеша
12. най-бавно спускане 20 км за час ?
13. най-меко приземяване върху изкласила пшеница
14. най-ранно прибиране в Пловдив
15. една и съща батерия за 3-ти полет
16. за първи път Наско намира сферата
17. за първи път без дрон
18. за първи път опашен стабилизатор
19. за първи път парашут
20. за първи път успешно рисуване на картата
21. за първи път лагери против въртене
22. за първи път слънчасал радиоприемник
Браво, 22 пъти браво!
Пет Сеп 07, 2018 11:10 pm
Andro
След като последната седмица ми се обади синузита, това ме наведе на една хипотеза, която се оказа, че е е била обект на изследване. Става дума за концентрацията на положителни и отрицателни йони в атмосферата. Отрицателните йони водят до повишено настроение и имат антисептични свойства, а положителните обратното.
Интересно ще е да се проследи връзката между концентрацията на положителни и отрицателни йони в различни слоееве на атмосферата и връзката им със сезонни респираторни инфекции.
Пон Окт 29, 2018 11:49 am
Whitestar
Регистриран на: 19 Ное 2013 Мнения: 522 Местожителство: Велико Търново
Чудесни преживявания, браво! Дано да предстоят и други такива прояви.
_________________ И опитни планинари са загубвали пътя, но "Който не знае на къде е тръгнал, винаги стига другаде" .
Вто Дек 11, 2018 3:11 pm
Сотиров
А човекът?
Ведрине, далеч съм от тази тема - изследването на стратосферата с балони, но ти се възхищавам за ентусиазма и за забавата, която доставяш на всички, които като мен нищо не разбират от науката! Питам се, дали няма да опиташ и полет с такъв балон? Нали един наскоро постави рекорд със скок, та си викам, да вземеш да опиташ? Първо от ниско, все пак!
...всички, които като мен нищо не разбират от науката...
Е, ти пък сега се изкарваш по-неук и от папата.
Аз какво да кажа, като сал един основен университетски курс съм завършил.
Сотиров написа:
Питам се, дали няма да опиташ и полет с такъв балон? Нали един наскоро постави рекорд със скок, та си викам, да вземеш да опиташ? Първо от ниско, все пак!
Бих бил бая тежичък за такъв балон, но иначе не бих се отказал.
Имаме още два неизползвани балона, двойно по-големи от предишните четири. Все още не сме решили точно какво и кога ще правим с тях. Влече ме изследването на бурите, но ... ще видим.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3
Страница 3 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети