Многото кандидати в началото се оказаха не чак толкова много,когато решихме да се разходим до Заврачица новогодишно.Дето се вика-няма за една каручка хора!
Поогледахме се на Шумнатица и хайде на разходка!
Стигнахме една лъскава хижа,рекох -"Дайте да се снимаме тука,изглежда ми подържана !
Да ,ама като се обърнах и видях тая жабясала вода от водоскока отсякох-Нямаме работа тука!Ще търсиме нещо по- прилично!
И полека лека по писта "Червено знаме" ,че и по нататъка се дотътрихме до Чакъра.Там си е ясно -топло,приятели,сладки приказки.Започнахме неусетно да изпращаме старата година и да се готвим за другата!
На следващият ден ,след дежурния чай,кафе и добри пожелания възлязохме на Саръгьолската поляна.малко снимки
и по Кайзеровия път продължихме до една живописна скала,надвиснала над долината на Марица.
Там бяхме бяхме сполетяни от куче и група туристи,също като нас тръгнали на излет в този прекрасен последен ден от 2009 година!
Също така не може да не се отбележи,че към излетниците се беше промъкнал и прилепил чуждестранен папрак,регистриращ събитията !
А дали времето беше подходящо за осъществяване на нашите намерения?
И така неусетно в шегички и закачки,въпреки тежките торби, достигнахме хижата.
После,после по един душ на Марица (добре че бяха пуснали топлата вода от лявата страна на реката) и на Новогодишната трапеза!
Честита Нова Година!
Следващи снимки от вечерта съзнателно не са публикувани....
Сутринта,кафе,кафе и още нещо!
Няма как!
Трябва да се направи първата разходка за годината! Решихме в намален състав (1+1) да идем да проверим Манчовците!
Те трябва "задължително да се проверяват" - каза приятел от хижата преди тръгването ни.
"Окотихме се" и с бодра крачка в плътния сняг се добрахме до седловината Заврачица.
Небето-тъмно синьо!
Облаци-никакви!
Студ-колкото щеш!
Вятърничави сили-даже повече!
....................................
След 3(три минути) небето се затвори, вятъра доби още кураж и реши да ни изпробва!
Преди Малък Манчо се засилваше срещу ни,видя че не става, почна отстрани да ни бута към отвесните северни склонове!
Добре,че бяхме "подложили" добре сутринта в хижата ,а и котараците си свършиха добре работата-останахме на линията!
Разходихме се до баш Манчо и хайде наобратно!
Идеята за Маричин чал не ми се струваше разумна и затова подвихме опашки и направо към Кози връх!
Виждаше ми се доста приветлив и решихме да го посетим!
Да,ама,не! Докато пристигнем до неговата пирамидка, дойде и неговия ред! Халите направо го "награбиха"!
И за да не се връщаме по същия път,щото е скучно! ,хайде направо надолу към хижата!
Склоновете в началото са приятно стръмно,до момента в който не стигнеш до скалата,надвиснала над хижата!
Какво пък,при лоша видимост стават и такива неща!Малко наобратно и през удобни улеи,близо до клекови гнезда пристигнахме благополучно за следобедния чай в хижата
....../в следващите дни по форумите се споменаваше колко е било свирепо по билото/..............
На 2 януари,костюмирани,напарфюмирани, в присъствието на фотографа-хижар Пламен ,запечатахме на лентата доволните си физиономии и поехме надолу.
Направи ми впечатление един изключително любезен факт ,който споделих с моите спътници и те се съгласиха с мен единодушно- Ходенето надолу с празна раница е по-лесно отколкото нагоре с пълна!!!!
И за да отбележим това както му се полага, се спряхме на Гвардейска поляна !
Такава атракция не е за изпускане!
Греяното ароматно червено вино също
По този героичен начин завърши Новогодишния излет!
Пожелавам на всички приятели на Планината, здраве и добри дела!
Чудно е тамо - имам сантимент към хижата и бат Манчо.
Заврачица е една от най-добре поддържаните хижа в Рила, дори през зимата. Да.
Поздравления за Пламен.
Поздрави и на вас, че споделихте с нас.
ау страхотна екскурзия сте си направили,благодаря, че споделихте тук,да се насладим на тая великолепна местност,не съм била там,но определено вече искам да отида
Пет Яну 15, 2010 11:10 pm
jordy
Хубав излет,пожелавам ви още много такива да направите през новата 2010
Съб Яну 16, 2010 9:05 am
elena
Чудесно сте си прекарали излетното време, направо това си е джакпот за един планинар.Имали сте всичко необходимо за Новогодишната вечер, а изживяването сигурно е било неповторимо.Браво на вас!!!!!!!!
_________________ В ПЛАНИНАТА Е КРАСОТАТА НА ЖИВОТА.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети