Река Туфча и водопад на реката над село Брезница
В събота се почесвах от безидейност и търсех непознати маршрути в една стара карта на Пирин. Доживях и това - районът над хижите "Вихрен" и "Бъдерица" да ми е омръзнал. Същото беше с "Яворов" и "Демяница", а за героични подвизи не ми се мислеше.
Тогава видях надпис - Водопад на река Туфча!
Ега ти майтапа! Дори не го бях чувал, както и повечето хора в България, навярно.
Понесохме се нататък, когато сланата се стопи, а жената се събуди, учудена, че не съм я изкъртил по-рано от кревата.
Водопадът се намирал над село Брезница, среден Пирин, който възприемаме като твърде южен.
Отбихме от село Баничан и се пъхнахме в непознатото. Пътят беше поносим, селото се оказа голямо, за съжаление - неподредено. На три пъти щяхме да станем участници в ПТП, защото никой не очаква друг участник в движението освен себе си.
Приблизително на километър над селото има табела за водопада. Явно е малко посещаван, пътеката едва се вижда, макар че местните са набили арматурни железа на кривите участъци. Шумата е затиснала всичко, дори и една метална решетка, която укрепва края на пътеката.
Е, видяхме го! 11 метра пад, приличен дебит, дори и в това време. Напролет вероятно е доста по-мощен. Тогава пък калта ще го направи по-трудно достижим. Въпреки това вероятно догодина ще ида пак, когато водата е повече.
http://tortomanin.snimka.bg/mountain/vodopad-na-tufcha.5141339
Re: Река Туфча и водопад на реката над село Брезница
tortomanin написа:
Водопадът се намирал над село Брезница, среден Пирин, който възприемаме като твърде южен.
Абе май си е баш в северен Пирин-щом е преди Тодоровото....
Нед Ное 11, 2018 10:41 pm
tortomanin
Абсолютно си прав, Средният започва на юг от пътчето Неврокоп - Петрич.Нали казвам, въпрос е на усещане, а с тези кърджалийски баири наоколо имах чувството, че съм минал границата. Ние и до Петрич отидохме по това пътче, ама това не е по планинската тема.
Пон Ное 12, 2018 7:18 am
ДИАНА
И като си тръгнал по този неврокопски край, дай някой път вляво към Родопите, над Ковачевица - Синият вир на Канина река.
Каква златна есен мина... Да онемееш!
Надявам се, че там няма къде да сътвориш някоя от твоите родопски грешки? Ама, знае ли се - да не забиеш нагоре кАА Вищерица?!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети