Боровец - х. Ястребец - вр. Мусала - х. Заврачица - Боровец
Малко снимки от разходката: https://photos.app.goo.gl/AFYNY42swxe33o16A Ако не се виждат, надписите към снимките се появяват след натискане на бутона "i" в горния десен ъгъл на екрана.
Това е някогашна пътечка към х. Ястребец. Много отдавна не съм минавал по нея и не знам дали и доколко е проходима днес.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Юли 31, 2018 2:00 pm
ivailo.hr
Интересно би било, дали се е запазила в клека. Спестява много пътя до хижата.
Горният й край е начертан. Как пък не се сетих да погледна началото й отгоре от пътя в какво състояние е. Ние подходихме към хижата отгоре, от пътя за лифта и може би затова. А след поредния дъжд се разходихме малко наоколо вкл. и по долния път, но бях излязъл без GPS и въобще не съобразих, че може да свърша тази полезна работа. Но да се надяваме, че някой от любителите на Рила може да я пробва някой ден... Предполагам, че не са много хората, които ходят пеш до х. Ястребец по долината на р. Бистрица, но все пак...
Благодаря на Добри Фингарски за дадената ми предврителна информация за маршрута през Маричиния циркус, който първоначално моите приятели си бяха избрали към х. Марица! В крайна сметка решихме да рискуваме и въпреки нестабилното време минахме отгоре. Някак си идеята за толкова много вода долу не ми се хареса и не сбъркахме.
Последната промяна е направена от ivailo.hr на Вто Юли 31, 2018 2:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Горният й край е начертан. Как пък не се сетих да погледна началото й отгоре от пътя в какво състояние е. Ние подходихме към хижата отгоре, от пътя за лифта и може би затова. А след поредния дъжд се разходихме малко наоколо вкл. и по долния път, но бях излязъл без GPS и въобще не съобразих, че може да свърша тази полезна работа. Но да се надяваме, че някой от любителите на Рила може да я пробва някой ден... Предполагам, че не са много хората, които ходят пеш до х. Ястребец по долината на р. Бистрица, но все пак...
Преди 2-3 години се опитах да проследя тази пътека от х.Ястребец надолу - след полянките в клека се сблъсках със самия клек и ... греда.
Пътеката е загубена.
За х.Ястребец ползвайте старата възстановена алтернатива през Иконостаса и рида Малък Маркуджик /зелена маркировка/ - http://www.kade.si/#map=16/2625770.24/5197208.3/0 Гледките от рида към долината на Мусаленска Бистрица са уникални.
Преди 2-3 години се опитах да проследя тази пътека от х.Ястребец надолу - след полянките в клека се сблъсках със самия клек и ... греда.
Пътеката е загубена.
За х.Ястребец ползвайте старата възстановена алтернатива през Иконостаса и рида Малък Маркуджик /зелена маркировка/ - http://www.kade.si/#map=16/2625770.24/5197208.3/0 Гледките от рида към долината на Мусаленска Бистрица са уникални.
Пробвала съм я от долу. В началото върви много добре и след 40-50 метра стена от клек Явно доста хора решават да я пробват и за това в началото изглежда прилично.
Вто Юли 31, 2018 7:09 pm
niki_1978
Здравейте,
Тъй като миналата есен поради ред причини не успяхме да направим този маршрут, ще го направим този петък и събота. Ще хванем последните кабинки нагоре и ще спим на х.Ястребец (както Ведрин ни посъветва в една друга тема).
Бих искал да попитам следното : Тъй като знам , че от Мусала да Заврачица вода няма , на върха можем ли да бъдем сигурни , че ще има от къде да си сипем вода ( от метеоролозите или някъде другаде ), за да не катерим върха с по 2 бутилки вода ?
Сря Авг 01, 2018 7:26 pm
ivailo.hr
Под заслон Ледено езеро има един чучур до пътеката, от който тече вода от езерото, тъй че там може да се налее вода. Изглежда така:
В метеорологичната станция не съм влизал и не знам как стоят нещата там.
Здравейте,
Тъй като знам , че от Мусала да Заврачица вода няма , на върха можем ли да бъдем сигурни , че ще има от къде да си сипем вода ( от метеоролозите или някъде другаде ), за да не катерим върха с по 2 бутилки вода ?
На върха не дават...дадат ли на един трябва на всички мисля, че за това не го правят.
От връх Мусала до х.Заврачица има две води една от които е целогодишна , а другата работи и май ще се окаже и тя такава.
Първата не е маркирана , намира се на пътеката която подсича Маришкия чал в посока Манчо,
Вървейки по тази пътека просто няма как да я пропуснете. Изтича на самата пътека.
От там на края на пътеката хващате коловете и пак се вдигате на Маришкия чал и цепите към Манчо.
Аз чучур не видях , но на 5м от пътеката /на слизане от манчо към хижата / се вижда как е разлято течаща вода, която става за пиене. Има и от къде да си сипете с канче...шише не успях да навра никъде
Информацията е от 21.07.2018
Интересното е ,че в стремежа си да покоряват върховете масовите туристи подминават билно и двете води..ние наляхме 1.5л вода на две жени /с двама мъже/ които бяха тръгнали от Ястребец...през Алеко...през Маришкия...и там ги засякахме жадни жадни...и спорят че вода нямало
След това историята се повтори с група млади запъхтяни младежи и те без информация къде кво, но и те билно...те поне имаха малко останала Та само им обясних за тази под Манчо
Поздрави
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
на върха можем ли да бъдем сигурни , че ще има от къде да си сипем вода ( от метеоролозите или някъде другаде ), за да не катерим върха с по 2 бутилки вода ?
На върха имат ежегоден проблем с водата. Причината е, че в един участък снеговете (почти) всяка година прекъсват тръбопровода между помпата на Ледено езеро и върха. След като се стопят преспите проблемното място се ремонтира и се подновява качването на вода. Тази година въпросната поправка вървеше с пълна сила на 19-20 юли, но все още не беше завършена. Чухме, че резервоарът на върха бил почти празен и много пестят водата. Затова и метеоролозите дори не предлагаха чай на туристите тогава. По-добре не разчитайте на вода или дори на чай на върха. От друга страна, в това дъждовно лято и в богата на води планина като Рила, носенето на големи запаси от вода е ... добра тренировка.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Чет Авг 02, 2018 12:50 am
vaskoo
Иво, ето я моята хронология по пътеката със синя марка - през 2002-ра пътеката беше проследима почти до Ястребец, последните 200 метра минахме направо през ендемита че провирането по трасето на пътеката беше взело доста плат и кожа вече. 2010-та - пълен неуспех, била е хубав и бърз вариант някога. Но пък този неуспех ни отведе на езерцето под Гроба, оказа чудесно за ⛺.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети